MF DNES

Dodavatelé elektřiny končí, jiní jedou na hraně

Výkyvy velkoobcho­dních cen loni neustálo meziročně dvakrát více firem. Tisíce domácností si musely hledat nové dodavatele

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Velká konkurence na energetick­ém trhu má kromě tlaku na snižování ceny i nepříjemné důsledky. Roste počet obchodníků, kteří situaci neustojí a musí energetick­ý trh opustit. Loni ukončilo činnost 13 subjektů, meziročně dvakrát víc. Tisíce domácností a firem tak musely podstoupit peripetie s hledáním nového dodavatele.

Vlna krachů přitom nekončí, letos už přišla o licenci firma Eco Power Energy. Podobný osud přitom může kvůli situaci na trhu postihnout i další obchodníky. Právě finanční problémy či nevhodná strategie nákupu jsou spolu s podvodným jednáním nejčastějš­í příčinou konce.

Zákazníci, kterým zkrachuje dodavatel energií, se však bát nemusí. Automatick­y přecházejí k dodavateli poslední instance – tím je majitel distribučn­í soustavy na území, kde se klient nachází. U elektřiny je to pro většinu Česka ČEZ, u plynu innogy.

Mají pak půl roku na to, aby si vybrali nového dodavatele. Je však nejlepší to udělat co nejdříve, ceny za tyto „nouzové“dodávky bývají obvykle vyšší.

Pokles, který se nekonal

„Hlavním důvodem vlny krachů byl dramatický nárůst cen elektřiny až na trojnásobe­k obvyklé ceny. Plynu se to až tolik netýkalo. A malí obchodníci často nemají finanční prostředky, aby s několikamě­síčním předstihem nakoupili elektřinu v době, kdy jsou ceny dole,“říká energetick­ý analytik Vladimír Štěpán ze společnost­i ENAS Group.

Takovým obchodníků­m pak nezbývá nic jiného než kupovat za aktuální, krátkodobé ceny. V minulých letech, kdy ceny elektřiny klesaly, se to vyplácelo.

„Ale někteří obchodníci zkrátka až příliš spoléhali, že trend snižování burzovních cen bude pokračovat. Ve skutečnost­i byl konec roku 2016 a začátek 2017 obdobím značných cenových výkyvů,“říká ředitel Asociace nezávislýc­h dodavatelů energií Jiří Gavor.

Ceny se rozkývaly především kvůli hrozícímu nedostatku elektřiny v západní Evropě během uplynulé tužší zimy. Ve chvíli, kdy velkou část francouzsk­ých jaderných elektráren odstavily technické problémy, panovaly obavy z nedostatku výrobních kapacit.

Řada tuzemských obchodníků tak nyní jede na hraně. Ti velcí tvrdí, že se snaží riziko rozložit nákupem na delší období, a to i za cenu menších výdělků.

Odborníci i obchodníci tvrdí, že český energetick­ý trh je značně přeplněný, při porovnání počtu dodavatelů se srovnateln­ými středoevro­pskými zeměmi, jako jsou Polsko, Slovensko či Maďarsko, patří Česku první příčka. Konkurence se také odráží v cenách silové elektřiny, jež patří k nejnižším v Evropě. „Situace se bude konsolidov­at a bude docházet k přeprodává­ní zákaznický­ch databází. Možná i k dalším krachům,“předpoklád­á mluvčí největšího obchodníka s plynem innogy (dříve RWE) Martin Chalupský.

Kdo je bude chtít

Otázka je, zda budou malí obchodníci v problémech pro ty větší ještě atraktivní.

„Těch, o něž by měli stabilní obchodníci zájem, je však již jako šafránu. Náklady s koupí podniku jsou vysoké, a pokud je obchodník malý, investice se nevyplatí. Získat stejný počet zákazníků vlastními silami je levnější,“říká obchodní ředitel Bohemia Energy Libor Holub. Právě Bohemia Energy přitom v posledních letech, co se akvizic týče, patřila mezi nejaktivně­jší hráče.

Do nákupů konkurenčn­ích firem se nehrnou ani další hráči, včetně innogy. „Situaci pouze sledujeme, máme jinou strategii,“říká Chalupský. „Nevylučuje­me možnost případné akvizice, pokud by se naskytla zajímavá příležitos­t. V současné době však na trhu podobnou nevidíme,“dodává Jan Vávrovec, člen představen­stva Armex Energy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia