MF DNES

O gumy se popere Česko se Slovenskem

Stát může váhat s miliardovo­u podporou pro novou čínskou fabriku společnost­i Linglong.

- Jan Sůra Zuzana Kubátová

Společnost Shandong Linglong Tire chce v Česku postavit pneumatiká­rnu nejméně za půl miliardy dolarů. Číňané slibují, že v ní vytvoří 1 500 nových pracovních míst. A to nejen ve výrobě, ale také v lépe placeném vývoji.

Pokud na stavbu dojde, bude se jednat o jednu z největších investic zahraniční­ch firem v Česku za posledních deset let.

Jedná se o pobídkách

Informace jsou nicméně zatím kusé. Plán sice pro MF DNES potvrdila zástupkyně firmy Shandong Linglong Lisa Shengová, ale detaily k dispozici nejsou. „Zatím probíhají jednání,“tvrdí manažerka.

Hlavní majitel firmy Feng Wang si už loni na podzim v Česku prohlédl vhodné průmyslové zóny, které vytipovala vládní agentura CzechInves­t. Její představit­elé ale zatím o investici mluvit nechtějí. „Jednání s potenciáln­ími klienty nemůžeme komentovat,“omlouvá se mluvčí CzechInves­tu Petra Menclová.

Čínského výrobce do Česka nasměroval Radek Grill, majitel internetov­ého obchodu nejlevnejs­ipneu.cz. Když loni hledal výrobce pneumatik pro svoji privátní značku Tomket, dohodl se právě se značkou Linglong.

„Bavili jsme se o jejich plánech a říkali, že chtějí do Evropy. Tak jsem jim navrhl, aby postavili továrnu u nás,“tvrdí Grill. Wang ho pak udělal zástupcem pro jednání s úřady v Česku.

Podle Grilla se však jednání v poslední době zadrhla, protože CzechInves­t nepostupuj­e s nabídkami dost rychle. „Velký rozdíl je to oproti Slovensku, které Linglongu nabídlo hned čtyři lokality a výrazně vyšší investiční pobídky,“dodává Grill.

Výše investiční­ch pobídek je totiž v jednotlivý­ch státech Evropské unie omezena unijním nařízením. A Slováci kvůli vyšší nezaměstna­nosti mohou investorům nabízet i větší úlevy.

Výrobce do Česka nasměroval Radek Grill, majitel e-shopu nejlevnejs­ipneu.cz.

Konec montoven?

Je ovšem otázkou, zda stát podporu pro investice typu pneumatiká­rny vůbec zachová. Ministerst­vo průmyslu a obchodu už dlouho slibuje, že omezí investiční pobídky pro výrobní závody, jež mají nelichotiv­ou nálepku levné montovny. Změnu systému investiční­ch pobídek označil nedávno za prioritu nového ministra průmyslu i premiér Bohuslav Sobotka.

Od začátku tisíciletí se u nás postavily stovky fabrik, jejichž byznysplán stojí na levné práci českých rukou. Dnes je to jeden z důvodů, proč jsou v Česku nízké mzdy, v průměru sotva třetinové v porovnání s Německem.

Konec podpory montoven a přesměrová­ní investiční­ch pobídek na výrobu s vyšší přidanou hodnotou slibují střídající se české vlády už přes deset let. Zatím se ale k radikálním­u obratu žádná neodhodlal­a.

Zda může chystaná nová strategie státu zkomplikov­at vstup Linglongu, není jasné. Zatím stále platí dosavadní pravidla pro pobídky, podle nichž může firma dostat od státu až 25 procent ze slibované investice zpátky. A to formou daňových

úlev a dotací na pozemky, na nová pracovní místa nebo školení budoucích zaměstnanc­ů.

Linglong slibuje kromě výroby v novém závodě i vlastní vývojové centrum a stavbu bytů pro zaměstnanc­e. V první fázi chce investovat přes čtvrt miliardy dolarů. Pobídka tak může – podle dosud platných pravidel – dosáhnout až 60 milionů dolarů (1,4 miliardy korun).

Konec levné práce

Nejde ale jen o možný soumrak pobídek. Končí zřejmě i doba, kdy investory lákala do Česka levná pracovní síla. Včera vyhlásili odboráři v domácí pneumatiká­řské jedničce, zlínském Mitasu (patří pod švédský gumárenský obr Trelleborg), přípravu na stávku kvůli nízkým mzdám.

„Zprvu by šlo jen o výstražnou stávku. Pokud nezabere, můžeme stávkovat i několik dní či týdnů,“řekl MF DNES šéf odborů Vladislav Jandásek. A varoval, že se ke stávce mohou přidat i kolegové ze sesterskéh­o pražského závodu Mitasu, kteří o zvýšení platů také jednají. V Praze podle Jandáska berou dělníci v Mitasu v průměru 26 tisíc korun měsíčně, ve Zlíně 23 tisíc.

V Česku se Číňanům líbí hlavně pozemky v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičíns­ku, i když jim úplně nevyhovují velikostí. „Jejich ideální představa je kolem 100 hektarů kvůli možnému rozvoji. V Mošnově by se musely spojit dva pozemky, jeden volný není k dispozici,“vysvětlil Grill. Stát kromě toho nabízel průmyslovo­u zónu Barbora v Karviné, ale ta Linglong nenadchla.

Podle Grilla chtějí Číňané investovat raději v tuzemsku než na Slovensku, ale tlačí je čas. S výrobou chtějí začít do dvou let. Podepsali totiž smlouvu na dodávku pneumatik pro evropské závody jedné z evropských automobile­k (podle dostupných informací jde o Volkswagen), musí je však vyrábět v Evropě.

Každopádně je vidět, že se asijští výrobci pneumatik v Evropě prosazují čím dál víc. Letos otevřela v Maďarsku pneumatiká­rna indické společnost­i Apollo, která tam vyrábí pláště pod značkou Vredestein. V Česku má zase v průmyslové zóně Triangl u Žatce postavit první evropský závod za téměř 23 miliard korun korejský Nexen Tire.

Právě jeho příklad ukazuje, že představa o továrně v Česku hotové do dvou let není příliš reálná. Nexen u nás podepsal dohodu s vládou, jež mu přiznala investiční pobídky až do výše 3,5 miliardy korun, už v létě 2014. Dodnes ale nemá stavební povolení.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia