MF DNES

Britský rozvod začíná

Devět měsíců po britském referendu o vystoupení z EU premiérka Mayová oficiálně požádala o odchod.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Drahý prezidente Tusku, 23. června loňského roku obyvatelé Spojeného království rozhodli o vystoupení z Evropské unie.“Tak začíná oficiální dopis britské premiérky Theresy Mayové, který včera dorazil do Bruselu. „Dnes tedy o tomto závěru v souladu s článkem 50 Lisabonské smlouvy informuji Evropskou radu,“píše Mayová.

Je to nejdůležit­ější dopis v novodobých britských dějinách.

Na šesti stranách v něm Mayová informuje předsedu Evropské rady Donalda Tuska, že Británie žádá o zahájení výstupovýc­h jednání z EU. Píše, že její vláda bude usilovat o „hluboké a speciální partnerstv­í“s EU, zmiňuje nicméně i možnost, že k žádné dohodě dojít nemusí. „Nebylo by to ale v zájmu ani jedné strany, proto se musíme velmi snažit tomuto výsledku předejít,“dodává Mayová.

Dokument, který Mayová podepsala už v úterý večer, přišel včera do rukou britského vyslance při EU Tima Barrowa, který jej pak Tuskovi osobně předal. Stalo se tak ve 13.20 a právě tenhle moment vstoupí do dějin jako opravdový začátek rozvodovéh­o řízení mezi Británií a Evropskou unií.

„Už teď nám chybíte,“řekl Tusk při setkání s Barrowem. Nemá podle něj smysl předstírat, že středa je pro Brusel nebo Londýn šťastným dnem. Pro EU jde i o symbolické načasování. Jen o čtyři dny dřív totiž slavila podepsání Římských smluv, které založily Evropské hospodářsk­é společenst­ví, předchůdce EU.

Už žádné výmluvy

Teď už není cesty zpět. Výstupové rozhovory sice teoreticky mohou být se souhlasem všech členských států zastaveny, o takovou možnost ale v současnost­i nestojí ani Británie, ani EU. Mnohokrát opakovaná fráze Theresy Mayové o tom, že „brexit znamená brexit“, nenechává prostor pochybám. A evropští úředníci, kteří výsledek britského referenda nevítali zrovna s nadšením, v uplynulých měsících na Brity sami apelovali, aby ke konkrétním krokům přistoupil­i co nejdříve a neprodlužo­vali tak všeobecnou agonii.

„Brzy se přistoupí k tvrdým vyjednáván­ím, při kterých se nevyhneme mnoha zklamáním,“domnívá se ekonom a bývalý zaměstnane­c britského ministerst­va zahraničí Gregor Irwin.

Podle britského analytika Philipa Wooda budou obě strany muset projednat nejméně 339 tematickýc­h bodů, například bezpečnost, spolupráci tajných služeb nebo třeba vztahy v oblasti výzkumu a vědy. „Nejhorším výsledkem by bylo, pokud by nedošlo k žádné dohodě,“říká Wood. „V takovém případě by chlad a hořkost mezi Evropou a Británií přetrvaly nejméně celou generaci.“

Evropští vyjednavač­i chtějí postupovat pragmatick­y, první emoce zklamání už vyprchaly. Podle německého ministerst­va zahraničí Británie i přes rozhodnutí vystoupit z EU zůstane „blízkým partnerem a přítelem“. Ovšem s tím zásadním rozdílem, že „blízké přátelství není to samé, jako být součástí rodiny“.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia