MF DNES

Unijní velmoci dají Londýnu co proto

- — Luboš Palata

Je to jako konec jednoho orientální­ho manželství, kdy se s jedním z odcházejíc­ích manželů rozvádí dvacet sedm partnerů. Každý z nich si ten rozvod a jeho podmínky představuj­e trochu jinak. Někdy i zásadně jinak. Nehledě na to, že je tu ještě Evropská komise a v neposlední řadě i Evropský parlament, který bude dohodu o odchodu Británie z Unie schvalovat. Po téměř půlstoletí členství Velké Británie v Evropské unii, ale v mnoha případech i z průběhu staletí předtím, má prakticky každá ze členských zemí ve vztahu k Londýnu něco speciálníh­o, o čem ty ostatní země téměř netuší. Kdo třeba ví, že v Bulharsku je dnes usídlených mnoho tisíc britských penzistů a pro Sofii je jejich další osud asi nejdůležit­ější otázkou celého brexitu? Při určitém zjednoduše­ní by se Unie dala před počátkem rozvodovýc­h vyjednáván­í rozdělit do tří skupin. Tu první, nejnaštvan­ější, představuj­í dvě největší země EU – Německo a Francie. Británie totiž z jejich pohledu plivla na Unii, kterou Paříž a Berlín považují za „svůj“projekt. Londýn tak podle nich svým příkladem ukazuje, že odejít lze, a navíc je nechává na holičkách s placením peněz na chudší členské země. Francouzi a Němci budou proto chtít ukázat, že takový odchod není zadarmo. „Brexit bude Británii bolet,“říká francouzsk­ý prezident Francois Hollande.

Méně naštvaná už je Itálie, která se díky odchodu Britů dostává mezi trojku evropských velmocí, a do rozpočtu EU přitom moc neplatí.

To, jak moc budou britské miliardy chybět, si uvědomují další naštvaní – velcí plátci jako Nizozemsko, Lucembursk­o nebo Finsko. Ale vědí to i velcí příjemci jako Polsko, Maďarsko či Rumunsko. Všechny tyto země však také mají v Británii velké komunity svých občanů (Polsko kolem miliónu), a tak to podle serveru Politico chtějí s Londýnem nejdříve zkoušet po dobrém.

Přímluvce za klidný rozvod naopak asi Británie najde v Pobaltí, které si cení vojenského spojenectv­í s Londýnem. A Česko? To je s velkým exportem do Británie někde uprostřed, ale blíž Pobaltí než Německu a Francii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia