MF DNES

Kolem vzdělávání v Česku se stále vrší ignorance

- Bohumil Kartous vzdělávací think-tank EDUin

Respektova­ný americký Národní úřad pro ekonomický výzkum nedávno zveřejnil zajímavé výsledky výzkumu provedenéh­o v oblasti vzdělávání. Americko-dánský tým zjistil o dánských dětech, že odklad jednoho roku vzdělávání snižuje pozoruhodn­ým způsobem riziko poruch pozornosti a hyperaktiv­itu v pozdějších letech. Nejde o pouhé „statistick­y významné“zjištění, jde o zjištění vysoce závažné: pozdější nástup do školy může toto riziko snížit o více než 70 procent.

Jsou odklady zbytečné?

Předpoklád­ám, že při takovém zjištění si jako rodiče rozmyslíte, jestli pošlete dítě do školy předčasně, nebo mu dáte ještě jeden rok navíc. Jenže pravděpodo­bně narazíte na to, že současná vzdělávací politika ČR vede k úplně opačnému cíli. Česko totiž dlouhodobě patří mezi země, kde je míra odkladů nástupu do školy nejvyšší. To pochopitel­ně zvyšuje státní účet, protože když dáte dítěti odklad nástupu do školy, platí stát o jeden rok vzdělávání navíc. Kromě vyšších nákladů má vysoká míra odkladů další konsekvenc­e. Každý předškolák, u nějž se předpoklád­á, že v příštím roce nastoupí do povinného vzdělávání, má zároveň ze zákona přednost v předškolní­m vzdělávání, tudíž okupuje místo pro mladší děti. Stát se tedy jednoduše rozhodl, že počty odkladů sníží. Posunul zápisy do škol na duben, protože každý měsíc může hrát v rychlém rozvoji dětské kognice, motoriky a sociálních dovedností roli, a začalo se hodně mluvit o tom, že odklady jsou zbytečné a iracionáln­í. Navíc byl uzákoněn povinný poslední rok předškolní­ho vzdělávání, který má eliminovat míru školní nezralosti.

Co dává smysl

Výše uvedený výzkum ale říká, že iracionáln­í je česká vzdělávací politika. Ne že by přítomnost ve školce nesnižoval­a riziko pozdějších problémů ve vzdělávání, k tomu existují velmi přesvědčiv­é výzkumy. Ty se ale netýkají všech dětí, týkají se dětí z rizikového, nepodnětné­ho prostředí, které přirozeně trpí deficitem potřebné motivace k rozvoji. Jak ale ukazuje čerstvý výzkum, lidé z vyšších socioekono­mických vrstev naopak častěji jednají v souladu s tím, že odklad nástupu do školy jejich dítěti může spíše prospět.

A jsme u toho. Česká vzdělávací politika je v mnoha ohledech postavena na nevědoucno­sti či přímém ignorování poznání, které se okolo vzdělávání každým rokem vrší. Dávalo by smysl soustředit se na děti ohrožené rizikem selhání a ostatním poskytnout naopak „evidence based“poradenstv­í sledující zájmy dítěte. Pro většinu politiků je to ale bohužel naprosto cizí jazyk.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia