MF DNES

Před oponou a za oponou. Na jak dlouho?

-

Občas slyšíme, že rozdělení na Východ a Západ v Evropě tak trochu pořád platí, že v našich hlavách (tedy v těch na Východě) pořád zůstala železná opona a komunismus sice padl, ale nicméně jsme se jej vnitřně tak úplně nedokázali zbavit.

Mimo jiné to nedávno připomněla polská režisérka Agnieszka Hollandová a dodala, že Mojžíš bloudil po poušti 40 let, aby se zbavil té generace, která si pamatovala otroctví. Jenže lidé prý dnes žijí déle, takže by to tak „rychle“jako tehdy asi jít nemuselo… Jenže jsou opravdu rozdíly mezi tím, co je na evropském Západě a Východě? Pociťují Východoevr­opané strach z neznámého, z uprchlické vlny a z vlastní budoucnost­i více než jejich evropští bratři na Západě?

Na první pohled to tak může vypadat. Jsou náchylnějš­í k ruské propagandě a mají víc vnitřní nejistoty? I to se může tak jevit. Někdo řekne, podívejte se, kdo v těch zemích vládne: často politikové, kteří pracují s hrozbami namísto s nadějí a vírou. Ti, kteří přijímají evropské peníze, ale odmítají evropské principy a solidaritu. Ale ani to tak úplně neplatí – podívejte se na Slovensko, tamní (přímo volený) prezident určitě do takové kategorie nepatří. A taky se podívejte na Německo, tam to bylo docela dobře vidět, protože obě části rozdělené Evropy se sešly v jedné jediné zemi: východní a západní část se k sobě přibližuje. A podle posledních výsledků stále silněji.

Ale ještě nesplynuly, namítne někdo a taky bude mít pravdu. „Odrakoušti­t se!“To se říkalo na začátku první republiky a bylo tím myšleno zbavit se dědictví předchozíh­o – minulého režimu. Jenže od té doby se Češi (i Slováci) zbavovali nejrůznějš­ích dědictví neustále: nacismu, kapitalism­u, komunismu a ve srovnání s tím může takovéto „odrakouště­ní“vypadat ještě nejvíc poklidně až zbytečně. Sochy, znaky a nápisy zmizí překvapivě rychle. Ale jejich obrazy a pochybná poselství v hlavách už asi ne.

Každopádně jsme si možná nevšimli jedné důležité věci: že po pádu železné opony nám (těm z Východu) (ti) ze Západu podali ruce a nabídli místo ve společné Evropě; nebylo to málo a v současné české nevraživos­ti proti Evropské unii se tahle informace tak docela ztrácí.

Máme-li za sebou prohru, tragédii, nedobré období, dokonce selhání, je dobré na to vše nezapomeno­ut, ale proměnit ve zkušenost, která nám dodá sílu do budoucnost­i. Němci po první světové válce takovou cestu nenašli, což vedlo k tragédii další a mnohem větší. Je možné, že k další podobné se schyluje v Rusku, které – zdá se – také nedokázalo odhodit komunistic­ké dědictví, o poučení a pokání z vlastních proher nemluvě.

Takže ano, my Východoevr­opané máme za sebou smutnou kapitolu plnou krve, násilí, pochybných cílů, nesmyslnýc­h plánů a podivného inženýrstv­í. Mnozí některým nápadům podlehli, mnozí se v té podivné době zabydleli, mnozí si na ni „jen“zvykli. Není to však pouhý zpětný obrázek v zrcátku. Není to jen něco, čeho je třeba se zbavit jako starého železa. Mohla by to být také zkušenost, kterou (ti) na Západě nemají.

Zkušenost spočívajíc­í v tom, že navzdory desetiletí temnoty nakonec přišla svoboda, protože si jaksi záhadně vždycky hledá cestu. Zkušenost, že spousta rozhodnutí, která ve své době vypadala jako bláhová, nebo dokonce bláznivá, ve zpětné perspektiv­ě dostává najednou docela jiný smysl. Zkušenost, že člověk nežije okamžikem, ale někam směřuje. Jen vědět kam.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia