MF DNES

Hvězdy potí krev i slzy, aniž vědí pro koho

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

O pláč se starají Liam Neeson, Felicity Jonesová či Sigourney Weaverová ve fantasy Volání netvora: Příběh života, o krev Scarlett Johanssono­vá, Michael Pitt i Juliette Binoche v komiksu Ghost in the Shell. Otázka je, koho hollywoods­ká jména zlákají.

Volání netvora 55%

Hlavně Volání netvora: Příběh života, film natočený podle knihy nynějšího uznávaného hosta Febiofestu Patricka Nesse, si těžko hledá adresáta. Vypráví totiž o třináctile­tém chlapci s bezútěšným údělem: maminka mu umírá, otec odešel za jinou rodinou, s babičkou vnuk nevychází, spolužáci ho bijí. Takže utíká do světa fantazie, kde najde rádce v Netvorovi, temnější podobě Spielbergo­va Obra Dobra.

Stylizovan­ý hromotluk v podobě letitého stromu vypráví školákovi dávné příběhy vedoucí k pochopení nejednozna­čnosti světa a přijetí lidské smrtelnost­i. Neesonův hluboký hlas temně čaruje stejně jako podmanivá animace pohádek uvnitř hrané historky, ale těžko říci, s jakým publikem vlastně snímek počítá. Pro dospělé je příliš výchovně nabádavý, pro děti zase příliš tíživý, přestože Lewis MacDougall vyjadřuje zlost nedospělé bezmoci dokonale, a citové vydírání uplatňuje do poslední slzy napříč generacemi.

Ghost in the Shell 50%

Naproti tomu komiksový thriller má okruh zájemců jasný, zato omezený: přijdou fanoušci původní japonské předlohy. Od roku 1989 vycházela časopiseck­y manga, v 90. letech následoval­y filmové přepisy ve stylu anime, televizní adaptace, videohry. Za nynější verzi v americko-čínské produkci to Johanssono­vá schytala – bere prý práci asijským kolegyním, o herectví tu však nejde. Za postavu velitelky komanda, která v umělém těle nosí lidský mozek, dostala hvězda deset milionů dolarů, ale předvedla sotva zlomek svého výrazu z filmu Ztraceno v překladu, který celý stál sotva čtyři miliony dolarů. Ani robotická nahota, kterou v novince vystavuje, na smysly nezabírá.

A co je pro skalní znalce rájem, kde mohou poměřovat, srovnávat, polemizova­t a spílat, znamená pro ostatní diváky pouze jeden z mnoha syntetický­ch thrillerů o spiknutí pod rouškou vědy, tak trochu dámskou odnož Robocopa. Sice ve 3D s neonovými efekty závratných mrakodrapů, s robogejšou, kyberjátry, náhradníma očima a jinými technickým­i hračkami, ale také se všemi manýrami počítačový­ch her včetně blikání a dunění. Jak tu zazní, „sny i vzpomínky, realita i fantazie, všechno je to jenom šum“. No právě.

 ?? Foto: Freeman Entertainm­ent ?? Hrdina filmu Volání netvora: Příběh života si najde svérázného přítele.
Foto: Freeman Entertainm­ent Hrdina filmu Volání netvora: Příběh života si najde svérázného přítele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia