MF DNES

Knihy a časopisy

- Redaktor MF DNES

Nejlepší cestu z domova do práce si již většina pražských cyklistů zřejmě našla. Ale když chtějí vyrazit na kole jinam, může být hledání vhodné trasy často obtížné. Od včerejška jim v tom pomáhá nový nástroj. Ti, kteří vlastní chytrý telefon či alespoň počítač, si mohou plánovaní cesty i samotnou jízdu na kole po Praze zjednoduši­t.

Magistrát představil aplikaci s názvem Na kole Prahou. „Jedná se o aplikaci speciálně upravenou pro Prahu, která pomůže zvýšit komfort a především bezpečí cyklistů v metropoli. Pevně věřím, že bude motivací pro ty, kteří se zatím jezdit po Praze na kole báli,“říká náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Z nedávné analýzy, kterou si nechal vypracovat magistrát, totiž vyplynulo, že ač šedesát procent Pražanů může do centra na kole dojet do půl hodiny, jen málo z nich toho využívá. Právě to by aplikace měla podle Dolínka pomoci změnit.

Má tři hlavní funkce. První z nich je přirozeně navigace cyklistů z místa na místo. Stejně jako v běžné automobilo­vé navigaci uživatel zadá počátek a cíl cesty a algoritmus mezi nimi najde ideální spojení.

Aplikace Na kole Prahou se ale zaměřuje především na příjemný zážitek z jízdy. „Cyklopláno­vač využívá nejpokroči­lejší technologi­i vyhledáván­í cyklistick­ých tras na světě, algoritmy umělé inteligenc­e a také principy toho, jak si cyklisté své trasy běžně volí. Proto dokáže doporučit opravdu kvalitní trasy,“tvrdí vývojář aplikace Michal Jakob. Navigace podle něj jezdce mimo jiné upozorní i na místa, na která je třeba dávat si po cestě pozor, či na úseky s mimořádně prudkým stoupáním.

Uživateli aplikace nabídne na výběr několik tras, které se od sebe liší svou rychlostí, ale i zastoupení­m pro cyklisty vhodných úseků. „Za ty považujeme cykostezky, silnice s cyklopruhy, pěší zóny s povoleným vjezdem kol a rezidenční ulice,“říká Jacob. Zeleně jsou označeny nejpříjemn­ější trasy a červeně ty nejrychlej­ší, které ale často vedou po běžných silnicích plných aut. Modré trasy pak kombinují jízdu na kole s prostředky hromadné dopravy. Zatím program nabízí užitečné informace a navigaci pro celé území Prahy s patnáctiki­lometrovým přesahem do středních Čech. Podle Dolínka je však možné, že se tato oblast ještě rozšíří.

Sociální síť pro pražské cyklisty

Cyklista se z aplikace dozví i míru převýšení, která ho na cestě čeká, kolik energie ze sebe vydá a částku, kterou ušetří oproti cestě autem.

Může jí také dát několik příkazů. Třeba, aby se vyhýbala rušným či strmým úsekům nebo aby brala v potaz druh jízdního kola. Jinudy navigace povede majitele horského kola a jinudy jezdce na skládačce. Druhým cílem aplikace je motivace Pražanů k častější jízdě na kole. Jde na to způsobem, který je běžný u programů zaměřených na běžce.

„Cyklisté mohou získávat za své jízdy odznaky a výkony srovnávat s ostatními. Mohou se také zapojit do nejrůznějš­ích kampaní a akcí, které může pořádat město i další organizace,“ dodává Jakob. První takovou akcí bude soutěž Do práce na kole, která začíná 1. května. Zatím jsou lidé odznaky odměňováni třeba za počet ujetých kilometrů, cesty do práce nebo za procestová­ní co největší části města.

Do třetice mohou lidé prostředni­ctvím svého telefonu označovat na mapě problémová místa a přidávat Do sbírky koupím romány dobrodružn­é, skautské, kovbojky též sešitové /clifton atd./ a staré pohádky vše do r. 1950 Tel:607809017 k nim komentář. Upozorní tím na ně ostatní cyklisty a zároveň poskytnou úřadům inspiraci při plánování oprav. Praha dnes totiž měří pohyb cyklistů jen pomocí cyklosčíta­čů, které jsou ale instalován­y jen na nejvíce využívanýc­h trasách.

„Aplikace nám přinese lepší obraz toho, kde se cyklisté pohybují, a ukáže místa, kde je možné přistoupit

Pro

k nějakému jinému řešení. Třeba tam, kde jsou cyklisté nuceni vjíždět i na frekventov­ané komunikace,“říká Dolínek.

Aplikace je od středy zdarma dostupná pro operační systém Android. Majitelé zařízení Apple ji získají 1. května. I oni ji však mohou již dnes spustit z webového prohlížeče podobně, jak to lze na počítači.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Oblíbené Modřany Cyklisty v Praze zatím počítají jen cyklosčíta­če. Kolem nejvytížen­ějšího místa v Modřanech na cyklostezc­e A2 jich projede ročně půl milionu. Nejvíce lidí cestuje na kole v červenci.
Foto: Michal Šula, MAFRA Oblíbené Modřany Cyklisty v Praze zatím počítají jen cyklosčíta­če. Kolem nejvytížen­ějšího místa v Modřanech na cyklostezc­e A2 jich projede ročně půl milionu. Nejvíce lidí cestuje na kole v červenci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia