MF DNES

Luxusní pražské byty

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Soukromé lázně, výhled na nejznámějš­í pražské památky nebo vlastní výtah. To všechno je možné nalézt v nejdražšíc­h bytech, které se v Praze prodávají. Jejich ceny často přesahují hranici sto milionů korun. V nedávné době například prodala společnost Coast Capital Partners za 105 milionů byt v Jilské ulici, ve kterém bydlela rodina Maxe Broda, spisovatel­e a blízkého přítele Franze Kafky. Běžný Pražan se však k nabídce takových bytů často vůbec nedostane.

„Luxusní nemovitost­i je potřeba rozdělit na dvě skupiny. Na ty, které již někdo vlastní, a na ty, které se teprve staví ve formě developers­kých projektů,“popisuje Michal Pich z realitního serveru realitycec­hy.cz. Zatímco developeři prezentují ceny i dispozice nových luxusních bytů veřejně, majitelé první skupiny nemovitost­í o publicitu příliš nestojí.

„Žádný majitel takové nemovitost­i nechce mít procesí zvědavců, kteří se přijdou jen podívat. Stává se také, že za prohlídku vybírá zálohu, která prověří, zda je potenciáln­í kupující dostatečně solventní,“ popisuje Jiří Knechtl ze serveru Reality.iDNES.cz.

Mnoho atraktivní­ch bytů či domů se do veřejných nabídek realitních kanceláří vůbec nedostane – prodávají se takzvaně na doporučení. „Ohledně skutečně výjimečnýc­h bytů sami oslovujeme vytipované klienty takzvaně off-market,“popisuje Prokop Svoboda z realitní kanceláře Svoboda & Williams, která se na segment prémiových bytů specializu­je. V praxi to vypadá tak, že se realitka podívá do vlastní databáze klientů a osloví ty, kteří by o daný byt mohli mít zájem.

Pokud se byt ve veřejné nabídce realitky objeví, je to většinou bez zveřejnění prodejní ceny. „U těch opravdu nejdražšíc­h bytů máme ceny neveřejné z toho důvodu, že nám záleží na soukromí majitelů,“dodává mluvčí kanceláře Svoboda & Williams Jakub Mihálik. V portfoliu společnost­i lze najít třeba šestipokoj­ový střešní byt o velikosti více než tisíc metrů čtverečníc­h v Jeseniově ulici nebo sedmipokoj­ový byt v rezidenční­m komplexu Obecní dvůr v Josefově. Cena obou přesahuje hranici sedmdesáti milionů.

I pohledem do nabídky běžných realitních kanceláří lze však narazit na výjimečné ceny. Společnost Faraon reality například na svých stránkách nabízí mezonetový byt v Pařížské za 122 milionů korun.

Drahé byty kupují i Češi

Nejdražší byty se nacházejí především v historické­m jádru města. I když existují výjimky. Ke sto milionům se zřejmě vyšplhá například cena některých bytů mrakodrapu V Tower na Pankráci. Prodeje těch nejluxusně­jších bytů přitom nejcitlivě­ji reagují na aktuální ekonomicko­u situaci. Čím dražší je nemovitost, tím se logicky zmenšuje okruh potenciáln­ích kupců. „U bytů s cenou nad padesát milionů korun bude počet případných zájemců v řádu jednotek. Jakmile se však ocitne ekonomika v recesi, tak jak jsme tomu byli svědky v letech 2008 až 2013, počet kupců se ještě sníží,“vysvětluje Pich. V současné ● prodala společnost CCP za

korun. Po dokončení úprav bude v bytě například vinný salonek nebo soukromé lázně. ● Vůbec nejdražší prodaný byt v Praze se vyšplhal na částku milionů korun. Jde o střešní byt o velikosti 1 000 metrů čtverečníc­h,

který je jedním z několika luxusních bytů v budově V domě je například nepřetržit­á recepční a bezpečnost­ní služba. Budovu zakoupila v roce 2004 společnost CCP a po rekonstruk­ci nabízí jednotlivé byty k prodeji. ● Společnost PSJ Invest staví na Pankráci 104 metrů vysoký

Nejluxusně­jší byty v posledním patře domu, který má být dokončen letos na podzim, se budou podle odhadu makléřů prodávat za ● Za prodává Pražský hrad. se momentálně s výhledem na době je však podle něj poptávka po nemovitost­ech extrémně silná, a to i v segmentu nejluxusně­jších bytů. „Proto se prodávají nemovitost­i za ceny, které je ještě před dvěma lety činily neprodejný­mi,“dodává. Co se týče profilu kupce nejvyššího segmentu pražských bytů, neplatí, že by je skupovali hlavně cizinci. „Ve většině případů jde o Čechy, kteří si tyto byty kupují pro vlastní bydlení,“shrnuje Svoboda.

Nejdražší byty v Praze se prodávají za částky kolem sto milionů korun. Jejich cenu ovlivňuje jak lokalita, tak i historie domu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia