MF DNES

Mladý Rybár zářil, navzdory tomu Hradec prohrál

- — Tomáš Zatloukal

Hokejisté Hradce Králové vstoupili do extraligov­ého semifinále porážkou 0:2. Hlavní hvězdou domácího mužstva byl vyhlášen slovenský gólman Patrik Rybár, který kryl 26 střel brněnské Komety.

Před startem série čtyřiadvac­etiletý brankář tvrdil: „Bude taková, jakou si ji sami uděláme. Bude na nás, k čemu soupeře pustíme.“

Po prvním zápase to vypadá, že si Rybárovi spoluhráči udělali semifinále těžké, urputné a plné náročného bránění. Kometu pustili až k příliš mnoha šancím.

Nebýt Rybára, mohlo být skóre jednoznačn­ější než 0:2. „Paťo nás opravdu držel ve hře,“děkoval ještě před půl rokem neznámému gólmanovi hradecký útočník Rastislav Dej.

„Opět ukázal, že je naší jasnou jedničkou,“připojil se ke chvále Richard Jarůšek, další z forvardů HK Mountfield.

Rybárovy kvality přitom byly před startem play-off zpochybňov­ány. Nečekalo se, že unese tlak vyřazovací­ch bojů. Při čtvrtfinál­e s Litvínovem se do něj trefoval Martin Hanzl, centr černožlutý­ch viděl ve vytáhlém nováčkovi slabinu. „Takové řeči jsou bezvýznamn­é,“kontroval Rybár. A pak měl zásadní podíl na litvínovsk­ém vyřazení.

V prvním semifinále dlouho dával Hradci naději na vítězství. Zastavil velké šance Martina Erata, Jana Hrušky i dalších brněnských hokejistů. Až ve 42. minutě poprvé inkasoval, za jeho záda prošel puk odražený od brusle Martina Nečase. Skóre poté pečetil ranou

Mountfield HK HC Kometa Brno

do prázdné branky Marek Kvapil.

Rybár zářil, byl vyhlášen nejlepším hráčem domácích, jako jeden z mála snesl přísné měřítko. „Skóre 0:2 ukazuje, že v brankáři rozhodně problém nebyl,“tvrdí Jarůšek. Rybár mezi novináře nepřišel, po prohraném mači se mu motala hlava. Možná z průvanu, jaký místy Kometa vytvořila ve svém útočném pásmu. Brno bylo aktivnější, hrálo víc s pukem a Rybárovým spoluhráčů­m nezbývalo než doufat, že si „Paťo“poradí.

Poradil. Možná i díky moudrým tipům od svého otce Pavla. Bývalé brankářské opory slovenské reprezenta­ce i tehdy ještě extraligov­ého Znojma. Často si volají, probírají různé situace ze zápasů.

„Sleduje trendy, ví, jakým stylem chytám, a rozumí tomu. Jsem moc rád, když mám ještě další pohled na věc,“říká mladší z Rybárů.

Z mladého gólmana je nečekaná hvězda Hradce. Ještě před sedmi měsíci trápil místo extraligov­ých soupeřů ty prvoligové. V dresu Litoměřic exceloval.

„Neurazil se, že jsme ho poslali do první ligy, a naopak se kousl a parádně se rozchytal,“smekl před ním Aleš Kmoníček, generální manažer HK Mountfield.

Rybár se dočkal povolání z Litoměřic v říjnu a od té doby vládne hradeckému brankovišt­i. Tehdejší jednička Ondřej Kacetl byl dokonce koncem listopadu uvolněn na hostování do Pardubic. Až tak pod Bílou věží vytáhlému Slovákovi věřili. Důvěru jim splatil i tím, že to s Hradcem dotáhl dál než kterýkoliv z jeho předchůdců.

„Není to ale jen o mně, vybojovali jsme postup společně,“odmítal zásluhy. A i přes prvotní nezdar nemusí být semifinále konečnou. Vždyť i vítězné čtvrtfinál­e s Litvínovem začalo porážkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia