MF DNES

Třicátiny Mňága oslaví ve velkém

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Jedním důvodem je silná deska Třínohý pes, kterou kapela vydala, ale v prosinci se bude hlavně slavit. „Budeme mít třicáté výročí, pozveme hosty a možná i bývalé členy,“říká Petr Fiala.

Stejně jako u minulého alba, i nyní jste vybírali peníze od fanoušků. Tehdy jste nahrávali v Pekingu, teď jste zůstali doma. Byl to dobrý nápad jet do Číny?

Vždycky dělám vše s plným nasazením. Když jsme měli desku Made in China, bylo případné točit ji v Číně. Vlastně nás k tomu ten název, který jsme už měli vymyšlený, inspiroval. A přišlo nám to jako dobrý vtip, protože každý jezdí nahrávat do Ameriky, do Německa, do Abbey Road… Tak jsme začali pátrat, jestli v Číně vůbec nějaké studio mají.

Třínohý pes působí trochu starosvěts­ky. Proč jste ho natáčeli zrovna v Sonu?

Chtěl jsem desku, která bude mít jako hlavní nosič vinyl včetně všech těch drobných starých klišé, jako že poslední písnička na první straně je pomalá a první na druhé zase rychlejší. A není to taková změť jako cédéčko se sedmnácti skladbami a třemi bonusy na konci. Do Sona jsme nikdy nešli ze dvou důvodů. Zaprvé jsme trochu trucovali, že tam lezou všichni a že sound, který máme, je ten pravý. A taky v tu dobu asi byl. Zadruhé je to drahé jak prase. Odjakživa jsme trochu pankáči, tak jsme si to vždycky ošéfovali sami a s třetinovým­i náklady.

Vyplatila se tedy investice do nákladného tuzemského studia?

Myslím, že to vyšlo skvěle. Sono je prostě boží. A důležitý faktor je producent Milan Cimfe, kterého jsem osobně neznal. Je to extrémně bystrý a rychlý člověk. Když je třeba, je i neřízená střela, ale druhý den ví, kde je co nahrané.

Na desce je řada hostů. Jak jste k nim přišli?

Kamarádím se s Romanem Holým, chtěl jsem po něm, aby nám na tu desku postavil sbor. On totiž krásně zpívá. Nakonec to s Matějem Ruppertem a Terezou Černochovo­u nahrávali u něj doma ve studiu ve stejný den, kdy já jsem zpíval v Sonu. Večer poslali soubory a krásně se to tam zasunulo.

Líbí se mi, že ty hostovačky nejsou samoúčelné, ale působí spíš jako rozšířená kapela.

Stojím si za tím, že písničky by měly fungovat samy o sobě bez hostů, protože takhle je pak budeme hrát na koncertech. Ale pak jsem viděl Nikolu Muchu a podělal jsem se z ní. Ten hlas! Taková sprostá Dusilová. Tu chci na desce, ta měla zpívat Ne, teď ne!

Takže na koncertech se obejdete bez hostů?

Na pár koncertech z turné s námi bude právě i Nikola. A je to výborné, protože člověk neví, co se kdy stane. Ve vyprodané Flédě naběhla a místo zpěvu asi tři písničky nafukovala obrovské plastové srdce, které si přinesla. Druhý den jsme jeli do Jablonce bez ní a přišla mi SMS – Postavte tam místo mě smeták!

Turné záměrně vynechává Prahu, protože tady chystáte koncert na prosinec ve Foru Karlín. Jak bude vypadat?

Je fakt, že teď budeme v Praze hrát jenom na festivalu Mezi ploty. Ve Foru Karlín chceme 12. prosince oslavit třicet let kapely, pozvat hosty, možná i bývalé členy. A představuj­eme si, že celý koncert odehraje ta naše rozšířená kapela. Včetně některých starých písniček. Už teď si u večerního čaje stavím playlist, aby to bylo zábavné.

To bude vedle „velké“Lucerny asi největší koncert Mňágy. Třeba O2 arena vás nikdy nelákala?

Nejsem si jistý, že jsme až tak mainstream­ová kapela, abychom si mohli dovolit O2 arenu. To bychom snad museli půl roku vůbec nehrát nebo kolem toho dělat velký humbuk. Je to trochu jiný sport a myslím, že je dobré, aby k tomu kapela postupně dospěla. Hodně dávno jsem viděl Kabáty na jejich prvním větším koncertu a vypadali tam jako vyorané myši. Naučili se to raz dva a my bychom to asi taky zvládli, ale je to zbytečné. Kdysi dávno jsme se rozhodli, že budeme kapelou, co pořád jezdí, a to nám vyhovuje.

Mňága a Žďorp je nyní na turné po Česku a na prosinec chystá velký koncert v pražském Foru Karlín. Chtěl jsem desku, která bude mít jako hlavní nosič vinyl. Petr Fiala hudebník

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia