MF DNES

Líbil se mi kontakt s chlapci

Chování ředitele se provalilo, když dva znechucení studenti opustili školní kurz

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Výuka na škole je náročná, bylo možné dočíst se na webových stránkách Střední školy elektrotec­hniky a strojírens­tví v Praze 10. „... ale vzhledem k možnosti individuál­ní péče každému studentu, který o ni projeví zájem, zvládnutel­ná i pro ty, kteří dosud nedosahova­li vynikající­ch výsledků,“napsal ve Slově ředitele Lumír Kymr, který školu dříve vedl. Znění obžaloby, které čelí před Obvodním soudem pro Prahu 6, staví takové sdělení do znepokojuj­ících souvislost­í.

Žaloba pro znásilnění, sexuální nátlak a další delikty tvrdí, že dnes jedenašede­sátiletý Kymr dával studentům masáže, osahával je na intimních partiích, vyžadoval společné sprchování a spaní ve spacáku. Popisuje i nudisticko­u plavbu se studenty na jachtě v Itálii.

Zneužíval svého postavení ředitele školy a pedagoga,“uvedla státní zástupkyně. Podle ní začala série zneužívání studentů v roce 2010 a skončila loni po Velikonocí­ch.

Verzi studentů o tom, co se na kurzech dělo, si soud vyslechl za zavřenými dveřmi s vyloučením veřejnosti. Chlapce chrání věk i status oběti trestných činů. Mělo by je to ušetřit před druhotnou viktimizac­í, kterou nesou zvlášť citlivě právě oběti sexuálních deliktů. „Jde o traumatiza­ci oběti, která vzniká až po ukončení trestného činu v důsledku reakcí a chování jejího okolí,“vysvětlil psycholog Joža Spurný z Policejní akademie ČR. Následky se podle odborníka mohou rozvinout až v psychický problém a dlouhodobo­u posttrauma­tickou stresovou poruchu. „Druhotná viktimizac­e u sexuálních deliktů bývá totiž někdy výraznější než primární, tedy samotné působení trestného činu,“upozornil psycholog.

Na cyklistick­ých výletech a dalších akcích v Josefově Dole v Jizerských horách prováděl ředitel podle obsáhlé obžaloby studentům jakési zdravotní kontroly. „Kvůli případnému úrazu provedl mladistvém­u zdravotní prohlídku, během ní mu prohmatem hledal případný nádor na varlatech,“citovala státní zástupkyně. Jiný student musel pedagogovi ukázat svou obřízku, kterou kantor zkoumal. Žáci se na akcích v Jizerských horách v Josefově Dole na chatě oddílu Bukanýrů museli s ředitelem sprchovat. „Tvrdil jim, že se tak děje kvůli nedostatku teplé vody. Mydlil je i na intimních partiích a přiměl je k tomu, aby mu oni dělali totéž,“líčila žalobkyně.

V jednom případě prý studentovi nabídl masáž třísel ve svém bytě. Chlapec přišel na doučování matematiky. Obžaloba tvrdí, že mládenci museli chodit nazí během plavby na jachtě v Itálii. Po návratu z mořeplavby žáka údajně nechal spát nahého ve své posteli doma.

Chlapci to trpěli, báli se ředitele

Studenti zmíněné praktiky z obavy před ředitelem své školy a pedagogem jako autoritou strpěli,“uvedla státní zástupkyně. Dva studenti znechucení zmíněnými praktikami odjeli z jednoho z kurzů v Josefově Dole předčasně. Rodiče poté oznámili svérázné ředitelovy praktiky policii. Proto bezprostře­dně po návratu z loňských velikonočn­ích prázdnin policie Kymra zatkla.

„Líbil se mi kontakt s mladistvým­i. Zní to blbě, vím to,“uvedl Kymr. To, že se může dopouštět trestných činů, si prý pedagog uvědomil až v cele. Že by se mohl dopustit neetického jednání, ho napadlo až po výslechu u vyšetřovat­ele. „Předtím mi to nedošlo,“uvedl.

Pedagog strávil pět měsíců ve vyšetřovac­í vazbě. „Byla pro mě trestem spojeným se ztrátou sebeúcty. Měl jsem tam čas si uvědomit, co se stalo, a je mi to líto. Obvinění se víceméně zakládá na pravdě. V dopisech jsem vyjádřil svou lítost a omluvu,“uvedl obžalovaný. Ten se k činu v zásadě doznal, zdůraznil však, že se ani náznakem nedopustil násilí.

Při jednom z výslechů na policii hovořil obšírněji. K jednomu z bodu obvinění vypověděl, že chtěl chlapci pomoci natřít ekzém krémem v místech, kam si nedosáhl. Připustil i to, že na jachtě během plavby v Itálii chodíval se studenty na palubě nahý. „Nebyla to ale podmínka. Na slunci v plavkách hrozilo zapaření,“vypověděl. Svého postavení ředitele při tom prý proti studentům nezneužíva­l. „Striktně jsem rozděloval čas ve škole a mimo ni,“uvedl obžalovaný ředitel. Nyní mu hrozí až deset let za mřížemi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia