MF DNES

„Dluh během půlroku nevymůžeme“

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Exekutoři minulý rok zahájili 680 tisíc nových exekucí, tedy meziročně o desetinu méně. Tímto údajem však dobré zprávy končí. Celkový počet běžících případů se neustále zvyšuje, dosahuje už téměř 4,7 milionu, o třetinu více než v roce 2013. A situace se bude nejspíš zhoršovat.

Sami exekutoři totiž přiznávají, že se jim daří vymáhat stále méně exekucí. „Čeká se od nás, že dluh vymůžeme během půlroku. To je naprosto nerealisti­cké. Pokud je například exekuční řízení vedeno srážkou ze mzdy, exekuční řízení může trvat i více let,“říká prezidentk­a Exekutorsk­é komory Pavla Fučíková.

Exekutoři navíc stále častěji klepou na dveře u lidí, kde už před časem byl jejich kolega či kolegové. A obvykle bez úspěchu, protože lidem s vysokým počtem exekucí už většinou není co zabavit. Právě počet lidí, na které je vypsáno více exekucí, rychle roste.

Téměř polovina dlužníků má čtyři a více exekucí. Výjimkou nejsou ani lidé, kteří mají více než deset exekucí. To jsou podle exekutorů v rozumné době prakticky nevymahate­lné dluhy. Alespoň jednu exekuci má na krku každý dvanáctý Čech.

U začátku dluhové spirály bývají často nevinně vypadající půjčky před výplatou. Jde sice o malé částky, obvykle však s vysokým úrokem nebo poplatky, takže dlužník dlouho jede na hraně, a pokud přijde jeden nečekaný výdaj, spadne do pasti.

S tím by měl pomoci, alespoň částečně, nový zákon o spotřebite­lském úvěru, který platí od loňského prosince. Poskytovat­elé půjček mají klienty důkladně prověřit, a pokud se ukáže, že nebudou v budoucnu schopni splácet, neměli by jim úvěr vůbec poskytnout. A pokud ho přece jen dají, může soud nakonec půjčku prohlásit za neplatnou.

Vláda chce pomoci i lidem, kteří už problémy s nesplácený­mi dluhy mají. „Novela insolvenčn­ího zákona má pomoci právě těm, kdo v současném systému nemají šanci se oddlužit. Nejde o žádnou dluhovou amnestii, ale o to, aby dlužník po sedm let poctivě splácel všechno, co může,“říká ministr spravedlno­sti Robert Pelikán.

Změkčení pravidel pro osobní bankroty – novela posouvá současnou vstupní podmínku, podle níž musí být dlužník schopen uhradit v pěti letech 30 procent svých dluhů – však kritizují věřitelé, opozice i někteří exekutoři. „Institut oddlužení je vlastně vzkaz dlužníkům: Neplaťte. Dáte jen část a ono to nějak dopadne,“říká viceprezid­ent komory Vladimír Plášil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia