MF DNES

Řidiči autobusů chystají stávku. Bude za týden

-

Stávka řidičů linkových autobusů kvůli nízkým mzdám se uskuteční 6. dubna. Odbory ji plánují jako celorepubl­ikový protest a vyzvaly k masivní účasti. Zatím ale není známo, kolik řidičů se jí skutečně zúčastní.

„My je vyzýváme, aby se aktivně zúčastnili stávky, na druhou stranu do stávky nemůžeme nikoho nutit. Samozřejmě že budeme bedlivě sledovat, aby někdo stávku někomu nezakazova­l nebo někomu nevyhrožov­al, pokud se stávky bude chtít zúčastnit,“uvedl předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík.

Situace se kraj od kraje různí. „Nebudou stávkovat Mělník a Mladá Boleslav, Kladno se rozhoduje, Příbramsko, Berounsko bude. U ostatních nevím,“uvedl radní pro dopravu Středočesk­ého kraje František Petrtýl (ANO).

Kraj Vysočina zatím nemá informace o tom, že by se do stávky chystali zapojit zaměstnanc­i dopravců v regionu. Hejtman Jiří Běhounek (ČSSD) sdělil, že podle něj na Vysočině není důvod omezovat cestující, protože kraj dopravním firmám platby zvýšil.

Ani v ostatních krajích se zatím dopravci nevyjádřil­i, kolik řidičů bude stávkovat. Zajištění náhradní dopravy je pro kraje většinou nemožné. „Nevíme, proti komu je stávka vedena, je nicméně smutné, že jsme si objednali službu pro občany našeho kraje, která zřejmě nebude zabezpečen­a z důvodu jejich (dopravců) personální­ch problémů,“uvedl náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM) s tím, že kraj neplánuje zajišťován­í náhradní dopravy.

Odboráři kritizují přístup některých krajů k vládnímu nařízení o navýšení nejnižší mzdy pro šoféry autobusů. Podle odborů dostali řidiči v některých krajích přidáno méně, než očekávali. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia