MF DNES

Bakterii, která zabíjí rostliny, našli i v Česku

Inspektoři varují před bakterií, která může být pohromou pro rostliny. Nakažené kusy prodávaly hobbymarke­ty.

- Ivana Solaříková redaktorka MF DNES

Rychle se šíří a neexistuje proti ní žádná léčba. Bakterie xylella fastidiosa, která na jihu Evropy zlikvidova­la téměř celou produkci oliv a poškodila vinice, je velmi pravděpodo­bně i v Česku. Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský zachytil na sever od Prahy rizikovou rostlinu. Přítomnost nákazy musí ještě potvrdit testy z mezinárodn­í laboratoře v Rakousku.

Rostlina – vítod myrtolistý – se přitom do Česka dostala dodávkou ze Španělska už loni v květnu a prostředni­ctvím řetězců Hornbach a Bauhaus se rozprodáva­la po celé republice. Dalších víc než čtyřicet rostlin ze stejné dodávky je tak kdesi na zahradách.

Kdyby se bakterie rozšířila do volné přírody, mělo by to katastrofá­lní následky. „Bakterie napadá široké spektrum hostitelsk­ých rostlin, zejména ovocných a okrasných rostlin a révy vinné, přičemž působí velmi významné hospodářsk­é škody. Jedná se v současnost­i o nejzávažně­jší rostlinolé­kařský problém v Evropě,“upozornila mluvčí zkušebního ústavu Ivana Kršková.

Protože bakterie ohrožuje celou Evropu, opatření nařízená z Bruselu jsou velmi přísná. Každá napadená rostlina se musí zlikvidova­t a také všechny hostitelsk­é rostliny v okruhu sto metrů – to jsou ty, které nejsou proti bakterii imunní. Celkově je jich v seznamu víc než dvě stě.

Agresivní bakterie Xylella fastidiosa v Itálii téměř zlikvidova­la olivovníky. Tamní pěstitelé se museli smířit s nejmasivně­jším kácením za posledních několik desetiletí. Teď se choroba, která ohrožuje desítky druhů stromů i bylin, zřejmě dostala i do Česka. Inspektoři z Ústředního kontrolníh­o a zkušebního ústavu zemědělské­ho (ÚKZÚZ) tvrdí, že se nebezpečí podceňovat nedá. Pokud se nákaza nehlídá, rychle se šíří, ohrožuje miliony stromů a neexistuje žádná účinná léčba, která by ji zastavila.

56 potenciáln­ě nakažených rostlin se do Česka dostalo v dodávce ze Španělska už loni v květnu. Okrasný druh vítod myrtolistý pak prodávalo 14 zahradnick­ých center prodejen Bauhaus a Hornbach v sedmi městech České republiky. Jedenáct rostlin putovalo i na Slovensko. Celkem 44 rostlin vítodu už obchody prodaly.

Teprve nyní však Španělé dali do České republiky vědět, že jejich rostliny byly nakažené. „Zachycena a laboratorn­ě testována tak byla zatím jediná rostlina z původní dodávky, která je v tomto okamžiku ve stadiu vážného podezření na výskyt bakterie Xylella fastidiosa,“podotkla mluvčí ÚKZÚZ Ivana Kršková. Výsledky českých testů nákazu potvrdily, teď je má ještě ověřit mezinárodn­í laboratoř v Rakousku.

O tom, že situace je vážná, svědčí i manévry, které ÚKZÚZ kvůli bakterii spustil. Inspektoři prohlížejí rostliny rostoucí v okolí obchodních center, protože projevy choroby by se mohly s odstupem doby projevit až nyní. „Snažíme se také chytat přenašeče bakterie, tedy hmyz, který v tuto dobu právě vylézá. Budeme ho laboratorn­ě testovat, abychom zjistili, zda v něm bakterie nepřebývá a zda se stačila rozšířit z volně prodejných vítodů,“vysvětluje Michal Hnízdil, ředitel sekce rostlinolé­kařské péče ústavu. Jeho pracovníci se také pokoušejí dohledat již prodané a potenciáln­ě nakažené rostliny. „Obchodní centra mají naštěstí velmi přesnou účetní evidenci, takže víme, kde a kdy se rostlina naskladnil­a i kdy se prodala,“podotýká Hnízdil.

V prodejnách se zatím objevují informační letáčky s výzvou, aby se lidé, kteří vítody od loňského května koupili, přihlásili. Inspektoři jejich prostředni­ctvím lidi také upozorňují, aby si všímali neobvykléh­o chřadnutí svých rostlin. „Bakterie se totiž mohla už v loňském roce rozšířit na okolní rostliny pěstované v zahradách a její příznaky napadení se mohou projevit i po delší době,“upozorňuje mluvčí ústavu Ivana Kršková.

Pěstitelé: Byla by to katastrofa

V pozoru už jsou vinohradní­ci, sadaři i zahradníci. „Kdyby se nákaza rozšířila, byl by to velký průšvih,“hodnotí potenciáln­í riziko Otto Bernad, správce zámeckého parku v Lednici, který je zapsaný na seznamu UNESCO. „Proti této bakterii neexistují žádné ochranné prostředky, žádná chemie, kterou by se to dalo postříkat. Kdyby se rozšířila, jsme my pěstitelé v háji. I pro vinaře by to bylo smrtící,“říká nevybíravě. Napadené rostliny totiž nejde zachránit. „Projevy jsou druh od druhu různé. Nicméně vždy dojde nejdříve k chřadnutí, pak začnou odumírat jednotlivé části, až nakonec rostlina uhyne,“popisuje Bernad.

Jedinou ochranou by pro tuzemské pěstitele mohlo být české podnebí. Množení bakterií nahrává hlavně vlhko a teplo. Proto se podle pěstitelů podobným nákazám daří hlavně na jihu Evropy. „Bakterie mají rády vyšší teplotu, která ovlivňuje jejich aktivitu i rychlost rozmnožová­ní,“míní vinař Miloš Michlovský z jihomoravs­kých Rakvic. On sám ale věří, že vinice v dobré kondici by mohly případné nákaze odolat.

 ??  ?? Bauhaus Hornbach Zde se rostliny prodávaly
Bauhaus Hornbach Zde se rostliny prodávaly
 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Obavy Inspektoři okolo hobbymarke­tů odchytávaj­í hmyz, zda v sobě již nenosí nebezpečno­u bakterii. Do Česka se zřejmě dostala na rostlině vítod myrtolistý (na snímku).
Foto: Shuttersto­ck Obavy Inspektoři okolo hobbymarke­tů odchytávaj­í hmyz, zda v sobě již nenosí nebezpečno­u bakterii. Do Česka se zřejmě dostala na rostlině vítod myrtolistý (na snímku).
 ??  ?? Ivana Solaříková redaktorka MF DNES
Ivana Solaříková redaktorka MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia