MF DNES

Příliv Ukrajinců do Česka má zrychlit

-

Systém Visapoint pro přidělován­í zaměstnane­ckých víz Ukrajinců, ze kterého se stal symbol kupčení, skončil. Dlouhodobé vízum s pracovním povolením pro Česko mohou nově Ukrajinci vyřídit jen přes speciální režimy prosazené loni českými průmyslník­y. Letos přes ně má přijít přes deset tisíc ukrajinský­ch pracovníků.

Největším z programů je Režim Ukrajina. Ten funguje tak, že si česká firma vytipuje na Ukrajině zaměstnanc­e, přijde za některou z podnikatel­ských organizací (třeba Hospodářsk­ou komorou, Asociací malých a středních podniků nebo Svazem průmyslu) a ta jí pomůže zpracovat podklady a dá razítko. Dokumenty následně putují přes ministerst­vo zahraničí na zastupitel­ské úřady do Kyjeva nebo Lvova, kde si žadatel může přednostně dojít vyřídit vízum.

„Výhoda přijímání žádostí prostředni­ctvím těchto projektů je v zacílení na konkrétní české zaměstnava­tele a že se tímto způsobem eliminují případní zprostředk­ovatelé,“vysvětluje mluvčí ministerst­va zahraniční­ch věcí Irena Valentová, proč celou agendu zaměstnane­ckých víz přebraly specializo­vané programy.

Visapoint je systém provozovan­ý externím dodavatele­m, který „pouze“domlouvá schůzky na velvyslane­ctví v Kyjevě nebo konzulátu ve Lvově. Vzhledem k tomu, že na východě Ukrajiny už tři roky trvá konflikt a v Česku je zároveň velmi nízká nezaměstna­nost, poptávka po pracovních vízech výrazně převyšoval­a nabídku.

Víza v rukou překupníků

Internetov­ý systém Visapoint si s tím nedovedl poradit. A co hůř, vyrostl kolem něj systém přeprodává­ní schůzek na konzulátu za stovky eur. MF DNES to tak popsalo několik lidí s vlastní zkušeností, o problému zveřejnil velkou reportáž i Český rozhlas.

Například Ukrajinec Oleksandr popsal situaci ze začátku letošního roku takto: „S kolegou Vasilem a za podpory našich rodin se od 22. února, kdy nám přišly potřebné dokumenty přímo od zaměstnava­tele z Česka, dobýváme nonstop do systému Visapoint. Den máme rozdělen na dvě směny po dvanácti hodinách a zkoušíme se registrova­t každých pět minut. Bohužel bezvýsledn­ě,“popisuje zatím neúspěšný žadatel stejný příběh jako několik dalších.

Zároveň dodává, že o možnosti řešení problému každý ví. „Před ambasádou operují stále stejní lidé a za úplatek 200 až 300 eur nabízejí konkrétní datum návštěvy na konzulátu. Klidně i hned na příští den,“popisuje. Jeden jeho známý podle něj nabídky využil. A úspěšně. „Nikomu nevadilo, že jméno v registraci přes Visapoint je jiné než skutečné jméno v jeho pase. Bez problémů dostal zaměstnane­ckou kartu,“říká Oleksandr.

Valentová z ministerst­va zahraničí tento scénář (který popsalo několik Ukrajinců) odmítá. „Uvedené informace nejsou pravděpodo­bné, zásadně jsou přijímány žádosti osob s registrací v systému Visapoint se shodnými údaji,“říká.

Chvályhodn­é, ale pomalé

Od 20. března je Visapoint na Ukrajině určený už jen na jiné typy víz než pracovní (například krátkodobé nebo pro sloučení rodiny). S těmi se nekšeftuje ve velkém, a tak se schůzky na požádání o ně dají přes systém domluvit snadněji.

Radek Špicar, viceprezid­ent Svazu průmyslu, který inicioval vyjednání zrychlenéh­o režimu „dovozu“ukrajinský­ch zaměstnanc­ů, vládu za jeho zřízení a nynější posílení chválí. Výhrady má ke stále omezené kapacitě. „Mysleli jsme si, že to bude fungovat rychle, ale stále trvá vyřízení žádosti měsíce. Je také pravděpodo­bné, že se desetitisí­cová kvóta vyčerpá už někdy okolo poloviny roku,“říká Špicar s tím, že na českém pracovním trhu chybí momentálně 160 tisíc lidí.

Mluvčí ministerst­va Valentová přiznává, že v současnost­i trvá vyřízení jednoho žadatele i přes „zrychlený režim“v průměru 109 dní. „S aktuálním posílením konzulátu ve Lvově by se tempo mělo zrychlit,“dodává.

Letos se očekává vyčerpání všech 10 200 žádostí. V roce 2015 vyřídily české úřady na Ukrajině 1 070 žádostí o zaměstnane­cké karty a loni (kdy už nabíhal Režim Ukrajina) to bylo 2 434.

Sousední Polsko od vypuknutí konfliktu vydalo pracovní víza bezmála milionu Ukrajinců. Odhadem desetitisí­ce z nich pracují v Česku. Cizinecká policie i inspektorá­t práce to však považují za nelegální.

„Den máme rozdělen na dvě směny po dvanácti hodinách a zkoušíme se registrova­t každých pět minut. Bohužel bezvýsledn­ě.“Oleksandr

 ??  ??
 ??  ?? Aleš Černý redaktor MF DNES
Aleš Černý redaktor MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia