MF DNES

S versus S. Derby dvou světů

Slavia versus Sparta. Kdo si polepší ve střetu dvou světů?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Sparťanský trenér Petr Rada se usadil před hrozen novinářský­ch diktafonů a začal vypočítáva­t, co nového v jeho lazaretu. Kapitán Lafata se záložníkem Marečkem konečně zkoušejí trénovat naostro, obránce Costa s mladým útočníkem Julišem raději pomaleji. Krajní bek Zahustel se vrací k míči, ale ještě hrát nebude. Frýdek out a Rosický jakbysmet, vždyť má po další operaci achilovky. Ke všemu stoper Kadlec vypadl kvůli karetnímu trestu. Ne, Radovi není co závidět. Narychlo převzal slavný klub, který je v nesnázích. Fanoušci Sparty žádají razantní změny ve vedení. Pod ostrý dopis, který před pár dny přiletěl přímo k majiteli Křetínském­u, se podepsali předsedové fanklubů z 35 měst. To není výzva, kterou jen tak zmuchláte a hodíte do koše. Srdcaře drásá, jak Sparta dlouhodobě uvadá.

Aktuálně má nejen rozbořený kádr a špatnou náladu, ale taky desetibodo­vou ztrátu na vedoucí Plzeň a před sebou zítřejší souboj, nad který v českém fotbale není.

Pokud by měly rozhodovat papírové odhady, třetí Sparta nemusí na hřiště druhé Slavii ani jezdit.

Jenže derby je specifické, ostré, nepředvída­telné, vzrušující. Derby se hraje na 150 procent. Derby dokáže měnit nálady. Derby nemívá favorita, i když sázkaři houfně věří Slavii, což už se roky nestalo. Zítřejší derby, to s pořadovým číslem 287, v sobě skrývá zásadní otázku: Komu prospěje?

Otázka je o to zapeklitěj­ší, že budoucnost nenaznačí jen dvěma legendární­m pražským klubům, ale také třetímu z Plzně. I Viktoria, ačkoli o tom nemluví, živí velkou víkendovou naději, protože... Pokud dnes večer skolí Teplice, může si polepšit nejvíc ze všech.

Kdo ví, jestli právě ve 22. ligovém kole nemůže udělat klíčový krok k obhajobě titulu. Klopýtavým jarním výkonům navzdory.

Jak vidno, derby „S“má obrovskou moc. Strhává na sebe pozornost. Tím spíš nyní, když je Sparta v nepořádku, zatímco Slavia se vyléčila. Pod novým trenérem Šilhavým ještě neprohrála. Obdivuhodn­á šňůra trvá od září a už má na sobě devatenáct soutěžních korálků. Kdyby se přetrhla v derby, mohlo by to mít citelné následky. „Pro Spartu je výhoda, že se hraje právě derby,“varoval kouč Jaroslav Šilhavý.

Ano, Sparta spoléhá, že ji derby nastartuje. Upřímně, je to poslední šance, jak se aspoň trochu vrátit k dostihům o čelo.

Nevyhraje-li Sparta, elitní ligová dvojka jí odletí a předkolo Ligy mistrů zůstane jen chimérou, což by byl další klacek do rukou nazlobeným fanouškům. „Víme, co je ve hře. Mužstvo zbystřilo,“reaguje trenér Rada.

Slavia bystřit nemusí, je v laufu. A nic na tom nemění ani rozbitý tréninkový režim v reprezenta­ční pauze. Úspěšní slávisté totiž rozdali půlku kádru národním týmům a třeba Afričané Deli a Ngadeu se vrátili až v úterý a ve středu. Neřešiteln­ý je karetní trest pro krajní hráče Sýkoru s Bořilem. Ti hrát nebudou. Jen pro připomenut­í: 1. Plzeň 49 bodů, 2. Slavia 48, 3. Sparta 39. Jak bude čelo tabulky vypadat v neděli před půl osmou večer? Derby má výkop v 17.30. O derby čtěte i na straně 21

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA a ČTK ?? Milan Škoda Na dovednosti nejlepšího ligového střelce bude Slavia samozřejmě spoléhat.
Foto: Michal Šula, MAFRA a ČTK Milan Škoda Na dovednosti nejlepšího ligového střelce bude Slavia samozřejmě spoléhat.
 ??  ?? David Lafata Sparťanské­ho kanonýra nadlouho vyřadilo zranění, pro derby už nejspíš připravený bude, ale otázka je, v jaké formě.
David Lafata Sparťanské­ho kanonýra nadlouho vyřadilo zranění, pro derby už nejspíš připravený bude, ale otázka je, v jaké formě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia