MF DNES

Drahošovo město, kde slunce vychází dřív než v Praze

-

Většina lidí v pětitisíco­vém Jablunkově Drahoše nezná přímo osobně jako souseda, přece jen žije dlouho v Praze, ale znají ho jako slavného úctyhodnéh­o „rodáka“.

Když by se tu prošel po náměstí, asi by ho velká část kolemjdouc­ích poznala. Ostatně tu měl nedávno projev při 80. výročí založení gymnázia. „Vždycky jsem myslel, že to je vážný a přísný člověk, ale když jsem s ním mluvil, bylo to úplně o něčem jiném,“říká starosta Jablunkova Jiří Hamrozi.

Drahoš to nebude mít lehké ani na domácí půdě, protože minule v Jablunkově vyhrál v druhém kole Miloš Zeman nad Karlem Schwarzenb­ergem v poměru 60 : 40. Ale třeba deset procent tu v prvním kole dostala Zuzana Roithová.

„Určitě zřídíme v informační­m středisku místo, kde bude možné podepsat jeho prezidents­ké petice. Cítím z pana Drahoše přirozený respekt a autoritu, na nic si nehraje,“říká Gabriela Niedoba z místního infocentra.

V Jablunkově pořád žije kandidátův bratr Josef Drahoš, učitel v penzi, který občas supluje.

„Bratrova kandidatur­a pro mě bylo překvapení,“řekl Josef Drahoš, který je jinak přísně apolitický a ze schůzky se nakonec omluvil.

Jiří Drahoš z Jablunkova se třeba prezidente­m nestane. Pravda však je, že náš nejvýznamn­ější prezident Tomáš Garrigue Masaryk s ním má jednu zeměpisnou věc společnou. I Masaryk pocházel ze samého východního okraje dnešního Česka – pro změnu z Hodonína.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jablunkov Starosta Jiří Hamrozi u bývalého učitelskéh­o bytu Drahošovýc­h (vlevo). Na table umělecké školy je Drahoš s trubkou.
Jablunkov Starosta Jiří Hamrozi u bývalého učitelskéh­o bytu Drahošovýc­h (vlevo). Na table umělecké školy je Drahoš s trubkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia