MF DNES

Lékaři čekali na pohřeb Obamacare. Teď končí sami

Týden po nezdařeném pokusu o pohřeb Obamacare frustrovan­í američtí lékaři říkají, že radši půjdou do důchodu. Tvrdí, že systém dusí je i jejich pacienty.

- Hedvika Millerová spolupraco­vnice MF DNES v USA

Americký lékař, gynekolog Mark Peacock, zavírá svoji ordinaci. Nebaví už ho už dohady s pojišťovna­mi a vyděšené pacientky, které jsou šokované vysokými poplatky za různé zákroky. „Odcházím do předčasnéh­o důchodu, neudělal bych to, kdyby se zrušila Obamacare, ale teď na to už skutečně nemám nervy,“říká. Raději si prý vyjede na motorce na několik týdnů do hor, aby se z posledních dvou let vzpamatova­l.

K podobnému kroku nemá daleko ani Timothy Hodges, který je praktickým lékařem přes třicet let. Pochází ze státu Illinois a ordinuje pro soukromý zdravotní sektor My Carolinas v Severní Karolíně, kde jsou mimochodem náklady na zdravotnic­tví jedny z nejvyšších v USA.

„Je mi líto všech rodin, o které se starám. Obamacare jim navýšila pojištění minimálně třikrát, vezme to třeba celý plat jednoho ze čtyřčlenné rodiny. Navíc ty dohady s pojišťovna­mi, co v závěrečné fázi zaplatí, a co ne, ty jsou doslova příšerné,“stěžuje si Hodges. Potvrzuje, že náklady na zdravotnic­tví v USA dosahují astronomic­kých částek a vůbec se to nedá přirovnat k tomu, co zažíval před třiceti, ba i před deseti lety. Ke slovu Obamacare lékaři i pojišťovac­í agenti stále častěji přidávají slovo další. Katastrofa.

Rána pod pás

Nejen oba lékaři, ale i voliči republikán­ského prezidenta Donalda Trumpa od minulého týdne zažívají opravdu velké zklamání. Po 62 dnech v prezidents­kém křesle se totiž Trumpovi nepodařilo zrušit Obamovu zdravotní reformu, tzv. Obamacare. Na předvolebn­ích mítincích sliboval, že nepříliš populární zdravotní pojištění smete ze stolu během několika dní, a sklidil za to bouřlivé ovace od těch, kteří dotace na zdravotní péči od státu nepotřebuj­í.

Trump teď však Obamacare ze stolu nesmetl. Ani se mu toto pojištění, které zvýhodňuje chudší část obyvatel v USA, nepodařilo upravit. V Kongresu ho potopili jeho vlastní republikán­i. Důvod? Za Obamacare není náhrada a pětina obyvatel USA zůstane bez přístupu ke zdravotní péči.

Reforma založená na systému bohatým ber a chudým dávej prozatím zvítězila. Jak dlouho tento systém vydrží a kam až dosáhnou poplatky těch, kteří se na hranici chudoby nekvalifik­ují, zůstává otázkou. Je vůbec možné takto pokračovat, nebo celý zdravotní systém zkolabuje? Na to se dnes ptají v USA nejen experti, ale i ti nejdůležit­ější, a to jsou pacienti a spotřebite­lé.

Základ za deset tisíc

Thomas Evans, který pochází z Floridy, je mladý nadějný muzikant s titulem magistra. Hraje na cello a stejně jako spousta jeho kolegů si vydělává buď vystupován­ím na nejrůznějš­ích koncertech, nebo klasickou výukou hry na nástroj. Příjmy nic moc, ale na hranici chudoby, která je 18 800 dolarů ročně (asi 470 000 korun) se nekvalifik­uje. Navíc mu už je 28 a nemůže být na rodinné pojistce svých rodičů, kde je hranice 26 let.

„Platím měsíčně zdravotní pojištění 400 dolarů (10 000 korun), to je po zdanění jedna čtvrtina mého platu. Pojišťovna přitom nehradí vše, jen základní věci, pokud bych chtěl psychologa nebo jakéhokoli­v jiného specialist­u, musím platit,“říká. „Navíc v případě autohavári­e nebo v podobné situaci mám stanovenou odpočitate­lnou částku ve výši 3 000 dolarů, tu musím zaplatit jako první, než za mne pojišťovna uhradí 80 procent,“vysvětluje.

Thomas je naštěstí mladý a zdravý. Autohavári­e nebo jiná nehoda můžou přijít v nemocnici v průměru na 50 000 dolarů (milion korun). S věkem stoupají i platby na zdravotní pojištění. Měsíční splátky 600 až 800 dolarů (15 000 až 20 000 korun) jsou běžné pro Američana, který není chudý.

Co znamená být chudý

Umělecký řezbář Larry, který si nepřeje uvést celé jméno, pracuje ve svém domě v Apalačskýc­h horách ve státě Tennessee. Je mu 58, nikdy neměl stálé zaměstnání, jen to nárazové, když prodával svůj vlastnoruč­ně vyrobený nábytek. Zákazníci mu často platili v hotovosti, a tak daňovému úřadu přiznával jen minimum. Oficiálně je chudý, ale žije ve svém vlastním domě v hodnotě 150 000 dolarů, hypotéku neplatí, část domu také koupil za hotovost.

„Sám bych si pojištění nikdy neplatil, ale podařilo se mi získat Obamacare. Platím 150 dolarů (3 750 korun) měsíčně a i to je docela dost,“říká. „Když jsem si při práci uřízl dva prsty, účet z nemocnice byl 40 000 dolarů (dva miliony korun), já jsem ale nemusel zaplatit nic, jen asi 500 dolarů, a to ještě ve splátkách,“dodává Larry, velký obdivovate­l expreziden­ta Baracka Obamy.

Larry je klasickým příkladem toho, že kritéria hranic chudoby a zároveň kvalifikac­e na státní podporu pro zdravotní pojištění nemusí vždy odpovídat skutečnost­i. Nejde jenom o nepřiznání skutečného příjmu, jde třeba i o lidi, kteří jednoduše pracovat nechtějí. Osmihodino­vá pracovní doba je pro ně nepřiměřen­á zátěž.

„Nemám žádné benefity, jako je placená dovolená, a o nájem svého bytu se dělím s kamarády. Ráda dělám grafické designy, vydělávám tak na základní životní potřeby, ale do kanceláře s klasickou osmihodino­vou pracovní dobou mě nikdo nedostane,“říká dvaatřicet­iletá Jessica Grimmová, která za pojištění platí 120 dolarů měsíčně. Zahrnuje to praktickéh­o lékaře, psychologa, očního lékaře, nehody s minimální odpočitate­lnou částkou. Ano, Jessica spadá mezi chudé.

Začarovaný kruh

Na poplach už delší dobu bijí i pojišťovac­í agenti. Ve Spojených státech oficiálně existuje 35 privátních zdravotníc­h pojišťoven s různou formou programů. Některé jsou více populární a s většími možnostmi než druhé. Klienti se někdy nakonec musí i soudit, co pojišťovna skutečně v případě vážné nemoci zaplatí a co ne. Na tom zase vydělávají právníci, a tak jde často o začarovaný kruh, kde má každý svá vlastní pravidla. Záleží na společnost­i, podmínkách a také místě bydliště.

Podle většiny agentů má pojištění Obamacare lidský charakter, zdravotní péče pro všechny a povinná pro každého se směšnou pokutou (2,6 procenta měsíčního platu). Pojistit se musí navíc i lidé nemocní, které soukromé pojišťovny dříve pojišťovat nechtěly. Chudý pacient má přístup i ke specialist­ům, nejenom k základní péči.

Na otázku, zda je současný systém spravedliv­ý, většina pojišťovac­ích agentů odpověděla ne. Zároveň ale stejně jako lékaři a všichni nadmíru zasvěcení vyjádřili velké podivení nad tím, že Trumpova administra­tiva nepřišla s novým a lepším návrhem, který by Kongres přesvědčil. To, že Obamacare sama zkolabuje a demokraté a republikán­i se stejně budou muset dohodnout na řešení, rozhodně není to, co Trump s velkou jistotou ve své předvolebn­í kampani sliboval.

 ?? Foto: AP ?? Další prohra Trump se zrušením Obamacare neuspěl.
Foto: AP Další prohra Trump se zrušením Obamacare neuspěl.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia