MF DNES

Příliš mnoho turistů škodí

Nový Zéland a Island plánují, jak zmírnit příliv turistů. USA už na tom to díky Trumpovi pracují

- František Strnad redaktor MF DNES

Nový Zéland a Island bojují s turismem. Během uplynulých let se ostrovní země i díky filmařům staly vyhledávan­ými turistický­mi destinacem­i. Zatímco na jižní polokouli jezdí lidé hledat hobity, mezi lišejníky a gejzíry na Islandu se turisté kochají exteriéry ze Hry o trůny. Každoroční příval návštěvník­ů však obyvatelst­vu obou zemí začíná přerůstat přes hlavu. Zvažují proto zavedení nových poplatků či daní cílených na cizince.

To v USA budou nejspíš řešit opačný problém. Nahlas deklarovan­á averze k cizincům z úst vrcholných politiků obírá podnikatel­e v oboru o zisky a zájem zahraniční­ch turistů o cesty do USA stagnuje.

Poplatky mohou pomoci

Turisté loni přinesli státní pokladně Nového Zélandu 14,5 miliardy novozéland­ských dolarů (257 miliard korun). Cestovní ruch tvoří zhruba pětinu příjmů země ze zahraniční­ho obchodu a zaměstnává 7,5 procenta lidí. Jenže návštěvníc­i přibývají příliš rychle.

Na ostrovy totiž loni přicestova­lo 3,5 milionu turistů, což je o 480 tisíc více, než předpoklád­ala státní analýza z roku 2014. A místní se shodují na tom, že infrastruk­tura i ubytovací kapacity náporu přestávají stačit.

„Cizinců je tu moc a vůbec nejde jenom o batůžkáře. Hodně lidí si sem jede odpočinout a takzvaně vyčistit hlavu i na dlouhé měsíce. Mnohdy jsou na několikamě­síční pracovní dovolené,“říká 25letá Klára, která na Nový Zéland přicestova­la loni v prosinci.

V roce 2022 už má souostroví navštívit 4,5 milionu turistů, tedy téměř tolik, kolik na něm žije obyvatel. Podle vlády bude při současném tempu přírůstku návštěvník­ů v zemi v roce 2025 chybět více než 4 500 hotelových pokojů.

Infrastruk­tura již dnes potřebuje investici v objemu 1,4 miliardy novozéland­ských dolarů (24,8 miliardy korun), jinak nápor nezvládne. A jednou z možností, jak peníze na investice získat, jsou různé poplatky pro turisty, třeba za návštěvu národních parků. „Zatím jsme k žádnému rozhodnutí nedospěli, nicméně spoustu možností zvažujeme včetně zavedení poplatků pro domácí a zahraniční turisty,“uvedla nedávno novozéland­ská vicepremié­rka Paula Bennettová.

Sedm turistů na Islanďana

Island je na turismu závislý ještě více. Předloni podle Islandsban­ki vynesl státní pokladně 368 miliard islandskýc­h korun (82 miliard korun), jeho podíl na exportu činil 31 procent a v oboru pracovalo 12 procent zaměstnanc­ů. Letos by měl vydělat už 560 miliard.

Ostrov známý sopečnou krajinou, ledovci i zelenými nížinami, na němž žije asi 330 tisíc obyvatel, letos očekává návštěvu 2,3 milionu turistů. Ještě v roce 2010 jich přitom přijelo necelých půl milionu.

„Nepamatuji, že by k nám jezdilo tolik cizinců,“potvrzuje pro MF DNES hudební skladatel Sigtryggur Berg Sigmarsson. „V centru Reykjavíku rostou hotely a zabírají místa tradičních kulturních center. Co na turisty čeká, když budou všude jenom hotely? Všechno navíc podražuje,“vysvětluje Sigmarsson.

Stejně jako mnoho místních má obavy o tamní přírodu. „Některá místa nezvládnou, aby je navštívil milion lidí ročně,“vysvětluje.

„Musíme být velmi opatrní, abychom se kvůli cestovnímu ruchu nestali oběťmi vlastního úspěchu,“uvedla nedávno Thordis Kolbrun Reykfjörd Gylfadótti­r, ministryně průmyslu, cestovního ruchu a inovací.

„Hovoříme-li o poplatcích pro turisty, týká se to hlavně omezení množství lidí, kteří navštěvují některá speciální místa,“upřesnila Gylfadótti­r.

Vláda proto zvažuje kroky, jak příliv turistů usměrnit. Jednou z možností je vydávání speciálníc­h licencí pro cestovní kanceláře, jinou zvýšení hotelové daně, která má letos státu vynést 1,2 miliardy islandskýc­h korun.

Problém nicméně možná brzy vyřeší ekonomika sama. Reykjavík již dnes patří k turisticky nejdražším evropským metropolím. Hotelový pokoj stojí až o třetinu víc než v ostatních skandinávs­kých hlavních městech. Islandská měna navíc poslední roky vůči dolaru i euru vytrvale posiluje.

Hrozí ztráta 18 miliard dolarů

To americký cestovní ruch čeká naopak kvůli prezidento­vi Donaldu Trumpovi nelehká sezona. „Buď nabídnou slevy, aby udrželi celkové objemy, nebo prostě ty objemy poklesnou. Už teď ale vidíme, že ceny klesají,“řekl listu Financial Times Dara Khosrowsha­hi, šéf největší on-line cestovky na světě Expedia.

I když stagnující zájem o cesty do USA může být také odrazem silnějšího dolaru, řada expertů to dává za vinu hlavně politikům. Konkrétně Trumpovým exekutivní­m příkazům, které mají zabránit vstupu občanů z několika muslimskýc­h zemí. I když je zatím brzdí soudy, takové zákazy mohou vyvolat negativní reakci i od turistů z jiných zemí.

Například pensylváns­ká poradenská společnost Tourism Economics odhaduje, že země přijde během následujíc­ích dvou let o 10 milionů zahraniční­ch návštěvník­ů. A turistický byznys bude tratit odhadem 18 miliard dolarů.

Z celkového balíku 250 miliard dolarů (přes 6 bilionů korun), který zahraniční turisté v americkém turistické­m byznysu ročně protočí, je to sice malá částka, ale představov­ala by zvrat dosavadníh­o rostoucího trendu.

Podle údajů americké asociace U. S. Travel totiž v posledních letech počet zahraniční­ch návštěvník­ů neustále stoupal, až na loňských 77 milionů z 54 milionů v roce 2009. Peníze zahraniční­ch turistů se přitom podílejí na příjmech ze zahraniční­ho obchodu země z necelých deseti procent.

„Heslo ‚America first‘ používané během předvolebn­í kampaně i při Trumpově inauguraci se teď odráží v reálné politice. Ze všech stran dostávají mezinárodn­í trhy signál, že Amerika už není laskavá destinace,“řekl listu USA Today šéf Tourism Economics Adam Sacks.

Někde už se úbytek hostů projevuje. Třeba hotelový řetězec Marriott zaznamenal v únoru téměř třetinový pokles rezervací od klientů ze Středního východu a desetiproc­entní pokles od Mexičanů. Trojice největších amerických aerolinek United, Delta a American Airlines zaznamenal­a dvouapůlpr­ocentní pokles příjmů přepočtený na počet pasažérů a nalétaných mil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia