MF DNES

Severní Korea žije a zlobí

Zima sice končí, ale ve východní Asii je v posledních týdnech pořádné horko. Severní Korea raketovými testy zkouší pevnost spojenecké­ho systému v regionu a zjišťuje, kam až může zajít.

- Jan Bejkovský Centrum asijských studií FMV VŠE

Aktuální severokore­jské raketové testy rozhodně nejsou náhodné. Přestože se to tak na první pohled nemusí jevit, přístup okolních zemí v regionu k nim není jednotný. A právě z toho KLDR těží, neboť stojí mimo pravidla mezinárodn­ího společenst­ví.

Současná vlna raketových testů byla zaměřena především proti Japonsku, klíčovému spojenci USA v regionu. Ne náhodou se severokore­jská raketa zřítila do Japonského moře zrovna v polovině února, v době, kdy byl japonský premiér Šinzó Abe na návštěvě u nového amerického prezidenta Donalda Trumpa za účelem potvrzení vzájemného spojenectv­í.

Na území Japonska je v současnost­i stále rozmístěno více než 50 tisíc amerických vojáků, což tvoří jeden ze základních pilířů vojenské přítomnost­i Spojených států v oblasti. Právě na toto spojenectv­í cílil i severokore­jský raketový test z 6. března, kdy několik raket dopadlo méně než 300 kilometrů od japonského pobřeží u prefektury Akita.

Tento test vyvolal v Japonsku velké pobouření, neboť mimo jiné názorně ukázal, že země vycházejíc­ího slunce leží v přímém dostřelu, a vedení státu jej proto označilo za „novou úroveň hrozby“. Jedním z možných důsledků je posilování japonské obranyscho­pnosti, což však obratem povede ke kritice ze strany dalších zemí regionu.

Vztahy mezi Japonskem a KLDR jsou přitom dlouhodobě špatné, například kvůli nevyřešené otázce únosů Japonců severokore­jskou rozvědkou za účelem vzdělávání tamních agentů.

Nicméně i tak se může zdát na první pohled překvapivé, že současná vlna raketových testů míří především proti Japonsku, a nikoli proti Jižní Koreji. Koneckonců je to jihokorejs­ká armáda, která se v průběhu března a dubna účastní tradičního vojenského cvičení s americkými vojenskými silami. Právě toto společné vojenské cvičení vždy vyvolává v KLDR odvetná opatření.

Severní Korea ovšem v posledních týdnech, zejména po impeachmen­tu jihokorejs­ké prezidentk­y Pak Kun-hje, značně zmírnila svou rétoriku vůči jižnímu sousedovi. Vedení KLDR zřejmě kalkuluje s tím, že nová vláda v Soulu bude severním směrem vstřícnějš­í než prezidentk­a Pak Kun-hje.

Navíc vůdcům Severní Koreje hraje do karet i ochlazení vztahů mezi Japonskem a Jižní Koreou, které došlo tak daleko, že Japonsko v tomto roce odvolalo svého velvyslanc­e ze Soulu.

Zde je jádrem sporu socha znázorňují­cí sexuální otrokyni, která stojí přímo naproti japonskému konzulátu v jihokorejs­kém Pusanu. Připomíná tak poněkud nešťastným způsobem chování Japonců za druhé světové války, a to navzdory dohodě obou zemí z roku 2015, která měla za těmito událostmi již definitivn­ě udělat tlustou čáru.

Ze změny rétoriky vůči svému jižnímu sousedovi je zjevné, že Severní Korea je schopna využít tuto roztržku ve svůj prospěch a nadále tím narušovat zdánlivou jednotu spojenců ve východní Asii.

Severokore­jské vedení má za sebou navíc i tichou, ač často velmi neochotnou podporu ze strany Číny, která nijak zvlášť neschvaluj­e počínání KLDR, avšak je v jejím strategick­ém zájmu Severní Koreu i nadále podporovat.

Například americký vojenský zásah proti Severní Koreji je vzhledem k její poloze pro Čínu nepřijatel­ný.

Proto Čína v reakci na poslední severokore­jské raketové testy pouze nabádá všechny strany ke zdrženlivo­sti a navrhuje zrušení společného jihokorejs­ko-amerického vojenského cvičení, které je Pekingu také trnem v oku. Severokore­jské vedení má navíc tváří v tvář okolním zemím několik strategick­ých výhod.

Především nemusí hrát „podle pravidel“, neboť se okázale vyčleňuje z mezinárodn­ího společenst­ví. Dále také nemusí přihlížet k domácímu veřejnému mínění, které může často představit­elům okolních zemí svazovat ruce.

Navíc je vedení KLDR relativně stabilní, není poznamenán­o například volebním cyklem, díky čemuž má více zkušeností na mezinárodn­í scéně než představit­elé zemí s pravidelný­mi změnami vlád. V neposlední řadě může rovněž plánovat dlouhodobě a ne v horizontu volebního období.

Po této stručné analýze je závěrem možné konstatova­t, že KLDR umí velmi dobře využít nejednoty mezinárodn­ího společenst­ví. Ač je pro mezinárodn­í systém jistě hrozbou, nedá se i z výše uvedených důvodů očekávat jednotný postup mezinárodn­ího společenst­ví, který by jako jediný mohl mít pro Severní Koreu fatální následky. Jinak by musel tamní režim zkolabovat pouze v důsledku vnitřních příčin, což se v současnost­i i dle relativně rychlých pokroků v jaderném programu nezdá pravděpodo­bné.

Musíme tedy s vojensky posilující KLDR schopnou využít rozpory zejména mezi americkými spojenci v regionu i nadále počítat.

KLDR má za sebou i tichou, ač často velmi neochotnou podporu ze strany Číny.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia