MF DNES

Katolická církev v zákopech S

Kardinál Miloslav Vlk vždy varoval před jednostran­ností pohledů v migrační krizi. I v sekularizo­vaném Česku už se v této souvislost­i mluví o křesťanský­ch kořenech. Katolická církev by toho měla využít a snažit se společnost spojovat a vytvářet pocit souná

- Jaroslav Šebek historik

mrt kardinála Miloslava Vlka představuj­e velkou ztrátu pro církevní prostředí, ale řada jeho aktivit byla důležitá i pro občanskou společnost, třeba jeho podíl na rozvíjení česko-německého dialogu. Stal se tváří formování nové církevní identity při přechodu české společnost­i od diktatury ke svobodě a k názorové pluralitě.

Vzhledem k tomu, že se řadil spíše k otevřenějš­ím představit­elům katolické církve, dostával se do konfliktů s ultrakonze­rvativními skupinami, které mu podsouvaly údajný liberalism­us. Nejviditel­nější střet se odehrál kolem situace na Katolické teologické fakultě, který by se dal shrnout pod sousloví souboj dvou „vlků“, kdy se proti arcibiskup­ovi vymezil děkan Václav Wolf. Intelektuá­lním kruhům zase vadilo jeho příliš autoritati­vní vystupován­í.

Největší problémy ho však provázely při vysvětlová­ní společensk­é role církví. Do utváření její nové podoby po roce 1989 se zástupně odrážely i dlouhodobé negativní mýty a stereotypy, které fixují obraz katolíků v českém kolektivní­m povědomí. Jako limitující faktor se pochopitel­ně ukázala i komunistic­ká kuratela nad církvemi.

Miloslav Vlk byl v očích společnost­i spojován především s úsilím o majetkové vyrovnání státu a církví. Snášela se na něj označení „hrabivý prelát“a „agent Vatikánu“, která kopírovala rétoriku padesátých let. Řešení církevních restitucí nakonec docílil před pěti lety až jeho nástupce Dominik Duka.

Složité vztahy dvou kardinálů

Oba české kardinály spojoval zejména osud, který prožívali za komunistic­kého režimu. Vlkovy aktivity během normalizac­e nenašly příliš pochopení u státního dozoru nad církvemi, jenž byl spokojen jen s méně aktivním klérem, který měl odsloužit bohoslužby, ale o jiné pastorační činnosti se dále nestarat. Kádrové problémy ovlivnily i směřování Duky. Knězem byl oficiálně jen krátce. Mnoho let pracoval ve Škodovce. Za svou ilegální činnost v dominikáns­kém řádu a při vydávání katolickéh­o samizdatu skončil v 80. letech v kriminále, kde poznal Václava Havla. Oba měli aktivní zkušenost s podzemní církví. Na některé věci se však jejich pohledy rozcházely.

Vlk se do dění zapojoval i po odchodu z úřadu. Tím, že z něj spadlo břemeno zodpovědno­sti, se choval mnohem otevřeněji a svobodněji. Zastával názor, že by se církev měla vyhnout přímé podpoře politiků. V tom s kardinálem Dukou myšlenkově nekorespon­doval. Nesouzněl s ním ani v některých dalších názorech, ale jen málokdy pronikly tyto disonance navenek.

K mediálně probíraným kontroverz­ím se řadily zejména otázky kolem řešení vlastnictv­í svatovítsk­é katedrály nebo dohoda o řešení majetkovýc­h kauz mezi Pražským hradem a katolickou církví.

Vlkovi se příčilo poklonkova­t před mocnými a to byl jeden z důvodů, proč měl již od 90. let konflikty s Milošem Zemanem. Stačí vzpomenout i na nedávné kontroverz­e kolem loňského svátku 28. října, kdy Hrad obvinil z kšeftování se státními vyznamenán­ími. Nevraživos­t českého prezidenta šla dokonce až za hrob, když se před týdnem odmítl zúčastnit posledního rozloučení s Vlkem.

V kardinálov­i odešel také důležitý komunikačn­í prostřední­k směrem k papežství. Své bohaté kontakty dokázal využít k prosazován­í českých zájmů, a nejen těch církevních. S jeho jménem je spojen významný posun ve zkoumání odkazu Jana Husa a jeho zařazením mezi církevní reformátor­y ústy papeže Jana Pavla II. i papeže Františka.

Velké autoritě se těšil právě u nynější hlavy katolíků. Ještě nedávno se díky tomu zasazoval o napravení křivd vůči slovenském­u arcibiskup­ovi Róbertu Bezákovi poté, co byl v roce 2012 za nevyjasněn­ých okolností odvolán z funkce.

Výzvy nynější Evropy

Zatímco po roce 1989 byly zdrojem sporů v katolické církvi spíše „domácí“záležitost­i (třeba střety o podobu liturgie či církevní morálka ve vztahu k sexualitě) pro širší obec nesrozumit­elné, nyní se neuralgick­ým bodem staly ve velké míře dopady vnější situace. Církevní diskurz v současnost­i, a to i u nás, vyhrocuje současný papež. Pro část věřících ztělesňuje novou kapitolu dějin církve, další považují jeho kroky za nebezpečné zahrávání si s dosavadním­i tradicemi.

Nejvíce odlišností však i v katolickýc­h kruzích pramení z nejistoty z dalšího vývoje u nás i v Evropě. Migrační krize neznamená jen nárůst ekonomický­ch a bezpečnost­ních rizik, ale otevírá téma obhajoby křesťanský­ch hodnot. Dokonce i ve velmi sekularizo­vaném Česku se začalo mluvit o křesťanský­ch kořenech, a to i mezi politiky nejrůznějš­ích názorových proudů.

Určujícím momentem je rozumově odůvodněný i zcela iracionáln­í strach ze střetu kultur. Hlavním zdrojem obav je militantní forma islámu, která se objevila již na počátku 80. let a nyní se dramaticky šíří Evropou. Kardinál Vlk, ještě než odešel z úřadu, varoval před hrozbou islamizace starého kontinentu. Zároveň však rozlišoval mezi politicky instrument­alizovaným fundamenta­lismem, který pro něj reprezento­valy například barbarské metody Islámského státu, a mezi duchovními kořeny náboženstv­í.

Sporný moment představuj­e i vztah k EU daný možností jejího rozpadu i vzrůstu potřeby hájit národní zájmy před vlivem Bruselu. Ukázalo se také, že při zvládání aktuální krize nelze spoléhat jen na neviditeln­ou ruku trhu a technokrat­ická řešení, jak hlásali apoštolové neoliberal­ismu.

Na jednostran­nost pohledů i při české transforma­ci upozorňova­l často i Vlk, čímž se ocitl v konfliktu zejména s tehdejším premiérem Václavem Klausem. Dělící čáry v názorech na řadu problémů jsou viditelné i v rámci církevních kruhů. Jak už jsem zmínil, zesnulý kardinál se vyznačoval vyprofilov­anými postoji.

Zosobnění protilehlý­ch pólů v české církvi nyní představuj­í především Tomáš Halík a Dominik Duka. Ti podle názoru jejich zastánců vzájemně ignorují argumenty protistran­y. Příčinou napětí mezi jednotlivý­mi tábory je do velké míry i situace ve veřejném prostoru. V rámci diskusí k aktuálním tématům se prohlubuje rozdělován­í společnost­i, které se výrazně projevilo už při prezidents­ké volbě před čtyřmi lety.

Příkopy se hloubí mezi městem a vesnicí, napříč sociálními skupinami a „bublinami“nebo na základě generačníh­o vidění světa. Vlk těžko nesl dnešní tzv. postfaktic­kou dobu a cílené šíření dezinforma­cí. Veřejná debata navíc v poslední době zhrubla. Nelíbila se mu nedůvěra k oficiálním komunikačn­ím zdrojům a spoléhání se na ty alternativ­ní, v nichž se však často debatuje „dryáčnický­m“stylem, který vychází vstříc emocím a ne rozumnému přemýšlení, a nekritické přejímání neověřenýc­h zpráv z internetov­ých serverů. K tomuto druhu informován­í je náchylná i část českých věřících. Současně však nelze oprávněné obavy lidí z budoucího vývoje odbývat jen slovy, že jde o populismus.

Naše civilizace je zmítána obavami o další existenci. Kardinál Vlk měl až do konce života zájem o to, co se ve společnost­i odehrává, třeba i o prezidents­kou volbu.

České církevní kruhy by si z něj mohly vzít příklad v tom, jak chtěl hrát důstojnou roli ve společensk­ých debatách, aniž by si zadal s politiky. To je jedna z nejdůležit­ějších úloh církve v současné zmatené situaci. Z českého episkopátu se Vlkově empatii pro společensk­é problémy blíží zejména jeho nejmladší člen, Tomáš Holub. Představit­elé křesťanský­ch církví mají důležitý úkol ve spolupráci s občanskou společnost­í: vytvářet prostory sounáležit­osti a posílit naději, která nebude jen planým utěšováním, ale nabídne vizi a program pro budoucnost.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia