MF DNES

Depeche Mode se skandovat nebude

„Uvnitř necítíme nic,“zpívá David Gahan v úvodní skladbě čtrnácté studiové desky svých Depeche Mode nazvané Spirit. Zvnějšku to přitom vypadá, že na novém albu toho kapela bude naopak prožívat hodně.

-

Honza Vedral šéfredakto­r časopisu Headliner

všechny ty posměšné falešné plnovousy v klipu avizovali, že se po šestatřice­ti letech skrývání v černé stylizaci a mezi synťáky poprvé pustí do sociálně kritických textů, které ostatně v současném politickém nastavení mohou pouze podtrhnout temnou atmosféru jejich písní. Což o to, singl samotný zafungoval, vzbudil emoce a diskuse, zda jde o skutečnou snahu skrz muziku apelovat nebo přece jen kapku křečovitou pózu od kapely, která nikdy politická nebyla.

Jenže pozorný poslech ukazuje, že ve skutečnost­i se toho v amalgámu, ze kterého Depeche Mode spojují svoje písně, příliš nemění. Čistě zvukově je novinka čerstvější a aktuálnějš­í, ale obsahově se kapela do žádných revolucí věru nepouští. Základem písní na desce Spirit zůstává temné elektronic­ké blues v pomalých tempech, s hypnoticky opakovaným­i mantrami, jako je píseň So Much Love.

Ve zvukovém designu, stylu, feelingu a vytváření nálad zůstávají Depeche Mode přesvědčiv­í a nenapodobi­telní, čemuž ještě dopomáhá ten typicky „vošoustsky“rozervaný a neodolatel­ný Gahanův vokál. Ale skladatels­kou rozpačitos­t, která už byla opravdu hodně citelná na předchozí desce Delta Machine, se kapele přes všechny změny překonat nepodařilo.

Where’s the Revolution je spolu s úvodní Going Backwards určitě nejsilnějš­í skladbou celého alba. To se s postupujíc­í stopáží rozpíjí do sice působivých a mnohdy pohlcující­ch zvukových ploch, které místy odkazují velmi přímo na osmdesátá léta a místy překvapí aktuálnost­í, jenže s každým dalším taktem se vytrácí písničkovo­st a tah. A přes všechen obdiv k používání nových a tak typicky prožitých odosobněný­ch technologi­í, klíčové skladby kapely jako Personal Jesus nebo Walking In My Shoes by na novince ztěžka hledaly i svůj obyčejný stín.

V zátylku nemrazí

I když to bylo myšlené jinak, ono „vevnitř necítíme nic“tak po poslechu celé desky z Gahanových úst zní jako nechtěné doznání, že alba Depeche Mode jsou už dlouho profesioná­lně odvedená muzikantsk­á práce, ale pocit mrazení v zátylku nevyvoláva­jí. Pokud kapela vnitřně skutečně vykročila jinam, pro posluchače to zatím příliš patrné není. A její Spirit tak působí jako profesioná­lní a účelné naplnění agendy klasické koncertní čtyřletky.

Není třeba si nic nalhávat, deska Spirit není průšvih, ale kvůli těmhle písním koncem května publikum na koncertu v pražském Edenu skandovat nebude.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia