MF DNES

Sobotní zápisník z Malé Strany

- Miroslav Korecký

● Premiér Bohuslav Sobotka dal na stejnou úroveň dvě světové války, Mnichov, nacisticko­u totalitu, komunismus a „divoká 90. léta“v Česku. On sám byl v té době předsedou Mladých sociálních demokratů, čím dál významnějš­ím poslancem

střádající­m z náhrad na byt, zastupitel­em Slavkova a studentem práv, který dostal titul za diplomku v délce seminární

práce. Ano, byly to divoké časy. ● Prezident Miloš Zeman v (původně) vážně míněném televizním rozhovoru střídavě vykal a tykal tazatelce, shodou okolností manželce svého kancléře Vratislava Mynáře, a pak ještě „Alex“pohrozil, že se

s ní Vráťa rozejde a nebude jí platit alimenty. Je ještě někdo, kdo pochybuje o tom, zda to byl hloupý nápad angažovat právě ji na rozhovory s hlavou státu?

● Co je to nesmysl na druhou? Třeba když se jako ve čtvrtek sešly na společném jednání česká a slovenská tripartita. Úplně zbytečnou instituci prostě nelze smysluplně oplodnit tím, že s ní obcuje jiná úplně zbytečná instituce.

● Zálohované výživné, tedy že stát bude platit matkám na děti za nezdárné otce: další hloupý zákon Sobotkovy vlády. A patří mezi ty, které ani nemusíte číst, když si chcete udělat názor. Kdysi s ním jako první přišla Jana Volfová, teď ho navrhla Michaela Marksová, podpořil ho Zdeněk Škromach a všechny je za to pochválil Miloš Zeman. S takovou anamnézou to ani nemůže být nic jiného než zákon-zmetek.

● Nevíme, zda si toho Pavel Šámal, ctihodný předseda Nejvyššího soudu ČR, všiml, ale ve Venezuele ve středu tamní nejvyšší soud odebral parlamentu jeho kompetence a přidělil je sobě – poté, co usoudil, že parlament je k ničemu. Tak na to jen upozorňuje­me, kdyby bylo nejhůř.

● Už jste podali daňové přiznání ?Iposlanci při jeho vyplňování zjevně trpěli jako zvířata. „Co když někdo umře dřív, než podá daňové přiznání? Třeba při vyplňování?“svěřoval se svému facebookov­ému deníčku poslanec topky Jiří Koubek.

● Místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek bezděky prozradil, že ho Andrej Babiš asi

v Agrofertu platí velmi slušně. „Nevím, jestli pan Sobotka zaplatí ze svého to OKD, to je osm miliard, to je celkem ranec. Já

bych to nějak stloukl, dal bych to dohromady,“řekl o hrozbě, že by měl zaplatit

pokutu 22 milionů, kterou EU udělila Česku za to, že byl Faltýnek ve střetu zájmů při rozdělován­í zemědělský­ch dotací.

● Strana zelených odstartova­la ve své nejsilnějš­í, pražské organizaci institut spolupředs­ednictví, tedy k dosavadním­u předsedovi Ondřeji Mirovskému přivolili ještě ženu, Tatianu Konrádovou. O tom, zda bude mít u zelených svého předsedu i LGBT komunita, případně také penzisti, invalidé, Romové, hasiči a myslivci, se teprve horečně jedná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia