MF DNES

Hypotéku dostane méně lidí

- — Aleš Černý

Získat hypotéku je od dubna podstatně těžší než dosud. Platí totiž nové doporučení centrální banky, které „zakazuje“poskytovat vyšší než devadesáti­procentní hypotéky.

Zároveň banky nabádá k tomu, aby výrazněji (maximálně na 15 procent portfolia) omezily úvěry v pásmu mezi osmdesáti a devadesáti procenty hodnoty nemovitost­i. Ty přitom byly dosud velmi žádané a tvořily okolo 40 procent všech hypoték.

Co to bude znamenat pro zájemce? Pokud bude chtít třeba 85% hypotéku, bude muset počítat s tím, že bude platit o poznání vyšší úrok než u hypoték na menší částky. Právě zdražením regulované­ho pásma totiž hodlají banky prosévat zájemce.

Zároveň bude muset mít žadatel i štěstí a nepřijít do banky ve chvíli, kdy ta už má všechny hypotéky podléhajíc­í regulaci na daný kvartál vyprodány.

Nejjistějš­í možností, jak se dostat k hypotéce, je proto mít naspořenu dopředu alespoň pětinu ceny bytu. Při koupi staršího bytu či domu navíc musí kupující platit i 4% daň z nabytí nemovitost­i. Reálně tak musí mít v hotovosti bezmála čtvrtinu hodnoty nemovitost­i. Vzhledem k tomu, že ceny bytů šly zejména v největších městech hodně nahoru, je to těžké.

V Praze je na třípokojov­ý pětasedmde­sátimetrov­ý byt potřeba složit předem okolo milionu korun. I v levnějších krajských městech, jako jsou České Budějovice, Olomouc nebo třeba Pardubice, je potřeba složit „na dřevo“okolo půl milionu.

Hypotéku si proto bude moci dovolit méně lidí. Někteří bankéři očekávají pokles počtu vydaných úvěrů o patnáct procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia