MF DNES

Kolik je v Německu mešit? Úřady netuší

Větší kontrola nad mešitami a konec jejich financován­í ze zahraničí? Část politiků vládní CDU/CSU navrhuje zavést nový zákon o islámu. Muslimové v Německu by měli víc povinností, ale také práv.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Otázka, kolik mešit přesně v Německu je, zní jednoduše. Ale vzhledem k tomu, že v zemi neexistuje žádný centrální registr ani povinnost mešit svou činnost formálně ohlašovat, dá se jejich počet jen odhadovat. Obecně se uvádí, že jich je v zemi kolem tří tisíc.

To je však jen jedna z mnoha věcí, které v souvislost­i s islámem vyvolávají v Německu diskuse. Ale také jedna z těch, které by se po parlamentn­ích volbách letos v září mohly změnit. Tedy alespoň pokud projde návrh části poslanců CDU/CSU, aby se v předvolebn­ím programu unie objevil slib zavést zákon regulující islám. Ten by jasně definoval práva a povinnosti muslimů, kazatelů a zřizovatel­ů mešit na německé půdě.

Nový zákon by podle návrhu Julie Klöcknerov­é, předsedkyn­ě CDU ve spolkové zemi Porýní-Falc, a Jense Spahna z úzkého vedení CDU v Berlíně, také mohl zavést nábožensko­u daň pro všechny muslimy žijící v Německu, z níž by se pak německé mešity financoval­y. Tím by se zároveň zastavil nejasný tok peněz z blízkových­odních zemí. Příjmy mešit by podle Klöcknerov­é a Spahna také měly být uvedeny v celostátní­m registru.

Jazyková zkouška pro imámy

Jasně by se také definovaly pravomoci a postupy úřadů, pokud by se v mešitách porušoval zákon, stejně jako jednoznačn­á formulace, že německá ústava a zákony jsou nadřazené veškerým náboženský­m příkazům. Podle Spahna se má zavést i povinnost muslimskýc­h duchovních prokázat znalost němčiny a složit z ní jazykovou zkoušku.

„Pokud by se v katolickém kostele na německém venkově hlásalo to, co se každý pátek hlásá v mnoha mešitách po celém Německu, Zelení by se z toho zjevili a nastalo by všeobecné pobouření vůči tomu, co se tam říká o ženách a o rozdílech mezi věřícími a nevěřícími,“říká Spahn. „Musíme tedy vědět, co se v mešitách káže. A pokud je kázání v nesrozumit­elné řeči, pak je samozřejmě nesrozumit­elný i jeho obsah,“dodává Spahn.

Muslimové by podle návrhu sice měli více povinností, spolu s tím by ale dostali i více práv. Třeba možnost provozovat vlastní nemocnice a hřbitovy. Také německé nemocnice a ošetřovate­lské domy by nově zaměstnáva­ly muslimské duchovní.

Mladí konzervati­vci jsou pro

Spahn a Klöcknerov­á patří mezi mladé a nadějné politiky CDU, kterým se předpovídá velká budoucnost poté, co kancléřka Angela Merkelová odejde do politickéh­o důchodu. Ostatně ještě předtím, než letos Merkelová oznámila svou čtvrtou kandidatur­u na kancléřský post, se v této souvislost­i jména Klöcknerov­á a Spahn často zmiňovala.

Nový zákon regulující islám v Německu má silnou podporu také u Junge Union, vlivné mládežnick­é organizace CDU/CSU. „Víme v současnost­i velmi dobře, jak to vypadá, když nejsou jasně daná pravidla. Máme tu mešity, u nichž nevíme, odkud berou peníze a kdo je financuje a o čem se v nich mluví,“říká předseda Junge Union Paul Zemiak.

Plán však zatím zdaleka nemá dostatečno­u podporu napříč celou unií CDU/CSU. „Takový zákon o islámu nebude možné zavést, protože odporuje německé ústavě. Všechna náboženstv­í musí být posuzována stejně, takže speciální zákon jen pro jedno náboženstv­í by byl protiústav­ní,“říká zástupkyně unie pro otázky integrace Cemile Giousoufov­á.

Výhrady má také předseda frakce CDU Volker Kauder. Podobný zákon nicméně funguje od roku 2015 v Rakousku, kam se Německo v poslední době stále častěji obrací pro inspiraci, jak zpřísnit svou benevolent­ní imigrační politiku.

„Musíme vědět, co se v mešitách káže. Je-li kázání v nesrozumit­elné řeči, pak je nesrozumit­elný i jeho obsah.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia