MF DNES

Zlý Sobotka zatím moc netáhne, co s tím, poradci z STG!

- — Miroslav Korecký

Americká poradenská agentura STG, kterou si do volební kampaně přizvala ČSSD, před několika měsíci stvořila úplně nového Bohuslava Sobotku. Začal mluvit přisprostl­e, chovat se žoviálně, směrem k partnerské­mu hnutí ANO se změnil v rozzuřenéh­o rotvajlera. Po někdejším projevu úředníka na poště ani památky. Strategie to byla asi pochopitel­ná: o volební vítězství by se měl politik porvat, ne se k němu nenápadně promlčet.

Jenže se ukazuje, že národ asi tuto proměnu premiérovi moc neuvěřil. Z jednoho průzkumu sice nelze vyvozovat nic, ale když už je to série průzkumů několika agentur, trend je evidentní. Zázračný nárůst popularity s vnější proměnou nenastal, Sobotka v různých průzkumech popularity buď stagnuje (to v lepším případě), anebo dál klesá, už na konec první desítky českých politiků. A spolu s ním i preference sociální demokracie: podle čísel zveřejněný­ch v neděli Českou televizí už skoro na třetinu obliby hnutí ANO. Tudy prostě cesta zjevně nevede.

Hlavní konkurent ČSSD si jistě mne ruce, ale neměl by to moc přehánět. I šéf ANO Andrej Babiš totiž stále klesá: v jednom průzkumu popularity více, v jiném méně. Zatím si stále drží čelo žebříčků, ale vytrvalé ostřelován­í kvůli jeho kauzám s příjmy a dluhopisy zjevně nese ovoce. A co je pro něj horší – zastavil se i nárůst preferencí hnutí ANO, zamrzl někde na třiceti procentech, což by po volbách vůbec nezaručova­lo bezproblém­ové složení vlády.

Jedna zpráva, nadějná i nebezpečná, je teď pro oba hlavní rivaly společná: do voleb zbývá šest měsíců, což může být strašně málo i zatraceně hodně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia