MF DNES

Vyberu jeden dva songy, slibuje bubeník AC/DC

- — Tomáš Šťástka

Skvělý bubeník, jeden ze základních kamenů klasické sestavy AC/DC, ale možná i kontroverz­ní osobnost. Do České republiky míří Phil Rudd, jenž za bicími kultovní australské hardrockov­é kapely strávil více než třicet let. Na šesti zastávkách u nás představí své sólové album Head Job, se kterým nyní cestuje po Evropě. „V Praze jsem už byl třikrát,“komentuje dvaašedesá­tiletý hudebník svoje zkušenosti s naší zemí.

Rudd musel své účinkování po boku Anguse Younga a dalších členů současné sestavy ukončit před třemi lety, kdy čelil nařčení z podílu na přípravě vraždy a přechovává­ní drog, a proto nemohl opustit zemi; soudní tahanice nicméně vyhrál. „To víte, že je mi to líto,“komentuje Rudd svou neúčast na posledním turné AC/DC, jež mělo zastávku i u nás a proslulo zejména tím, že zpěváka Briana Johnsona v jeho průběhu vystřídal Axl Rose. „Moc jsem to nesledoval, měl jsem docela frmol,“komentuje Rudd suše svoje problémy. „Slyšel jsem jeden song s Axlem a bylo to dobré, přesně jak jsem očekával,“dodává k ostře sledované výměně zpěváka.

Na turné se Rudd nicméně soustředí na svoji tři roky starou desku. „Z repertoáru AC/DC vyberu jeden dva songy,“přiznává. Třeba v Norsku fanouškům zahrál Shot Down in Flames a Rock’n’ Roll Damnation, šňůra totiž odstartova­la na severu Evropy. Rudd se na desce vedle bubnů předvedl i pěvecky. „Je to ale jen pár druhých hlasů, nic velkého.“

První českou zastávkou Ruddovy show bude 10. května pražský Lucerna Music Bar, následovat bude Brno, Litvínov, Jablonec, Ostrava a Pardubice. Mezi tuzemské štace se vejdou ještě tři koncerty na Slovensku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia