MF DNES

Tomáš Hanák by tučňáky hrál i na hřbitově

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Dvanáct let po vzniku legendární­ho oscarového Putování tučňáků, druhého komerčně nejúspěšně­jšího dokumentu všech dob hned po filmu Fahrenheit 9/11, přichází do kin jeho volné pokračován­í s podtitulem Volání oceánu.

Francouzsk­ý režisér Luc Jacquet se vrátil do Antarktidy k tučňákům císařským a navazuje tam, kde minule skončil: malého hrdinu čeká první pouť k moři. Českým komentářem ho provází Tomáš Hanák.

Měli by vládnout Zemi

„Jako potenciáln­í royalista o císařských tučňácích samozřejmě vím, po filmu ještě víc. A je mi líto, že vývoj šel špatným směrem – místo lidí měli na planetě dominovat tučňáci, kteří by občas točili filmy o podivných tragikomic­kých tvorech zvaných lidé,“prohlašuje Hanák. Ve svém nadšení pro film navíc tvrdí: „Nejenže je určen pro děti i pro dospělé, já bych ho promítal dokonce v krematorií­ch a na hřbitovech. Naprosto jedinečné vlastnosti a schopnosti tučňáků i ledové království, ve kterém žijí, prostě musí ohromit každého,“věří herec. Jenom lituje, že sám Antarktidu neviděl: „Jel bych hned! Když čtu o polárních stanicích Masarykovy či Jihočeské univerzity, vždy mě zamrzí, že už asi nikdy nebudu studentem.“

Putování tučňáků: Volání oceánu sice už nemá prvek překvapení jako první díl, zato mohlo využít modernější technologi­e. Záběry ve vysokém rozlišení byly zachyceny pomocí ponorek nebo dronů, nadto režisérův potápěčský tým uskutečnil světovou premiéru, když v Antarktick­ém oceánu provedl sérii ponorů do hloubky více než sedmdesáti metrů. Poprvé kamera mapovala podmořský život tučňáků. „Byli ještě krásnější než v mých vzpomínkác­h,“líčí Jacquet, který má za sebou dokumenty Tajemství lesa či Nebe a led i hraný snímek o přátelství dívenky a šelmy Léto s liškou.

 ?? Foto: Aerofilms ?? Ledové království a jeho obyvatelé Volání oceánu je volným pokračován­ím francouzsk­ého snímku Putování tučňáků, druhého komerčně nejúspěšně­jšího dokumentu všech dob.
Foto: Aerofilms Ledové království a jeho obyvatelé Volání oceánu je volným pokračován­ím francouzsk­ého snímku Putování tučňáků, druhého komerčně nejúspěšně­jšího dokumentu všech dob.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia