MF DNES

Svět modelingu byl plný drog a zločinu

-

Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Spisovatel­ka a novinářka Hanna Lindbergov­á se vydala do nejvyšších kruhů švédského modelingu a života stockholms­ké elity. Z původně plánované reportáže nakonec vznikla kniha Stockholm – Přísně tajné, která vyšla v rámci Velkého knižního čtvrtku v nakladatel­ství No Limits Art.

Bezpečnost na prvním místě

Lindbergov­á pracovala na knize dlouhých pět let, během kterých stihla porodit dvě děti a celkem čtyřikrát příběh přepsat. K napsání knihy ji přivedla touha zjistit, zdali je svět modelingu opravdu plný eskortních služeb, drog a praní špinavých peněz. Po dohodě se šéfredakto­rem se však rozhodla, že reportáž nenapíše. „Znamenalo to, že bych musela jít do přestrojen­í. Nebylo by to bezpečné a navíc se mnou všichni mluvili jen mimo záznam, takže by ten text byl založený jen na anonymních zdrojích, a to jsem nechtěla,“vysvětluje, proč nakonec raději zvolila žánr fikce.

Spisovatel­ka přiznává, že v rámci rešerše jí vždy pomohl vzhled a mládí. „Lidé se mi sami svěřovali, měli ve mne důvěru. Fungovalo to, i když jsem dříve dělala politické zpravodajs­tví. Byznysmeni a politici se mnou necítili ohroženi, tak mi toho řekli mnohem více než ostatním,“říká.

Z mola přímo do kuchyně

Po napsání knihy se k ní žádné negativní reakce od modelek nebo dalších aktérů příběhu nedostaly. „Možná je to ale také tím, že ve Švédsku jsou lidé velmi zdvořilí a nechtějí vytvářet konflikty,“směje se. Svět modelingu se podle Lindbergov­é od doby, kdy jej poznala ona, změnil. „Ty dívky už mají mnohem větší kontrolu nad svým osudem a mediálním obrazem díky tomu, že si spravují vlastní sociální sítě – Instagram a podobně,“odhaluje. V současné chvíli Lindbergov­á pracuje na druhé knize, která bude navazovat na Stockholm – Přísně tajné.

Ze světa modelingu se však tentokrát vydá do gastronomi­ckých vod. Zaujal ji trend foodies, tedy milovníků jídla, kteří jsou pro sousto vysněného pokrmu schopni udělat mnohé. Lindbergov­á o tom ví své, protože nějaký čas pracovala jako redaktorka kulinářské­ho magazínu. Dostaly se k ní tak i nepříjemné a podpultové informace o práci v kuchyních těch nejlepších restaurací. „Sama jsem se také nechala na chvíli zaměstnat jako kuchař, abych to prostředí pochopila a působilo v knize věrohodně,“sděluje a slibuje, že znovu v příběhu nebude chybět zločin. „Fascinuje mě spojení lesku a bídy, proto jsem se zase rozhodla pro detektivní žánr,“říká.

Scénář by napsal někdo jiný

O filmovou adaptaci její knihy prozatím nikdo neprojevil zájem. Sama by však takovou nabídku uvítala. „Když píšu, tak ten příběh vidím živě jako jednotlivé scény a myslím, že obzvlášť druhá kniha bude hodně filmová. Scénář bych ale případně nechala na někom jiném. Jsem sice perfekcion­ista, ale nemám s tím žádné zkušenosti,“uvažuje. Do Česka by se druhý díl podle jejích slov mohl dostat nejdříve za rok.

 ?? Foto: No Limits Art ?? Zákulisí módy Píše o něm Hanna Lindbergov­á.
Foto: No Limits Art Zákulisí módy Píše o něm Hanna Lindbergov­á.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia