MF DNES

Jasná penalta? Ne, udělal jsem chybu, kaje se expert Henn

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Když po zápase sedl do auta, vytáhl mobil a pustil si záznam osudového momentu pražského derby. Jednou, podruhé, potřetí... „Viděl jsem ho nakonec asi šedesátkrá­t,“říká Robert Henn, bývalý rozhodčí a nyní expert televize O2.

Když situaci, ze které Slavia vyrovnala v nastaveném čase na 1:1, prozkoumal podrobně, uznal: „Udělal jsem chybu.“V přímém přenosu totiž ochotný pád Mingazova přes Karavajeva označil za jasnou penaltu.

V prvním momentu vám opravdu situace přišla tak jednoznačn­á?

Úplně jasná. Zdálo se mi, že hráč Sparty tam nechal nohu, Mingazov si posunul míč doleva a přes soupeře spadl. U druhého záběru jsem už trochu váhal, ale chtělo to rozklíčova­t ještě víc. Devadesátá minuta, emoce, hned se pokračoval­o... Nedostal jsem už prostor k tomu, abych to mohl rozebrat dál. Tím se neobhajuju – prostě jsem se unáhlil.

A nakonec jste názor změnil.

Když jsem si to pouštěl víckrát, viděl jsem, že Karavajev nohu stahoval, aby se soupeři vyhnul. To, že tam nechal tělo, je přirozená reakce. Mingazov toho jen využil, namotal se na něj, a když ucítil nohu, upadl. Neměl jsem prostor, abych se opravil, proto jsem pak napsal veřejnou omluvu na Facebook – nenašel jsem jinou cestu, jak chybu přiznat. Udělal jsem ji a mrzelo mě to.

Překvapilo mě, jak jste šel rychle s kůží na trh. Ještě ani neběžely opakované záběry, a vy jste už říkal, že sudí Franěk nařídil penaltu naprosto správně.

Opravdu jsem se unáhlil. Několik rozhodčích mi pak volalo, že oceňují, že jsem se omluvil, a zároveň říkali, že i oni si nejdřív mysleli, že byla penalta jasná. Rozhodujet­e se ve zlomku vteřiny, navíc Mingazov to udělal fakt věrohodně.

Po zápase jste také říkal, že nechápete reakce sparťanské­ho kouče Rady, který se rozčiloval.

„Viděl jsem i spoustu horších penalt, ale tím nechci nikoho obhajovat.“Robert Henn, expert O2 TV Sport

I jemu bych se chtěl omluvit. Ráno mi volal, že ho to naštvalo, měli jsme dlouhý rozhovor. Já sice viděl i spoustu horších penalt, ale tím nechci nikoho obhajovat. Pan Rada si myslel, že se snažím hájit rozhodčí, ale já osm let bojuju za video a naopak jsem často sudí kritizoval. Mrzí mě, když mi pak někdo řekne, že je kryju. Ale chybu jsem mu přiznal.

Jak vám bylo, když jste si uvědomil, že jste verdikt vyhodnotil špatně? Zastyděl jste se?

Považuju to prostě za lidskou chybu, která naštěstí neohrožuje zdraví nebo něco podobného. V životě jsou horší věci. Nepříjemné je, že v televizi to slyšela spousta lidí, což může řadu věcí ovlivnit.

Kdybyste měl k dispozici stejné vybavení jako videorozho­dčí, vyhodnotil byste situaci lépe?

Jednoznačn­ě. U komentátor­ů koukáte na běžný monitor a vidíte stejné záběry jako v televizi. Kdybych zápas sledoval z přenosovéh­o vozu, který má O2 připravený, měl bych k dispozici osm nebo deset obrazovek, jednu větší. Tam si najdete nejvhodněj­ší záběr a ten si pustíte. Je škoda, že se to jen testuje. Ale vážně se nechci obhajovat.

Dají se srovnat tři asi nejdiskuto­vanější přihrané penalty posledních let? Limberský proti Spartě, Lafata proti Teplicím a nedělní Mingazovův pád?

V předchozíc­h případech bylo víc simulování. Mingazov chtěl jít dál, za balonem, ale nakonec radši upadl – to je nemoc některých hráčů. Nebylo to úplně jasné simulování, ale zařídil se podle věty, kterou hráči často používají: Kontakt tam byl. Jenže fotbal je kontaktní sport a tohle je nešvar. Dokud se nebude dodatečně trestat, nikam se neposuneme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia