MF DNES

Kontakt tam byl...

Jak se zbavit otravných simulantů? Fotbal si penaltou v derby potvrdil, že pomůže jen video.

- Komentář Jana Paličky reportéra MF DNES

Skáčou, létají, imitují pády. Prostě zkoušejí přečurat pravidla i lidské oko. Simulanti. Fotbal tak hříšně dlouho přešlapova­l na místě a váhal se zavedením videa, až mu „padavky“znovu připomněly, aby si pospíšil.

Kvůli tomu, že video chybí, Slavia v neděli odvrátila porážku v derby. Sparta se kvůli tomu vzteká. A rozhodčí Franěk kvůli tomu dostal trest na tři zápasy, protože hrubě chyboval a ovlivnil zápas.

V 91. minutě nařídil penaltu pro Slavii, protože si byl jistý, že sparťan Karavajev proti slávistovi Mingazovov­i vytrčil schválně bok.

„Nazval bych to bodyčekem,“hájil se Pavel Franěk. Marně.

Turkmenský záložník Mingazov neměl důvod padat. „Kontakt tam byl,“použil osvědčenou floskuli.

Kontakt tam možná byl, jenže příliš drze přihraný.

Mingazov se těsně před soupeřem odrazil plavmo a drcl sparťanovi do boku. Navzdory tomu, že v civilu jsou přátelé, na hřišti využil lsti. Můžete namítnout, že jste viděli ještě křiklavějš­í herecké etudy, po kterých se pískal pokutový kop, jenže tady mluvíme o filmování, jež přímo zasahuje do boje o titul.

Špatně hrající Slavia na poslední chvíli vyrovnala na 1:1, tím pádem se udržela bod za vedoucí Plzní a třetí Spartu nechala devět bodů za sebou. To je náskok, který by v závěrečnýc­h osmi kolech neměla prošustrov­at. Ale být to o šest bodů? S tím už by se dalo něco udělat. Tím spíš, že triumf ve slavném derby „S“obvykle přináší výrazný motivační efekt.

Sparta cítí křivdu a bude ji cítit každý, kdo ztratí úspěch kvůli penaltovém­u švindlován­í. Jenže, jak se ho zbavit?

Trestat simulanty zpětně? To příliš nefunguje. Třeba sparťan Lafata dostal dvě pokuty. Pokaždé se omluvil, že „to prostě zkusil“. Plzeňský vůdce Limberský platil taky. Slávista Černý dostal flastr 10 tisíc už před osmi lety. Platili Volešák, Pilař či Vondrášek. Boleslavsk­ý Chramosta ke všemu zapíral a discipliná­rka mu napařila stop na jeden zápas. Teď se řeší slávista Mingazov. „Pan letec Mingazov,“rýpnul si sparťan Lukáš Mareček.

Jenže výsledek platí 1:1, Sparta ani nepodává protest.

Podfuk má ještě další rozměr, protože ani experti, které MF DNES oslovila, se zcela neshodli, jestli by u Mingazova pomohl videorozho­dčí. I nejhlasitě­jší propagátor technologi­e Robert Henn se během přímého přenosu spletl. Řekl: „Naprosto správně nařízený pokutový kop.“

I když se později za chybu omluvil, nabízí se otázka: vzal by si nějaký videorozho­dčí na triko, že by penaltu za pár vteřin odvolal? A na základě čeho? V reálu to jako faul skutečně mohlo vypadat a jen z některých úhlů pohledu je patrné, že Mingazov skočil dřív, než vrazil do obránce. Zneužil toho, že mu to fotbal dovoluje. To se pak divte sparťanské­mu kouči Petru Radovi, že běsnil: „Pokud se rozhodčí odváží nařídit penaltu v 90. minutě, musí o tom být na milion procent přesvědčen­ý. Pokud není, ať nepíská.“ Nic to však nemění na tom, že jedině s videem coby nejpřesněj­ším pomocníkem se může fotbal pohnout z místa. Dokonalým příkladem budiž minulý týden a přípravný zápas Francie se Španělskem. Stačil jeden technik u monitorů a jedna vysílačka v uchu hlavního rozhodčího. Nejprve neplatil gól Francie kvůli těsnému ofsajdu, přičemž střelec Griezmann už si užíval minutovou slávu. Gól Španělska byl naopak po dodatečné konzultaci s videem uznán, protože se lajnový rozhodčí spletl a zamával ofsajd. Žádné zdržovačky, žádné protesty. Všechno jasné jako facka, vyřešeno za pár vteřin. Tak proč musíme být svědky českých švindlů? Aspoň že se liga rozhoupala a zařadila se do testovacíh­o režimu, v němž se videorozho­dčí zkouší nanečisto. Snad při derby viděl, že Slavia kopat penaltu neměla...

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? O něm se mluví Protagonis­ta závěru derby, slávista Ruslan Mingazov, si došel pro penaltu. Slavia vyrovnala na 1:1.
Foto: Dan Materna, MAFRA O něm se mluví Protagonis­ta závěru derby, slávista Ruslan Mingazov, si došel pro penaltu. Slavia vyrovnala na 1:1.
 ??  ?? Slávistick­ý záložník nechce hrát, chce penaltu. Repro: 3x O2 TV Sport
Slávistick­ý záložník nechce hrát, chce penaltu. Repro: 3x O2 TV Sport
 ??  ?? 2. Kontakt? Mingazov nechává nohy za sebou a padá. Kvůli Karavajevo­vi?
2. Kontakt? Mingazov nechává nohy za sebou a padá. Kvůli Karavajevo­vi?
 ??  ?? 1. Zasekávačk­a Mingazov si posunul míč podél sparťana Karavajeva.
1. Zasekávačk­a Mingazov si posunul míč podél sparťana Karavajeva.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia