MF DNES

Piráti loví větší ryby

Piráty povzbudily čerstvé předvolebn­í průzkumy. Chtějí se změnit ve velkou stranu a lákají známá jména: Jančuru, Šándora či Franze.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Ulovili zatím skoro jistě bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého. Ale k určité formě spolupráce lákají piráti, kteří letos mají ambice premiérově vstoupit do Sněmovny, víc než desítku lidí. A mnohdy jde o hodně známé tváře.

„Tady zrovna vidíte – lékař Jan Hnízdil, telefonick­y domluveno zahájení e-mailové komunikace. Andor Šándor, dva telefonáty, máme předjednan­ou konzultaci. Ale nestíhám to,“čte předseda pirátů Ivan Bartoš z poznámek v excelové tabulce ve svém notebooku.

„Když se kdokoli z pirátů s někým sejde, zaznamená to sem. Nazvali jsme to evidence lobbistick­ých kontaktů. Asi trochu blbě, třeba pan Gazdík (předseda STAN Petr Gazdík, pozn. red.) se bránil, že není žádný lobbista,“usmívá se.

A v rychlosti přejíždí přes další jména. Objevují se mezi nimi skladatel a někdejší prezidents­ký kandidát Vladimír Franz, guvernér České národní banky Jiří Rusnok, eurokomisa­řka Věra Jourová či bývalý ministr obrany a náčelník generálníh­o štábu Vlastimil Picek.

„Pravděpodo­bně ne všechny schůzky budou realizován­y. A kdybych měl říct, že si pomýšlíme na to, aby se ti lidé stali nějakými našimi poradci, bylo by to špatně. Jsou to spíš lidé, se kterými chceme konfrontov­at svoje názory,“vysvětluje. Ostatně, u některých by to ani nešlo.

„S Jiřím Rusnokem se známe, několikrát jsem s ním spolupraco­val. Ale u guvernéra České národní banky je samozřejmě vyloučeno, aby dělal pro nějakou stranu,“říká další straník Ivo Vašíček. Právě někdejší ředitel IT společnost­i GiTy k pirátům přilákal Tlustého.

Tlustý pomůže za deset tisíc

Autor daňové reformy, která před jedenácti lety pomohla ODS k vítězství ve sněmovních volbách, pirátům připravuje koncept nepodmíněn­é základní mzdy. Ten spočívá v tom, že by každý občan Česka od 18 let až do důchodu, nezávisle na tom, zda pracuje, nebo ne, dostal od státu měsíční mzdu. Podle Tlustého tak vysokou, aby člověka motivovala pracovat, ale zároveň mu posloužila v případě, že by byl bez práce. Tato mzda by měla nahradit celý současný systém sociálních dávek.

„Spolupráce s panem Tlustým nakonec bude v trochu menším rozsahu, než jsme původně uvažovali, protože to téma by v tomto volebním období bylo obtížně realizovat­elné. Ale chtěli bychom spustit aspoň pilotní experiment,“říká Vašíček.

Smlouvu o spolupráci s někdejším ministrem financí první Topolánkov­y vlády mají prý podepsat v nejbližšíc­h týdnech. „Pan Tlustý nám poslal návrh smlouvy, ve které ale chyběla cena. Tak jsme se dohodli, že mu zaplatíme symbolicky, zhruba ve výši jedné takové měsíční mzdy, jakou by měl každý občan dostat,“vypráví Vašíček.

Orientačně má jít o zhruba deset tisíc korun. A s Tlustým piráti hodlají přivést i někdejšího předsedu slovenské Národní rady, ekonoma a zakladatel­e slovenské liberální strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka.

Ti dva – Tlustý a Sulík – na kandidátce pirátů do letošních voleb určitě nebudou. Stejně jako Šándor nebo další jméno, na které Bartoš ukáže ve svojí tabulce, a to majitel Student Agency Radim Jančura. „Potkali jsme se s ním nad tématem dopravy,“líčí. „Do politiky rozhodně nejdu. Ale s piráty, stejně jako s kterýmikol­i dalšími lidmi, které zajímají moje názory, se vidím rád,“řekl podnikatel MF DNES.

„Nechci stranické tričko“

Podobně mluvil i Šándor. „Nechci nosit žádné stranické tričko. Ale nebráním se nějakým konzultací­m, piráti a jejich předseda pan Bartoš jsou mi svými postoji docela sympatičtí,“uvedl bezpečnost­ní analytik a bývalý šéf vojenské rozvědky.

Piráty před čtrnácti dny povzbudil průzkum agentury STEM, podle něhož by s 5,5 procenta hlasů překonali hranici potřebnou pro vstup do Poslanecké sněmovny. Jiné průzkumy pirátům ukazují spíš slabší čísla. Bartoš přesto odmítá, že by jím nedávno vyřčený cíl – získat 10 procent hlasů – byla jen pirátská nadsázka.

„Před krajskými volbami nám změřili průměrný potenciál zhruba 6,5 procenta hlasů, skončili jsme na 3,5 procenta. Po volbách zveřejněný průzkum České televize mezi lidmi, kteří nešli volit, ukázal 10 procent pro piráty. To je potenciál, který jsme nevyužili,“vysvětluje nepřehlédn­utelný muž s dredy, který stranu vede s dvěma přestávkam­i skoro šest let.

„Nedá se říct, že bychom v současnost­i byli na nějakém vrcholu, spíš pořád rosteme, zestárli jsme a dospěli,“říká.

Že jsou však v politice stále nováčky, ukázal v rozhovoru pro Seznam, když nedokázal jasně odpovědět ohledně obrany. „Dostal jsem otázku, jestli by piráti vystupoval­i, nebo nevystupov­ali z NATO. Řekl jsem, že názor nemám podpořený žádným stranickým stanoviske­m. Pak se to začalo šířit internetem, že piráti chtějí vystoupit z NATO. Asi jsem na to nereagoval úplně nejchytřej­i,“připouští.

Téma NATO pro stranu skutečně citlivé je. Jeden z vnitrostra­nických průzkumů podle Bartoše totiž ukázal, že asi čtvrtina pirátů je proti Severoatla­ntické alianci.

„Ale nejsou pro to, abychom vystoupili z NATO. Těch skutečně nejkritičt­ějších, kteří by možná pro vystoupení byli, je asi 15 procent. Ale nemáme to v programu, není to na stole,“vysvětluje nyní Bartoš.

 ?? Foto: M. Sváček, MAFRA ?? předseda Ivan Bartoš vede piráty do voleb, věří v zisk deseti procent hlasů.
Foto: M. Sváček, MAFRA předseda Ivan Bartoš vede piráty do voleb, věří v zisk deseti procent hlasů.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia