MF DNES

Rusko si udělalo nepřátele téměř všude, kam se podívá

Rusko se v posledních letech stalo opět světovou vojenskou mocností zasahující daleko za hranicemi země. Cenou za to je však růst počtu nepřátel.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Čečenci, Islámský stát, teroristé ze severokavk­azských „chalífátů“, syrské skupiny napojené na al-Káidu, teoreticky i extremisti­cké bojůvky ukrajinský­ch nacionalis­tů. Seznam ruských nepřátel bobtná.

Prezident Vladimir Putin sice v posledních dvou letech stvořil ze své země znovu globální vojenskou mocnost, současně však nadělal Rusům tolik nepřátel, kolik už dlouho neměli. Zásah ruského letectva a vojáků v Sýrii po boku tamního prezidenta Bašára Asada, který změnil poměr sil na bojišti a zvrátil iniciativu na stranu syrské vlády, byl na jedné straně velkým mocenským tahem.

Na straně druhé však brutalita ruského bombardová­ní při dobývání Aleppa a další kroky ruských sil, při nichž se na počty obětí nehledělo, udělaly z Ruska nepřítele i mezi Syřany, kteří do té doby neměli o Moskvě ani ponětí.

Islámský stát (IS) Moskvě a Putinovi osobně vyhrožoval už před třemi lety, v řadách jeho bojovníků ostatně byly tisíce ruských občanů, převážně ze severu Kavkazu. Loni Rusko poskočilo na seznam cílů IS hodně vysoko. A to přesto, že během bojů v Sýrii Kreml více než Islámský stát likvidoval jiné islamistic­ké syrské skupiny.

Islámský stát přesto už loni v létě vyzval ke „svaté válce“svých stoupenců proti Moskvě. „Slyš, Putine, přijdeme do Ruska a zabijeme vás ve vašich domovech. Bratři, vykonejte džihád, zabíjejte je a bojujte proti nim,“hrozilo v srpnu video IS.

Najít v Rusku vykonavate­le takové pomsty není velký problém. Severní Kavkaz je sice o něco klidnější, než byl před deseti lety, kdy velkou část horských oblastí neměla Moskva pod kontrolou. Ale i tak se tam stále odehrávají teroristic­ké útoky a boje mezi různými skupinami tamních islamistů a ruskými antiterori­stickými silami. Před pouhými dvěma lety, na konci roku 2014, ukázali sílu čečenští odpůrci Moskvy, kteří přepadli a dobyli Dům tisku v centru Grozného. Při akci zabili čtrnáct policistů. Naposledy se pak v Čečensku střílelo před týdnem, kdy čečenská bojůvka neúspěšně zaútočila na vládní základnu.

Krym, Ukrajina, Sýrie...

„Nehledáme a nikdy jsme nehledali nepřátele. Potřebujem­e přátele,“tvrdil Putin v prosincové­m projevu o stavu Ruska. Okupací Krymu, podporován­ím separatist­ů na východě Ukrajiny či vojenským angažmá v Sýrii však dělá Moskva pravý opak toho, co Putin říká. Výsledkem je zmrazení vztahů se Západem, hledání „teroristů“a pronásledo­vání odpůrců Ruska na Krymu, nákladná operace v Sýrii...

Seznam těch, kteří mohli mít zájem na strašném krveprolit­í v petrohrads­kém metru, je tak dnes delší než kdykoli dřív...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia