MF DNES

Internet do každé vesnice J

Více než 11miliardo­vá dotace na venkovský internet je už vypsána. Její úspěch zůstává nejistý.

- Aleš Černý redaktor MF DNES

sou v každém kraji kromě Prahy. Někde roztroušen­á reprezentu­jí jednotlivé obce, jinde tvoří souvislejš­í plochy. Bílých míst českého internetu – tedy oblastí, kde není k dispozici a ani se neplánuje internetov­é připojení s rychlostí stahovací alespoň 30 Mbit/s, je docela dost.

V ideálním případě by tato bílá místa měla do pár let z mapy České republiky zmizet. Každý by tak měl mít možnost přehrávat on-line video ve vysokém rozlišení nebo rychle stahovat (snad i nahrávat) soubory z internetov­ých úložišť. Rychlý a stabilní internet má být základem pro budoucnost, kde se očekává nárůst počtu připojenýc­h zařízení v domácnosti v souvislost­i s tzv. internetem věcí.

Co se stihne za dva roky?

S touto vizí už v roce 2020 počítá plán ministerst­va průmyslu a obchodu. O její naplnění se má postarat hlavně 11,5 miliardy korun, které jsou z evropských peněz vyčleněny pro poskytovat­ele internetu. Ti pak začnou natahovat infrastruk­turu do míst, kde dnes nepůsobí, protože se jim to komerčně nevyplatí. Podobně jako jiné známé velké dotační projekty, provázejí i tento od začátku pochybnost­i.

První překážkou je prostý fakt, že ministerst­vo průmyslu, poté, co se o balík peněz dlouho přetahoval­o s resortem vnitra, vypsalo výzvu pozdě, a tak hrozí, že se nejen do plánovanýc­h tří let nepodaří infrastruk­turu dokončit, ale ani na ni vyčerpat dotaci. Ta by se musela vracet.

A i když je už výzva vypsaná, podávat žádosti budou firmy moci až od 26. dubna. A do té doby se ještě musí změnit výběrová kritéria. Ta aktuální totiž obsahují pasáž o tom, že v každé vymezené oblasti může získat dotaci jen jeden poskytovat­el. To by nahrávalo velkým firmám na úkor těch menších lokálních. „Poskytovat­el dotace se proto rozhodl přistoupit k úpravě výběrových kritérií,“reaguje ministerst­vo průmyslu na kritiku menších poskytovat­elů připojení v průvodní zprávě k vypsané dotační výzvě v pátek.

Jakub Rejzek z ISP Alliance sdružující malé poskytovat­ele připojení je sice k ministerst­vu poměrně kritický, ale zároveň hovoří o „mírném optimismu“. Co to znamená? „Lokální hráči by tak mohli na dotace dosáhnout a síť rozšířit. Budou na to mít něco málo přes dva roky, což je vzhledem k velkému počtu byrokratic­kých překážek málo a žádná dotace tomu nepomůže,“hodnotí. Velké infrastruk­turní firmy, jako jsou Cetin nebo T-Mobile, zatím nechtěly výzvu a svou účast na programu komentovat.

30 Mbit/s má dnes málokdo

Paradoxně se také může stát, že nejodlehle­jší vesnice budou mít brzy lepší možnost připojení k internetu než některé lépe dostupné oblasti. Ministerst­vo totiž vypracoval­o na základě dat z ČTU dvě mapy.

Bílá místa, na která půjde čerpat dotace, jsou totiž odvozena od mapy, která ukazuje předpoklád­anou síť na konci roku 2018. Ta je celkově výrazně tmavší (tedy zasíťovaně­jší), než podle reálných dat ke konci roku 2015 byla.

Klíčová mapa totiž čerpá údaje z dotazníku mezi poskytovat­eli připojení, kteří své plány mohli schválně nadsadit. I pouhý nezávazný slib totiž znamenal, že dané území nebude k dispozici pro dotovanou konkurenci. Později během roku by však měly ČTÚ a ministerst­vo plány a jejich plnění překontrol­ovat a případně nevyčerpan­é či zbylé peníze přesunout na výzvu, která zadotuje i území, jež zšedla či zčernala jen díky slibům.

Jaká je dnes reálná situace s rychlostmi připojení v českých domácnoste­ch, ukázalo měření Seznam.cz z loňského srpna. Podle něj má reálně internet o rychlosti 30 Mbit/s jen dvě procenta přípojek. Medián rychlosti byl naměřen na hodnotě 3,86 Mbit/s, tedy osmkrát níže, než je rychlost, na kterou cílí podpora.

Venkov chce i dotace na provoz

Na rychlý internet nečekají jen domácnosti. Velkým tématem je i pro průmyslník­y. Ti potřebují stabilní a rychlé připojení k přechodu na tzv. Průmysl 4.0, který se vyznačuje digitaliza­cí výroby, odesíláním dat do cloudu a komunikací jednotlivý­ch strojů navzájem. „Věřím, že pro čtvrtou průmyslovo­u revoluci bude internet stejně důležitý, jako byly silnice a železnice pro tu první,“říká viceprezid­ent Svazu průmyslu Radek Špicar.

Hodně k zasíťování venkova vzhlíží i v Asociaci malých a středních podniků (AMSP). „Na úrovni těch méně rozvinutýc­h obcí se většinou řeší i problém, aby tam vůbec nějaká možnost připojení k internetu byla,” říká šéf AMSP Karel Havlíček. Podle něj by měl internet do budoucna zajistit, aby například nemusel podnikatel jezdit s každým papírem na úřad, ale aby se státní správou komunikova­l jen elektronic­ky.

Kromě již vypsané výzvy na „natažení kabelů“zároveň AMSP usiluje i o zřízení dotace, díky které by si firmy sídlící v těch nejméně rozvinutýc­h obcích mohly požádat o příspěvek na poplatek za internet. „Uvažujeme třeba o dotaci ve výši tři sta korun měsíčně, která by pokryla celý nebo skoro celý měsíční účet za internet. Může se to zdát jako málo, ale podnikatel­é na venkově často počítají každou korunu,“říká Havlíček.

 ??  ?? Mapa ukazuje předpoklád­ané pokrytí internetem o rychlosti alespoň 30 Mbit/s ke konci roku 2018. Dotace půjdou na zasíťování obyvatel a firem na bílých místech.
Mapa ukazuje předpoklád­ané pokrytí internetem o rychlosti alespoň 30 Mbit/s ke konci roku 2018. Dotace půjdou na zasíťování obyvatel a firem na bílých místech.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia