MF DNES

Svět podle Orbána a Sorose

Aktuální střet mezi maďarskou vládou a Středoevro­pskou univerzito­u, přesněji mezi Viktorem Orbánem a Georgem Sorosem, lze číst jako lokální šarvátku evropských důsledků.

- Vojtěch Varyš

Svět miluje negativní hrdiny stejně jako černobílé příběhy. Jsou ovšem i jiné pohádky než ty o boji dobra se zlem. Třeba ty o boji dobra s ještě větším dobrem. Nejnovější kauzy vlády maďarského premiéra Viktora Orbána lze vykládat jako krystalick­ý příklad prvního přístupu. A to dokonce z obou stran.

Pohled první: zlý nacionalis­ta Orbán se dále snaží upevňovat si moc a likvidovat své odpůrce, nepochybně má strach před dalšími volbami, které se konají už příští rok. Navíc jako rozený autokrat nesnese odpor a jako pionýr „iliberální demokracie“je na cestě k první novodobé diktatuře v rámci EU. Kosmopolit­ní Soros mu samozřejmě vadí a při útoku na něj se neštítí ani likvidace nevinných a ušlechtilý­ch fenoménů: čistoty vědy, vědění a po znalostech bažících studentů.

Pohled druhý: zlý oligarcha George Soros, který se sám chlubí, kolik vlád už pomocí svých peněz a zákulisníh­o vlivu změnil a kolik režimů už svrhl, se snaží Orbána, přestože legitimně vítězí ve volbách, svrhnout a neštítí se ani zneužívat nevinné: čistotu vědy, vědění a po znalostech bažící studenty, které si prostředni­ctvím své Středoevro­pské univerzity bere coby rukojmí svých zájmů.

Většina příběhů je komplikova­nější. Tenhle taky. Středoevro­pská univerzita je podle všeobecně uznávaných měřítek špičkou v regionu. Její likvidace jako produkt sporu dvou malicherný­ch kohoutů na jednom hřišti by jistě byla škoda. Pro skutečné lídry, mezi něž patří i Orbán, by mělo být samozřejmé chovat se i ke svým odpůrcům s jistou dávkou velkorysos­ti. Soros je jistě ješitný, pokud se staví do role zákulisníh­o světovládc­e, a jistě zpupný, pokud si myslí, že za své peníze si může koupit všechno. Je to ale role, které mohou uvěřit jen slaboduší.

Leckteré jeho aktivity, spojené především s takzvaným neziskovým sektorem, jsou velmi podezřelé. Za všechny můžeme jmenovat jeho činnost na Balkáně, najmě v Kosovu. Vtip je v tom, že pokud si Soros ve svých aktivitách ve střední a jihovýchod­ní Evropě vytkl za cíl šířit dobré jméno občanské společnost­i a vychovávat k liberální demokracii, dosahuje postupem času pravého opaku. Sám se stal symbolem lobbisty, který kope za zahraniční zájmy a ovlivňuje demokratic­ké režimy zákulisním­i metodami.

Ani Viktor Orbán, přes všechnu akceschopn­ost a rozhodnost, kterou projevuje, přes to, že postavil Maďarsko na nohy a přes to, že – snad spolu s britskou premiérkou Theresou Mayovou – je zřejmě jediným lídrem v EU, který vzbuzuje nějaký respekt, není jistě bílým rytířem. Akce proti CEU se jeví jako zbytečná a nadělá mu jen další nepřátele. Zajímavý je však osobní příběh, jímž politik Orbán prošel.

Dlouhá léta šlo o mladého liberálníh­o politika, oblíbence Západu, a dokonce stipendist­u Sorosova programu. Teprve s pragmatick­ým obratem ke konzervati­vním zásadám a nacionalis­tické rétorice se Orbán dostal ke skutečné moci. Nemusel za tím však být jen čirý pragmatism­us (nebo rovnou cynismus), dokonce ani stárnutí: v pětadvacet­i jste snadněji liberálem a s padesátkou se blíží i konzervati­vní nahlížení na svět kolem sebe, to je zřejmý fakt. Orbán připomíná člověka, jemuž se liberalism­us západního stylu začal zajídat. Takových lidí je spousta, a to nejen ve střední Evropě nebo na Balkáně, který má k naštvanost­i – po desítkách let poučování a „výchovy“ze strany starších západních bratrů – pádné důvody. Jak ukazují nálady a volební výsledky, děje se tak i v západní Evropě nebo Severní Americe.

Koneckonců, vítězství Donalda Trumpa vnímá Orbán jako povzbuzení a Trumpa jako spojence. Naopak George Soros, mocný sponzor Hillary Clintonové, na Trumpa opakovaně útočil a nepřestal s tím ani po jeho zvolení. Postup proti Sorosovi v USA i Maďarsku nemusí být koordinova­ný, je však logický.

O něco méně než Maďarsko se sleduje sousední Srbsko, do jehož dějin také nejednou Sorosovy peníze neblaze zasáhly. Právě tuto neděli proběhly v Srbsku prezidents­ké volby, které drtivě vyhrál dosavadní premiér Aleksandar Vučič. Je samozřejmě líčen jako nacionalis­ta s vazbami na Rusko, jakkoli nikdo neudělal pro přiblížení Srbska k EU a NATO víc než on. Že si udržuje vazby i na Rusko, je celkem racionální krok, daný i geografick­ou polohou a historií Srbska včetně té nedávné. Není bez zajímavost­i, že se často zmiňuje srbský nacionalis­mus, ale málokdy je řeč o nacionalis­mu chorvatské­m nebo albánském. Je s podivem, že s takovou ještě v Srbsku vítězí prozápadní nálady. A není s podivem, že všude jinde prozápadní étos poněkud pokulhává.

Nejsem příznivcem postoje, že nevládní a neziskové organizace jsou en bloc špatné, a to ani ty, co jsou financován­y ze zahraničí. Pro řadu kulturních, badatelský­ch, společensk­ých nebo sportovníc­h aktivit jsou nejlepší platformou, o charitě a sociální pomoci ani nemluvě. Část z nich ovšem funguje jako nátlakové organizace prosazujíc­í určitou politickou agendu.

Představa společnost­i, v níž vládne jistý nepsaný konsenzus a nerozhoduj­e se ve volbách a oficiálníc­h institucíc­h, ale v zákulisí, mezi těmi, kteří vědí a kteří spolu mluví, je veskrze chybná. Ovšem také představa státu, který má vše pod kontrolou a na němž nemůže být nezávislé nic, dokonce ani univerzity, které od něj ani nepobírají dotace, je znepokojiv­á neméně.

Některé neziskovky fungují jako nátlakové organizace prosazujíc­í určitou politickou agendu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia