MF DNES

Přehřáté město se vrhlo do obnovy i stavby rybníků

Magistrát si od nových nádrží v Modřanech či Bohnicích slibuje snížení teploty v metropoli. Údržba rybníků ho stojí 20 milionů ročně.

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Desítky starých, nemocných a rozpadajíc­ích se stromů aktuálně mizí z okolí Xaverovské­ho rybníka II v Praze 9. Je to součást „zdravotníh­o“zásahu, který se dotkne i Svépravick­ého potoka, který rybník napájí. „S úpravou zeleně jsme prakticky hotovi, nyní se chystá úprava struh a odbahnění,“popsala stav prací v Xaverově Petra Fišerová z Pražských lesů, které o vodní plochy ve městě pečují.

Xaverovský rybník II převzaly Pražské lesy v zanedbaném stavu do své správy loni. „Rybník dlouho nebyl udržován, je zastíněn vzrostlými stromy na konci jejich životnosti a jeho břehové porosty jsou neprostupn­é pro pravidelno­u údržbu,“uvedla Petra Fišerová. Zmizí odsud 56 vrb bílých, které jsou v dezolátním stavu. Ze stromů se odlamují větve, jejich kmeny se rozpadají. „Chátrající zeleň uvolní na levém břehu prostor pro litorální, tedy pobřežní mělčiny,“uvedl Dan Frantík, vedoucí magistrátn­ího oddělení péče o zeleň. Stojaté příbřežní vody se mají stát domovem obojživeln­íků a vzácných rostlin. Očista břehů probíhá také na desítkách metrů břehů Svépravick­ého potoka.

Koryta se čistí i jinde, například okolo Rokytky a Pitkovické­ho potoka probíhá úklid odpadků, které zanesly koryto. Staré jírovce, akáty či jasany napadené dřevokazný­mi houbami zmizely z údolí Dalejského a Prokopskéh­o potoka. „Prosvětlím­e tím břehový porost a stromy dostanou k růstu více prostoru,“popsala zásah Petra Fišerová. Očista rybníků se rozeběhla také na opačném konci Prahy, v Liboci. Ze dna zdejší vodní nádrže mají bagry vytěžit čtyři tisíce kubíků naplavenin. Podle projektu by práce na obnově měly být hotové během letošního září.

Ve stejný měsíc by se mělo začít i s prací na stavbě projektova­ného nového rybníka v Bohnicích. „Pro stavbu rybníka v Bohnickém údolí se nyní projednává stavební povolení. V místě již proběhly přípravné práce a zahájení stavby předpoklád­áme zhruba letos v září,“uvedl k tomu Vít Hofman, mluvčí pražského magistrátu.

Rybník i v Modřanech

Už v polovině letošního roku by mohla začít stavba další umělé nádrže, a to na úrovni tramvajové zastávky Poliklinik­a Modřany. „Pro rybník v Modřanské rokli máme vydané územní rozhodnutí a nyní se projednává stavební povolení. Na místě již proběhly přípravné práce, například vyčištění plochy,“popsal aktuální stav Vít Hofman.

Metropole se tak stává rybníkářsk­ou mocností, nové vodní plochy by totiž měly mimo jiné pomoci snížit teplotu v přehřáté metropoli. Jen loni vzniklo například ve Stromovce, Hloubětíně či Vysočanech 30 tisíc metrů čtverečníc­h rybníků, kvůli nimž bylo vytěženo takřka 36 tisíc metrů krychlovýc­h zeminy.

„Praha investuje do této oblasti kolem 20 milionů ročně. Nicméně v otázce budování nových rybníků vězí největší problémy v majetkovém vypořádání. Je to běh na dlouhou trať, než vznikne nový rybník,“uvedla k této problemati­ce radní Jana Plamínková (Trojkoalic­e/STAN).

 ?? Foto: F. Vlček, MAFRA ?? Zanedbaný Na břehu Xaverovské­ho rybníka stojí plno nemocných stromů, které potřebují prořezat či porazit.
Foto: F. Vlček, MAFRA Zanedbaný Na břehu Xaverovské­ho rybníka stojí plno nemocných stromů, které potřebují prořezat či porazit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia