MF DNES

Nové stanice metra A

-

díky blízkosti metra táhnou. „Stejně tak Petřiny, kde jsou většinou paneláky z té doby. Na rozdíl od ošklivých komunistic­kých bytů z osmdesátýc­h a devadesátý­ch let je však výstavba z let padesátých o dost lepší. Jsou to kvalitnějš­í byty, sídliště je urbanistic­ky lépe vyřešené a lidem se tam žije pohodlně,“míní Martina s tím, že se „efekt metro“projevuje i tam, kde ještě žádné nestojí.

„Jakmile se v médiích začalo řešit, že se postaví linka D, klienti si začali prosazovat vyšší ceny. Nejen za své byty, ale i za pozemky v okolí míst, kudy by metro mělo vést. Přidávají si deset až dvacet procent,“pokračuje makléř, podle kterého jsou představy prodávajíc­ích mnohdy nereálné. „Stalo se to už u otevření stanic Prosek a Letňany i u stanic na ,áčku‘. Teď se to však děje mnohem víc,“dodal.

Tak jako v minulosti už ale podle něj ceny bytů v Praze neporostou – lidé jsou náročnější a na předražené byty navíc nemají peníze. A nezachrání to ani metro. ● se otevřely čtyři nové stanice metra A: ● Nejvytížen­ější je .Na letiště Václava Havla, sídliště Dědina nebo mimo Prahu odtud denně jede průměrně lidí. Nejméně cestujícíc­h mají Za den jimi průměrně projede lidí. ● Do denně jede zhruba lidí. ● Celkem nové stanice obslouží

lidí ročně.

Ostrůvky lokálního života

Že je Praha 6 díky stanicím Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a částečně i Nemocnice Motol, která spadá do Prahy 5, ještě atraktivně­jší než dřív, potvrzuje i tamní radnice. „Okolí stanic vypadá kultivovan­ěji než kdy dřív,“uvedl mluvčí Prahy 6 Martin Churavý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia