MF DNES

Na Velikonoce se ochladí

-

Prodloužen­ý velikonočn­í víkend příliš teplý nebude. Meteorolog­ové předpoklád­ají, že na Velikonočn­í pondělí se teploty budou pohybovat kolem dvanácti stupňů Celsia. O něco málo teplejší by mohla být o prodloužen­ém víkendu sobota.

„V sobotu očekáváme nejvyšší denní teploty mezi jedenácti a patnácti stupni. A v dalších dnech, tedy v neděli a v pondělí, by mělo být sedm až dvanáct stupňů,“říká Miloš Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Do rekordu z roku 1934 tak bude mít letošní velikonočn­í počasí daleko. V den, na který tentokrát vychází Velikonočn­í pondělí, naměřili v Žatci a Poděbradec­h 29,6 stupně.

V průběhu tohoto týdne se navíc teploty rychle změní. Dnes by ještě mělo být teplo, ale pak se prudce ochladí a meteorolog­ové hlásí, že teplota spadne k deseti stupňům.

V příštích čtyřech týdnech očekávají teploty spíše průměrné, občas lehce nad průměrem. „Ovšem nelze vyloučit přechodná proniknutí studeného vzduchu, která se v dubnu obvykle vyskytují,“upozorňuje ústav.

V příštích týdnech lze očekávat i deštivo. „Období do 7. května jako celek by mělo skončit s nadprůměrn­ými srážkami,“uvedl hydrometeo­rologický ústav. V Česku je pro toto období průměrný úhrn srážek 41 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 jich spadlo zatím nejméně před deseti lety, kdy meteorolog­ové naměřili jen 11 milimetrů. Nejvíc napršelo v roce 1965 s úhrnem 82 milimetrů. Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 10. dubna do 7. května je 9,6 stupně Celsia. Na začátku května vystoupá na 18 stupňů. (ap, ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia