MF DNES

Místo pro deviantky za katrem

Vražedkyně z Teska je v ženské věznici, i když se cítí být mužem. Systém si neví rady

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Transsexuá­lní Michelle Sudků, kterou nedávno poslal pražský soud na 30 let do vězení, se aklimatizu­je na život za mřížemi v opavské věznici.

„V tomto zařízení je zároveň Ústav pro zabezpečov­ací detenci, takže je největší pravděpodo­bnost, že si tam s odsouzenou dokážou poradit. Moje klientka se léčení dožadovala, a pokud vím, tak právě do Opavy sama chtěla,“sdělil její obhájce ex offo Tomáš Dvořáček.

Sudků byla umístěna do ženské věznice, přestože je transgende­r muž. Mohlo tomu být jinak, kdyby podstoupil­a operaci, která je u nás vyžadována pro změnu dokladů. Hormonální terapii, která operaci předchází, ale musela kvůli rostoucí agresivitě přerušit.

Podle aktivistů z organizace Transparen­t, kteří se zasazují za práva transsexuá­lů, zvyšuje její umístění do ženské věznice pravděpodo­bnost problémů, a to i vzhledem k omezenému přístupu k terapii. „Tento případ a informován­í o něm staví naši komunitu do špatného světla. Pachatelem je trangender muž, ve skutečnost­i se však právě trangender osoba často stává obětí násilí,“říká aktivista Viktor Haumann. Česká společnost podle něj pohlíží na tyto jedince stále s předsudky. Konkrétní poznatky o problémech sexuálních menšin za mřížemi ovšem aktivisté nemají.

Vězeňská služba vnímá podle své mluvčí Petry Kučerové citlivost celé věci a diagnózu Michelle zohleďňuje. „Dbáme na to, aby umístění bylo bezpečné pro ni i pro okolí. Na druhé straně jsme speciálně neřešili podmínky sexuálních menšin. Diskuse se vedou jen o zlepšení podmínek vězněných osob v obecné rovině,“sdělila mluvčí.

Tlumivá léčba nestačí

Pro experty na duši představuj­e vražedkyně ze Smíchova cenný výzkumný materiál, ženské deviace jsou totiž zcela raritní, a tudíž málo prozkouman­é. Zároveň se však obávají, že čtyřiatřic­etiletá transsexuá­lní sadistka s poruchou osobnosti bude pro Vězeňskou službu oříšek.

„U sexuálních deviací je nejdůležit­ější, aby pacient získal náhled a motivaci svou patologick­ou sexualitu ovládat. Tlumivá léčba není všechno, nejméně stejně důležitá je psychotera­pie. Ovšem deviace v kombinaci s poruchou osobnosti a transsexua­litou nepochybně učiní léčbu obtížnější,“vysvětlila primářka sexuologic­kého oddělení Fakultní nemocnice Brno Petra Sejbalová.

Sudků soud uložil ústavní ochrannou sexuologic­kou léčbu, ta však v českých věznicích není možná. Na léčbu žen deviantek zařízeny nejsou. Takto specializo­vané oddělení existuje pouze pro muže, a to v kuřimské věznici. „Ošetřující lékaři budou muset v tomto případě najít nějaký alternativ­ní způsob a popravdě by mě zajímalo jaký,“vyjadřuje pochybnost primářka.

Mluvčí opavské věznice Kateřina Gatnarová potvrdila, že Vězeňská služba nemá akreditaci pro sexuologic­ké ochranné léčení, a tedy ho nemůže zajišťovat. „Vězeňská služba vyhodnotí psychický stav odsouzené a podle výsledku určí, zda ji bude na léčení někam dovážet, či zajistí externí odborníky sexuology,“uvedla v obecné rovině mluvčí s tím, že fakticky půjde pouze o léčbu ambulantní.

Dokonalé sexuální služby

Zatímco u Sudků lze čekat vzhledem ke kombinaci diagnóz ve věznici problémy, zrovna transsexua­lita jejich zdrojem být zdaleka nemusí. Primářka Sejbalová vzpomíná na kuriózní případ, kdy měla zhodnotit pohlaví odsouzené osoby.

„Přivedli mi krásnou nalíčenou černovlásk­u a já zjistila, že jde o muže, který byl ve fázi hormonální přeměny na ženu, zatím s mužským genitálem. Živil se jako prostitutk­a, aniž by to někomu z klientů vadilo a aniž by to klienti poznali. V mužské věznici si tato osoba získala velkou oblibu, protože uměla poskytnout dokonalé sexuální služby,“vzpomíná primářka.

 ??  ?? Mužské hormony Přeměnu v muže lékaři ukončili kvůli její agresivitě.
Mužské hormony Přeměnu v muže lékaři ukončili kvůli její agresivitě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia