MF DNES

Apple zaplatil, tvrdí hackeři

-

Nabídek je zatím velmi málo. V poměru k biopalivům první generace jich nakupujeme jednotky procent, nejčastěji je vozíme z Německa. Je problém získat je v dostatečné­m množství za konkurence­schopnou

Londýnské hackerské skupině, která si říká Turkish Crime Family, měly do minulého pátku přistát na účtech bitcoiny od Applu. Jinak hrozila, že zneužije stamiliony přístupový­ch údajů majitelů iPhonů a jiných zařízení americké firmy, zablokuje jim uživatelsk­é účty a smaže data z cloudového úložiště. Později hackeři vyhrožoval­i tím, že zaútočí na servery firmy.

Klíčové datum uplynulo a uživatelům se nestalo nic. Hackeři na svém twitterové­m účtu tvrdí, že je to kvůli Všichni potenciáln­í výrobci, kteří u nás jsou – skupina Agrofert, Oleo Chemical v Liberci (dnes Temperatio­r, pozn. red.), jednotka v Ústí tomu, že výkupné na jejich účet dorazilo. V pátek nejprve správce Twitteru Turkish Crime Family napsal, že podle vzkazu od vyjednávač­e dosáhli s Applem dohody. Později však přidal tweet o tom, že bitcoiny stále nedorazily, a tak jsou připraveni spustit útok.

Následoval jednoduchý tweet: „Ahoj všichni, koukněte, copak to tu máme.“K němu byl připojený odkaz na potvrzení o transakci v hodnotě 401 bitcoinu, tedy v přepočtu podle nedělního kurzu asi Určitě se rozšíří nabídka alternativ­ních energií. To bude formovat podobu čerpacích stanic. Pokud se půjde cestou e-mobility, budou se čerpací stanice zvětšovat, aby tam bylo více míst na připojení k nabíječkám elektrické­ho proudu. Čepro počítá s rozšiřován­ím počtu čerpacích stanic v řádu kusů ročně. Letos to bude asi o tři. 470 tisíc amerických dolarů (téměř 12 milionů korun). „Dohoda je dohoda,“potvrdil zástupce skupiny hackerů serveru Internatio­nal Bussines Times (IBT), že na základě výkupného skupina Turkish Crime Family útok zrušila.

Vzhledem k anonymní povaze bitcoinu není jasné, od koho peníze skutečně přišly. Je tak možné, že Apple s vyděrači nevyjednáv­al a ti vyplacení fingovali, aby si zachovali tvář. Apple na dotaz IBT nereagoval. (ac)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia