MF DNES

Rusko-americké vztahy jsou zničené? Ne, pročištěné

Navenek to řinčí, pod povrchem se vede běžný provoz. A kdo si teď dovolí tvrdit, že Trump je Putinova loutka?

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Je zvláštní, že americká loutka zaútočila na svého ruského loutkáře.

Je fascinujíc­í sledovat nejrůznějš­í výklady toho, co se odehrává mezi Ruskem a USA po americké tomahawkov­é spršce v Sýrii. Včetně teorií, že celé to bylo divadlo a autorem scénáře byl Vladimir Putin. Cíl představen­í: zamaskovat, že Kreml řídí Donalda Trumpa, o němž jeho nepřátelé v Americe říkají, že je ruská loutka.

Ale teď už vážně. Na první pohled to vypadá, že ruský premiér Dmitrij Medveděv měl pravdu, když řekl, že rusko-americké vztahy jsou zničeny.

Premiér Medveděv říká, že Rusko a USA se ocitly „na hraně vojenského střetu“. Američané zase chtějí vyšetřovat Rusy, zda neměli prsty v chemickém bombardová­ní v Sýrii (a vyšetřován­í, jak ukazují zkušenosti posledních 15 let od Iráku až po Donalda Trumpa, znamená, že dotyčný je škrcen, ať jsou důkazy, nebo ne). A média už tisknou porovnání vojenské síly USA a Ruska.

Přibývají i „znepokojiv­é“zprávy, například, že Rusko vyslalo fregatu proti dvěma americkým torpédobor­cům, jež odpálily tomahawky. To je asi, jako by vyslalo džíp proti dvěma tankům.

Ale i když to na povrchu rusko-amerických vztahů řinčí, jako kdyby se opravdu vracela studená válka, pod tím vším hlukem se vede běžný provoz.

A tak je jednou z nejdůležit­ějších zpráv od chvíle, kdy 59 amerických křídlatých střel doplachtil­o do Sýrie, jindy zcela rutinní informace, že americký ministr zahraničí Rex Tillerson poletí v úterý do Moskvy, přesně tak, jak to měl v diáři.

O víkendu si Tillerson o chystané návštěvě také telefonova­l s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Takže: co se opravdu děje?

Možná mezi Rusy a Američany není žádné skutečné drama, jak se to líčí teď, a žádný neskutečný románek, jak se to s gustem líčilo po vítězství Donalda Trumpa v prezidents­kých volbách, kdy se stalo módou tvrdit, že Trump chce vlézt za Putinem do ruské postele.

Možná jsou americko-ruské vztahy skoro normální: někdy pracovní, někdy velmi vypjaté, když se střetnou zájmy a prestiž dvou mocností, které vědí, že mohou být partnery, ale současně mají svá ega.

Rusko muselo bezprostře­dně po náletu na Sýrii hlasitě křičet, aby nevypadalo, že je jen papírový medvěd.

Muselo to udělat, protože úder na Sýrii paradoxně prospěl i jemu – tak jako prospěl Trumpovi.

Trump bombardová­ním řekl několik věcí naráz, například, že není Barack Obama, který toho hodně namluvil a nepodnikl žádnou akci, a že svět má teď vidět USA jako jinou zemi. A tím, že provedl útok na ruského chráněnce Sýrii, navíc doslova přes hlavu Rusů – a Rusové museli dokonce z cílového letiště prchat – vyslal jasný vzkaz víc domů než do Moskvy. Přeloženo: dovolí si po tomhle někdo ještě tvrdit, že jsem ruský nahrávač?

Pro Putina a jeho lidi byl nicméně nálet hodně kyselý citron, ale je docela možné, že jsou připraveni spolknout ho mnohem snáz, než se navenek tváří.

Zatím posunu v rusko-amerických vztazích, který si zřejmě přejí obě strany, bránilo obviňování Trumpa, že je ruská rohožka. Jakoukoliv dohodu, i kdyby byla v nejlepším americkém zájmu, by to shodilo ze stolu s tím, že Trump zaprodává Ameriku.

Paradoxně nálet na ruského chráněnce, při němž Rusové nemohli dělat nic než jen koukat a spolupraco­vat, dává Trumpovi pro vztahy s Rusy delší vodítko, než dosud ve Washington­u měl.

Současně také ukázal realitu. Rusko by rádo stálo s USA jako rovný s rovným, ale jestliže Amerika chtěla provést nálet dokonce na místo, kde mělo vojáky, nemohlo s tím nic dělat, jen mizet.

Viděli jsme tak úvodní díl budoucího seriálu, předobraz rusko-amerických vztahů. Snahy najít společnou řeč tam, kde to jde, zkomplikuj­í čas od času okamžiky, kdy se zájmy obou zemí srazí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia