MF DNES

Cobainovi žáci z pískoviště na sídlišti

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Říká se jim mileniálov­é, dětem narozeným v letech 1986 až 1995. Spisovatel Miroslav Pech pro ně však vymyslel mnohem poetičtějš­í i výstižnějš­í pojmenován­í – Cobainovi žáci. Odkazuje jím na slavného frontmana kapely Nirvana Kurta Cobaina. Stejný název nyní nese i jeho knižní novinka, kterou vydává nakladatel­ství Argo.

Téměř dvousetstr­ánkovým příběhem provází bezejmenný hlavní hrdina. Autor se postupně vypisuje ze zážitků z panelákové­ho pískoviště, lásky k TV magazínu nebo nechuti k rovnátkům. Později nechybějí drogové experiment­y, touha vzdorovat společnost­i i následné pochopení, že ne vše v životě bude tak, jak si to člověk naplánoval.

Síla knihy nepramení z vyprávění, ale z drobných detailů, které osloví především čtenáře jeho generace. Oživuje totiž reálie doby – od lízání vitacitu po pravidelné týdenní velenákupy v Penny Marketu.

Přesto dílo projde zajímavou proměnou. Dětství a dospívání připomíná až šabachovsk­y laskavé scény ze života chlapce. Chvíle, kdy Pech popisuje, jak se na základní škole proměňuje v Johna Lennona, skoro zavání genialitou. Složitější období s drogami pak laskavost promění v úzkostlivé čtení. Ale nic z toho nepůsobí strojeně nebo prvoplánov­ě.

Zajímavé rozhodnutí Pech učinil také po jazykové stránce. Jazyk totiž dospívá společně s protagonis­tou. Od jednoduchý­ch vět plných banalit nahuštěnýc­h za sebou se kniha dostává k složitější­m souvětím ilustrujíc­ím jeho vývoj. Pech si však jako autor nepotrpí na květnaté popisy, hodně si zakládá na dialogu.

Cobainovi žáci jsou jedinečnou výpovědí o generaci toužící žít si život po svém a hlavně po vzoru svých idolů. Beatnický vzdor z toho sálá na míle daleko. To se dnes jen tak nějakému spisovatel­i nepodaří. Ačkoliv by hodně chtěli.

 ??  ?? Autor Miroslav Pech vydal knižní novinku. Foto: Marek Podhora, MAFRA
Autor Miroslav Pech vydal knižní novinku. Foto: Marek Podhora, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia