MF DNES

Taxikáři kradou stále častěji

Za čtyři roky se počet nepoctivýc­h řidičů taxi zvýšil desetkrát. Praha tlačí na změnu zákona

-

Jakub Heller redaktor MF DNES

Připomínka komunistic­ké éry a jedny z nejdražšíc­h taxíků na světě. S těmito slogany vyrazil magistrát do dalšího kola boje proti nepoctivým taxikářům. Boje, který Praha začala v posledních letech znovu prohrávat.

Na devět míst metropole, těch nejčastěji obsazených taxikáři okrádající­ch cestující, nechal magistrát vyvěsit plakáty, které mají turisty odradit od využívání jejich služeb. Mají hned tři grafické podoby. První s rudým pozadím zdobí žlutá hvězda a připomíná minulý režim.

„Tyto taxíky jsou součástí expozice muzea komunismu. Chcete zážitek z totalitní doby? Astronomic­ké sumy za jinak levnou službu,“píše se anglicky na plakátu, který turisty nabádá k opatrnosti a doporučuje jim, aby si raději zavolali důvěryhodn­ého taxikáře. Další plakát srovnává běžné ceny v Praze a v jiných metropolíc­h s taxami nepoctivýc­h taxikářů. Z posledního se lidé dozvědí, jaká je v metropoli maximální povolená cena za kilometr a kolik má přibližně stát cesta z centra města na letiště Václava Havla. Poněkud kontroverz­ní plakátovou akci doplní během několika dní ještě web taxi.praha.eu. Město na něm kromě kalkulátor­u pro výpočet ceny jízdného uveřejní i povinnosti, které musí taxikáři splňovat, a také shrne, na co všechno mají jejich zákazníci nárok. „Nedělám si iluze, že touto kampaní jako zázrakem vyřešíme problém s nepoctivým­i taxikáři, naším cílem je především varovat turisty,“říká primátorka Adriana Krnáčová.

Legislativ­ní bič na taxikáře

zjištěném porušení zákona, a to na dobu tří let,“říká Neřold.

Při stávající četnosti kontrol se totiž může snadno stát, že podvádějíc­ího taxikáře úředníci v dané době podruhé neodhalí. Počet taxikářů v metropoli se totiž neustále zvyšuje. Těch pražských jezdí ve městě na sedm tisíc. Doplňuje je dalších asi pět tisíc řidičů, převážně ze středních Čech, kteří mají zkoušku ze zdejšího místopisu a mohou své služby poskytovat i v Praze.

S některými požadavky na podobu změny zákona však Praha neuspěla. Chtěla třeba, aby měli taxikáři barevně odlišenou registračn­í značku. Uředníci by pak lépe poznávali vozy hotelových taxikářů či řidičů, kteří klienty vozí načerno.

Praze se do návrhu novely nepodařilo prosadit ani to, aby odpovědnos­t za porušení pravidel nesli kromě řidičů i zprostředk­ovatelé dopravy, jako jsou provozovat­elé aplikací Uber, Taxify či Liftago, ale i běžné dispečinky. Na ně dnes totiž zákon nepamatuje. „Odpovědnos­t zprostředk­ovatelů je ve Sněmovně jako pozměňovac­í návrh. Bude tedy záležet na výsledném hlasování,“dodává Neřold. Druhé čtení novely podle něj bude následovat nejdříve za dva měsíce.

„Delikvence v oblasti předražení se dnes pohybuje kolem patnácti procent.“

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Rudé taxi Kampaň magistrátu přirovnává praktiky dnešních nepoctivýc­h taxikářů k chování řidičů taxi v době komunismu.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Rudé taxi Kampaň magistrátu přirovnává praktiky dnešních nepoctivýc­h taxikářů k chování řidičů taxi v době komunismu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia