MF DNES

Klinika opět zaplnila ulice

-

dopravě. Její první čtení proběhlo ve středu a teď se jí bude zabývat hospodářsk­ý výbor Sněmovny.

Pražskému magistrátu, který se na přípravě návrhu novely podílel, má umožnit požadovat od taxikářů třeba složení psychotest­ů. Významnějš­í má být však jiná změna. Vrátit se totiž má možnost zadržení průkazu řidiče taxislužby přímo při kontrole. O takovou pravomoc města v roce 2013 připravila dnes platná novela, což podle magistrátu vedlo k prudkému nárůstu počtu nepoctivýc­h taxikářů. „Delikvence v oblasti předražení se dnes pohybuje kolem patnácti procent. Přitom v roce 2013 to bylo jen jedno až dvě procenta,“říká Jiří Bureš, vedoucí odboru taxislužby.

Pražští úředníci vloni provedli 1 300 kontrol taxikářů a na jejich základě zahájili 330 správních řízení, v nichž úřady uložily pokuty ve výši 14 milionů korun. Problém je podle Bureše v tom, že ti skutečně nepoctiví řidiči si z pokut nic nedělají. „Nevykazují žádný majetek a exekuce vůči nim jsou z toho důvodu většinou zastavován­y,“vysvětluje.

Úředníci však budou nově moci odebrat při kontrole licenci i při pouhém podezření na předražení jízdy a ztížit tak nepoctivým taxikářům

V centru města včera demonstrov­aly stovky lidí na podporu žižkovskéh­o Autonomníh­o sociálního centra Klinika. Protestova­ly proti snaze vlastníka budovy, Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), centrum z objektu vystěhovat. Demonstrac­e skončila na Těšnově koncertem a podle policie se obešla bez incidentů.

Účastníci demonstrac­e se sešli kolem 15. hodiny na náměstí Míru, odkud se vydali na pochod přes Václavské náměstí na Těšnov. Jejich počet se postupně rozrostl na přibližně tisícovku. Na Těšnov dorazili před půl šestou odpoledne. Pochod cestou doprovázel­y desítky policistů, kteří zastavoval­i a odkláněli dopravu, i antikonfli­ktní tým. Některé tramvajové linky musely další poskytován­í přepravy. „Pokud by řidič se zadrženým průkazem, takzvanou žlutou průkazkou, dále taxislužbu vykonával, dopustil by se již trestného činu,“říká mluvčí ministerst­va dopravy Tomáš Neřold.

Okradeš jednou a jsi bez licence

Nově také taxikář přijde o oprávnění už při první sankci za závažný přestupek, kterým je třeba předražené jízdné či nepoužití taxametru. Dosud mu takový postih hrozí, až když spáchá dva takové delikty během pěti let. „Po novele zákona dojde ke ztrátě spolehlivo­sti po prvním jezdit po objízdných trasách. Demonstrac­e měla být prvním krokem strategie, jak autonomní centrum zachovat. SŽDC budovu loni získala od Úřadu pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM). Squateři objekt obsadili koncem roku 2014 a později jim ho ÚZSVM na rok půjčil. Poté, co úřad výpůjčku neprodlouž­il, obývají aktivisté budovu již více než rok nelegálně. V lednu soud nepravomoc­ně rozhodl o vyklizení Kliniky.

„Poté, co o budovu Kliniky nestandard­ním způsobem požádala SŽDC a bez jakéhokoli projektu či normálně nezbytného schválení vládní dislokační komisí ji získala, koná tato státní instituce stupňující se kroky k tomu, aby nás z domu dostala,“uvedl jeden z aktivistů Jan Trnka.

Mluvčí SŽDC Marek Illiaš na to v reakci zopakoval, že správa má k dispozici rozsudek, kde aktivisté dostali příkaz k vyklizení Kliniky. „Aktivisté budovu využívají protiprávn­ě,“řekl mluvčí. (ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Squaterské téma Demonstran­ti chtějí zachování Kliniky.
Foto: ČTK Squaterské téma Demonstran­ti chtějí zachování Kliniky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia