MF DNES

Dům 224 padl, který je na řadě?

Demolice v Břevnově může spustit lavinu změn. Podle úřadů jde o projev živého města

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Na Břevnově je dobojováno. Historický dům s číslem popisným 224 neboli Bělohorská 107 už zmizel. Na jeho místě bude stát nový komplex nazvaný Ubytovna Bělohorská. Objekt má podle projektu mít kapacitu 25 pokojů pro 40 osob a jiné příslušens­tví.

Porážku uznal i Klub Za starou Prahu, který až do posledního okamžiku jako nejdůležit­ější oponent usiloval o zachování stávajícíh­o objektu s novorenesa­nční fasádou. „Neuspěli jsme s naším podáním. Pro nás tato záležitost odstranění­m zmíněného domu končí, nemá smysl dál vést boj s větrnými mlýny,“vysvětlila předsedkyn­ě Klubu Za starou Prahu Kateřina Bečková aktuální stanovisko.

Podle ochránců památek jde o nebezpečný precedens. Nehrálo se totiž jen o osud zmíněného domu, ale také o to, jak bude tenhle kout Velkého Břevnova dál vypadat. „Nerozhodov­alo se o jediném případu, jediné demolici a jediné stavbě, ale o budoucí proměně celé lokality,“uvedla Bečková.

Chyběl kontext

Stavební úřad, magistrát, radnice Prahy 6 a další úřady měly podle Klubu Za starou Prahu demolici a vznik šestipatro­vého hotelu projednat nejen jako povolení jediné konkrétní stavby, ale v celém kontextu jako návrh regulačníh­o plánu. Nový hotel svými parametry, především výškou, prý nezapadá do uliční fronty v této části Bělohorské ulice. Podle námitek ochranářů povolení novostavby může vyvolat spuštění dalších stavebních změn v lokalitě, demolic a novostaveb.

Odbor stavebního řádu pražského magistrátu však s námitkami nesouhlasí. „Návrh novostavby odpovídá výšce staveb v bloku, kde se novostavba do vzniklé proluky umisťuje. Její prostorová skladba bude koncipován­a tak, aby bylo doplněno schéma struktury místní uliční a blokové zástavby v ulici Bělohorská,“uvedla Markéta Vacínová, ředitelka odboru stavebního řádu magistrátu. Protesty se týkaly i dalších možných problémů spjatých se stavbou hotelu – porušení vnitroblok­u či rostoucí hladiny hluku. Úředníci se podle tohoto zamítavého stanoviska vším pečlivě zabývali a vyřešili všechny námitky, které proti Ubytovně Bělohorská padly.

O osudu domu č. p. 224 se jednalo od léta 2015, kdy se objevila žádost o novostavbu. A úředníci ochráncům památek tvrdě oponovali. „Objekt, který má být odstraněn, není památkově chráněn. Dům nevykazuje žádné znaky vyžadující zvláštní ochranu. Hlavní město Praha je živým organismem a nelze požadovat ‚zakonzervo­vání‘ všech staveb na jejím území,“uvedl Petr Malotín, vedoucí odboru výstavby radnice Prahy 6.

Transgas a jiné bourání

O osudu dalších objektů se rozhoduje i mimo historicko­u pražskou periferii. Klub Za starou Prahu zřejmě definitivn­ě prohrál boj o brutalistn­í komplex Transgasu kousek od Václavskéh­o náměstí na dolním konci Vinohradsk­é ulice.

Demoliční čety se již zakously do další architekto­nické památky ze 70. let, telefonní ústředny v Dejvicích. Shodou okolností je pod oběma projekty podepsán přední architekt Václav Aulický. „Za svůj život jsem realizoval asi 22 baráků a možná dojde k tomu, že je budou jeden po druhém bourat,“uvedl architekt.

Developeři již delší dobu usilují o to, poslat k zemi i dům číslo 47 na rohu Václavskéh­o náměstí a Opletalovy ulice. Rádi by pronikli i na atraktivní parcely v Jindřišské a sousední Růžové ulici. Zmizet má bývalá prodejna CKM v Jindřišské. V Růžové se tlačí na parcelu, která nebyla šest století zastavěna. „V případě objektu v Růžové ulici byly v posledních letech již dva návrhy zamítnuty ministerst­vem kultury. Nyní běží třetí územní řízení,“uvedla Kateřina Bečková.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Stržen Místo domu s novorenesa­nční fasádou v Bělohorské ulici je nyní proluka, kde vznikne šestipatro­vý hotel.
Foto: Dan Materna, MAFRA Stržen Místo domu s novorenesa­nční fasádou v Bělohorské ulici je nyní proluka, kde vznikne šestipatro­vý hotel.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia