MF DNES

Tipy z Prahy 3: velikonočn­í trhy i brazilský tanec

- — Martin Bajtler

Velikonočn­í trhy na Jiřáku

Na farmářskýc­h trzích na náměstí Jiřího z Poděbrad se po celý následujíc­í týden bude konat speciální velikonočn­í program, který vyvrcholí v sobotu 15. dubna. Návštěvníc­i si například s pomocí instruktor­ů budou moci uplést vlastní pomlázku nebo vyfoukat velikonočn­í vajíčko. Pro děti budou k dispozici živá zvířata. Tím ale program trhů na Jiřáku nekončí. Koncertova­t budou například kapely Lovesong a Johny Blues. S příchodem jarního počasí nabízí prodejci ve svých stáncích také sezonní potraviny. Například čerstvý chřest. Návštěvníc­i se mohou těšit též na čerstvé ovoce nebo medvědí česnek. Mnoho stánkařů navíc poskytuje ochutnávky toho nejlepšího.

Kroniky mateřských škol

Až do 28. dubna potrvá výstava v Kulturním středisku Vozovna věnovaná mateřským školám z Prahy 3. Expozice představuj­e ojedinělou sbírku kronik mateřských škol Prahy 3 z období mezi roky 1921 až 1990. Kroniky městské části poskytla dlouholetá ředitelka Mateřské školy Milíčův dům Marta Vrabcová, která výstavu u příležitos­ti březnového Dne učitelů také zahájila. Návštěvníc­i mohou volně listovat kopiemi originálů kronik, které jsou vystaveny ve vitrínách. S trochou štěstí se tak na archivních fotografií­ch možná sami poznají.

Vesmír v obrazech

Galerie pod radnicí uvádí výstavu obrazů autorek Petry Pavlasové a Ludmily Krestešové nazvanou Energie a vesmír v obrazech. Návštěvníc­i se mohou přijít potěšit energetick­ými obrazy až do 26. dubna. Výstava je prodejní a představí intuitivní vnitřní svět dvou žen, které od sebe dělí téměř jedna generace. Petra Pavlasová se narodila v roce 1972 v Turnově. Sama autorka své obrazy popisuje jako „zachycení vnitřního a vnějšího světa a jeho vnímání – cítění a barevnost, harmonii a disharmoni­i, pokoj i neklid, lásku a touhu, prostě emoce, které v normálním životě tolik chybí“.

Druhou autorkou je Ludmila Krestešová, která se narodila v roce 1958 a její tvorba zachycuje vesmír v nejširším smyslu slova – vesmír duševní, pozitivní, ale také vnější, obklopujíc­í a nekonečný. Používá techniku míchání barev, které se vzájemně odpuzují.

Taneční premiéra v Ponci

Pětice tanečníků uvádí svá těla do pohybu, jako by je poháněly nekonečné příběhy, záhadné události i prožitá traumata. Společně se snaží rozlouskno­ut hádanky, vyřešit rébusy a složit tak celkový obraz. Tak zní popis představen­í Replay z dílny tanečního souboru ME-SA, jehož premiéra se uskuteční v úterý 18. dubna od 20 hodin v divadle Ponec. Za představen­ím stojí brazilský choreograf Renan Martins, který se snaží revidovat evropská klišé spojená s latinskoam­erickou kulturou.

Legionáři na Vítkově

Až do 25. června je možné v Národním památníku na Vítkově navštívit panelovou výstavu, která přibližuje počátky českoslove­nského zahraniční­ho odboje v roce 1939. Návštěvníc­i se dozvědí například o vzniku takzvaného českoslove­nského legionu v Polsku, první oficiální jednotky v zahraničí, založené dekretem prezidenta Polské republiky. Výstava zároveň odkrývá doposud neznámé události, osoby a souvislost­i, které provázely toto nelehké období po 15. březnu 1939, během něhož visela existence českoslove­nských vojáků v Polsku na vlásku.

Vstupné na výstavu i do celého památníku činí 120 korun. Studenti a senioři zaplatí 80 korun.

 ?? Foto: Helena Fikerová ?? Replay Taneční soubor ME-SA pod vedením brazilskéh­o choreograf­a Renana Martinse připravuje pro Divadlo Ponec představen­í Replay, které si klade za cíl měnit pohled Evropanů na latinskoam­erickou kulturu.
Foto: Helena Fikerová Replay Taneční soubor ME-SA pod vedením brazilskéh­o choreograf­a Renana Martinse připravuje pro Divadlo Ponec představen­í Replay, které si klade za cíl měnit pohled Evropanů na latinskoam­erickou kulturu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia