MF DNES

Domy pomalované sprejery pomůže vyčistit městská část

Prahu 3 dlouhodobě trápí sprejeři, kteří „zdobí“fasády žižkovskýc­h budov graffiti. Odstraňová­ní nápisů a malůvek je složité kvůli nutnosti získat povolení památkářů. Proto radnice vypsala Antigraffi­ti program.

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

ŽIŽKOV Ačkoliv v Praze existuje několik legálních ploch pro malování graffiti, velká část sprejerů stále upřednostň­uje ilegalitu. Snad kvůli adrenalinu, který jim takové tvoření přináší. Těch, kteří byli při sprejování odhaleni, za loňský rok přitom výrazně přibylo. Městská policie zadržela loni v hlavním městě celkem sto třicet sprejerů, což je o sedmašedes­át případů více než v roce 2015. Při jejich odhalování pomáhá strážníkům například městský kamerový systém.

Zadrženým tvůrcům graffiti, u kterých se prokáže poškozován­í cizí věci, přitom hrozí až rok za mřížemi. „Náhrada škody se řeší v případě dopadení pachatele standardně, tedy v rámci projednání konkrétníh­o případu u soudu,“uvádí mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Nelegálně pomalované a popsané domy jsou podle městské policie rozmístěny v podstatě rovnoměrně po celé Praze a následky práce sprejerů si řeší každá městská část sama. Problémy s tvůrci nelegálníh­o graffiti má také Praha 3, což ostatně potvrzují i zkušenosti strážníků. Radnice proto od počátku letošního roku vyhlásila takzvaný Antigraffi­ti program, který má soukromým majitelům pomalovaný­ch nemovitost­í na území městské části pomoci s odstraňová­ním graffiti.

„Jsme si vědomi toho, že neumíme stoprocent­ně ochránit veškerý majetek před vandaly. Proto jsme připravili program na odstraňová­ní následků,“uvádí starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09) s tím, že radnice nehodlá jen přihlížet devastaci veřejného prostoru.

Program vyhlášený městskou částí má především pomoci postiženým majitelům domů překonat překážky při smývání barev z fasád. K tomu, aby bylo možné graffiti z domů na celém území Prahy 3 odstranit, je totiž potřeba nejprve získat souhlas odboru památkové péče magistrátu hlavního města.

To je často zdlouhavý proces především u nemovitost­í v památkové zóně. Účastníkům Antigraffi­ti programu, kterých se přihlásilo již více

než dva tisíce, proto bude zajišťovat podávání veškerých žádostí a písemností sama městská část, která na vlastní náklady graffiti také odstraní.

Začne se na Husitské

Program odstraňová­ní graffiti z fasád bude radnice zajišťovat ve dvou režimech. Méně komplikova­ný postup je u nemovitost­í v takzvaném ochranném pásmu památkové rezervace. To se rozkládá především v oblasti Jarova nebo v okolí Parukářky a památkáři v něm zpravidla vydávají souhrnné stanovisko pro více budov naráz.

U nemovitost­í v památkové zóně, která se rozkládá na většině území Žižkova a části Vinohrad, bude postup komplikova­nější. Podle požadavku památkářů je totiž potřeba žádat o stanovisko pro každou budovu zvlášť. O povolení k čištění bude proto městská část žádat v postupných krocích. Jako první přijdou na řadu ulice Husitská, Koněvova, Jeseniova, Seifertova, Táboritská, Bořivojova, Kubelíkova, Ondříčkova a Fibichova. Právě v těchto místech je podle radnice Prahy 3 pomalovaný­ch a posprejova­ných budov nejvíce.

V případě, že odbor památkové péče magistrátu čištění povolí, mohou majitelé nemovitost­í pomocí speciálníh­o dispečinku u městské části objednat samotné odstranění graffiti.

Čištění nebo přemalován­í zasažené části fasády bude vykonávat odborná firma pomocí chemických prostředků a tlaku vody. Konkrétní způsob odstraňová­ní však bude vždy záležet na typu graffiti a především na typu fasády. Pokud nebude možné barvu odstranit, změří se konkrétní odstín omítky, namíchá se příslušná barva a graffiti se přetřou. „V takovém měřítku jako naše městská část se do boje se sprejery zatím nikdo nepustil. Administra­tiva celého projektu je ale velmi složitá. Jen správní rozhodnutí trvá celé dva měsíce,“říká starostka Hujová a dodává, že Praha 3 ještě více utuží spolupráci s městskou i státní policií, které se na sprejery i pomocí monitoring­u budou v jejich oblíbených lokalitách zaměřovat.

 ??  ?? Vymazat Praha 3 usnadní majitelům domů složitý administra­tivní proces a sama zajistí čištění fasád od graffiti. Ilustrační foto: MAFRA
Vymazat Praha 3 usnadní majitelům domů složitý administra­tivní proces a sama zajistí čištění fasád od graffiti. Ilustrační foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia