MF DNES

Koho vír stáhne na dno?

O udržení ve fotbalové lize bude zřejmě hrát šest týmů. Nejblíž sestupu jsou Příbram a Jihlava

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

lak. Napětí. Nervozita. Obavy. Fotbalistů­m, jejichž týmy bojují v lize o udržení, většinou šrotují hlavou tíživé myšlenky. Jak hráče naladit, aby krizové období sezony ustáli a nezačali panikařit?

Martin Hašek, nový trenér Bohemians 1905 zvolil neotřelé řešení papír s ligovou tabulkou zmuchlal, hodil do koše a hráčům vtloukl do hlav, že se musí dívat na novou, vlastní. „O záchranu nehrajeme. Řekli jsme si, že budeme hrát vlastní soutěž na osm kol. Chceme v ní být co nejvýš, nejlépe první,“překvapil novináře po utkání s Jihlavou.

O jeho metodě si můžete myslet, co chcete, ale podstatný je jedině výsledek: zabrala. I díky ní jsou na tom teď Bohemians ze všech reálně ohrožených týmů nejlépe po vítězství 1:0 je od patnáctého místa, na kterém se krčí právě Jihlava, dělí

1. FC Slovácko 1. FK Příbram

už sedm bodů. V bezpečné zóně ještě nejsou, ale po důležitém vítězství, které trefil svým prvním ligovým gólem Rus Kabajev, Ďolíček vydechl úlevou.

Pod bývalým trenérem Koubkem se tým zasekl, nevyhrával, nedával góly. Změna přijít musela, jinak hrozilo, že se tým, který na podzim vůbec nehrál špatně, propadne nebezpečně nízko. Stačilo, aby Hašek usměvavý a dobře naladěný vnesl do kabiny pohodu, sáhl po systému se čtyřmi obránci... A hned je situace veselejší.

Bohemians se pár rychlými tempy přiblížili ke břehu, jiným naopak čím dál víc hrozí, že je stáhne ke dnu zrádný vír. Poslední Příbram se mohla nadechnout na Slovácku, ale šanci promarnila.

Po porážce 0:1 ztrácí na čtrnáctý Hradec šest bodů, navíc s ním má horší vzájemný zápas. Kdo si ještě na tým, kterému zatím pořád šéfuje boss Jaroslav Starka, vsadí?

Dost možná ani on sám. Příbram sice na jaře dvakrát vyhrála, ale na to, aby dohnala bídný start, to zdaleka

Bohemians 1905 FC Vysočina Jihlava

nestačí. Starka naznačil, že možná z klubu vycouvá. A pokud jeho „dítě“z ligové mapy skutečně vymizí, někteří se zaradují.

„Pro mě je pohlazení po duši, že jsme je přece jen utopili. Teď už se z toho jen těžko vyhrabou. A zaslouží

FK Teplice FC Slovan Liberec

si to,“šil do soupeře slovácký záložník Jan Navrátil. Před rokem hrál o udržení v dresu Olomouce a Příbram, se kterou jeho tým neúspěšně soupeřil, mu zjevně od té doby leží v žaludku: „Co se dělo loni, to bylo docela silné kafe.“

MFK Karviná SK Slavia Praha

Právě Navrátil padl k zemi před přímým kopem, ze kterého Slovácko vstřelilo jediný gól utkání. Tím zase on namíchl příbramské hráče, kteří po zápase vyčítali sudímu Pechancovi, že si faul vymyslel.

„Kontakt tam byl,“využil Navrátil

FK Jablonec FC Fastav Zlín

klasickou formulku. Slovácko podeváté v řadě neprohrálo, vyrovnalo klubový rekord a starosti o udržení může zřejmě vypustit. Pod sebe se sedm kol před koncem ligy s obavami dívají jinde: v Liberci, Brně, Hradci.

Ještě větší starosti tíží předposled­ní Jihlavu, která má ze všech ohrožených zřejmě nejtěžší los: čekají ji zápasy se Spartou, Boleslaví, Zlínem i Plzní. Navíc hraje v závěru soutěže čtyřikrát venku, kde ještě ani jednou nevyhrála a posbírala nicotné čtyři body se skóre 3:19.

„Bohužel, po třech bodech, které by nás přiblížily ke konkurentů­m, nejdeme,“postěžoval si po porážce s Bohemians trenér Michal Bílek. „Ve hře je ještě hodně bodů a čtyřbodová ztráta není nepřekonat­elná, ale to si už říkáme dlouho.“

Slova se brzy musí změnit v činy. Jinak se v příští sezoně na Vysočině liga hrát nebude.

AC Sparta Praha FC Zbrojovka Brno

 ?? Foto: ČTK ?? Gól Jevgenije Kabajeva proti Jihlavě může být pro Bohemians v boji o udržení klíčový.
Foto: ČTK Gól Jevgenije Kabajeva proti Jihlavě může být pro Bohemians v boji o udržení klíčový.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia