MF DNES

ONA DNES TÉMA

-

a materiálu zpoplatněn­é, cena za hodinu se pohybuje kolem sta korun.

V případě, že si nejste jistí, jestli je dobrý nápad zahryznout se do dýhy bruskou nebo smirkovým papírem, určitě se vyplatí navštívit napřed některý z workshopů, které dílny nabízejí. „Když jsme začínali, mysleli jsme si, že vybavíme dílnu a lidé budou chodit sami. Netušili jsme ale, že si moc nevěří a potřebují radu odborníka. Těch, kteří přijdou do dílny s konkrétním projektem, tolik není, mnohem víc se jich hlásí na naše kurzy, které jsou pořád plné,“říká k nejistotě začátečník­ů Veronika Hradová, zakladatel­ka brněnského Hobbylabu.

VIDĚT ZA SEBOU HOTOVOU PRÁCI

„Při stěhování z bytu do bytu jsem si vždycky něco málo udělala sama, manuální práce mě baví,“vypráví Alena, pro kterou je to i oblíbený způsob relaxace po týdnu stráveném v kanceláři u počítače. „Nic velkého to ale nikdy nebylo, třeba jsem si jen natřela skříň. Dneska bych se tu chtěla hlavně naučit správné postupy, abych si pak doma mohla sama zrenovovat další nábytek,“říká s tím, že na židli, kterou si přinesla na workshop, si chce vše spíš jen vyzkoušet a natrénovat.

„Tohle půjde docela snadno,“zkouší Denis Ciporanov oškrabávat cidlinou lak z Aleniny židle. Ještě než jí předá nástroj, dotáhne šroubky pod sedákem a dozvídá se, že by si Alena přála židli namořit na bílou barvu. Když se u ní zastaví po dvou hodinách, je už skoro hotovo. „To je docela dobrý, ne?“smě- je se Alena v oblaku jemného prachu, který se tou dobou vznáší po celé dílně.

Obliba manuální práce – nejen renovace nábytku – v poslední době stoupá. Jedním z důvodů je, že spousta lidí pracuje na počítači a po celodenním klikání, odesílání mailů a vyplňování tabulek za sebou nevidí žádný hmatatelný výsledek. Zatímco na židli, která byla ráno strakatá a rozvrzaná a odpoledne se leskne novým lakem, můžete ukázat a říct: Tohle jsem udělala.

S tím souhlasí i Veronika Hradová z brněnského Hobbylabu: „Hodně k nám chodí lidé, kteří pracují u počítače. Nedávno u nás měli například

onadnes.cz

 ??  ?? Nejčastěji si lidé do kurzů nebo veřejné dílny nosí menší kousky jako židle nebo stolky. Za jediný den práce jsou pak leckdy k nepoznání.
Nejčastěji si lidé do kurzů nebo veřejné dílny nosí menší kousky jako židle nebo stolky. Za jediný den práce jsou pak leckdy k nepoznání.
 ??  ?? Nábytek, který lidé věnují projektu Z pokoje do pokoje, občas potřebuje jen nový nátěr nebo přečalouni­t.
Nábytek, který lidé věnují projektu Z pokoje do pokoje, občas potřebuje jen nový nátěr nebo přečalouni­t.
 ??  ?? Renovovaný nábytek, který projekt Z pokoje do pokoje nabízí k prodeji.
Renovovaný nábytek, který projekt Z pokoje do pokoje nabízí k prodeji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia